DEBATTARTIKEL
55 kronor.
Så mycket kostar korruption och finansiell kriminalitet dig som bor i Kalmar län – varje dag.
Utan mer EU-samarbete på det här området, kommer det bara bli värre.
Att jaga barn i falska Guccikepsar hjälper pyttepyttelitet mot den organiserade brottsligheten.
Att jaga de kriminellas pengar och verksamheter inom hela EU hjälper mycket.
“Måste växla upp kampen”
De kriminella gängen är inte bara en fråga för Sverige. Det krävs internationella insatser för att stoppa deras verksamhet. 70 procent av gängen är aktiva i minst tre EU-länder – och vi har sett rapporter om hur svenska gängmedlemmar gripits för grova brott i Spanien och Danmark.
Därför måste EU växla upp kampen. Narkotikan är såklart ett prioriterat område, men det här handlar också ekonomisk brottslighet, trafficking, flyktingsmuggling, vapenhandel och korruption.
Åtgärderna som ger effekt på riktigt är dock inte de som ger de häftigaste rubrikerna eller eggar på populisthögerns trollriddare i sociala medier mest.
Det vi behöver göra på EU-nivå handlar om lagar, samarbete, samordning och att inte försvaga EU med ökad nationell egoism och nya exit-ord som Swexit. För lagom stoppar inte gängen. En Swexit skulle ställa oss helt ensamma i kampen mot en internationell maffia.
I stället kan vi tillsammans stärka tullens arbete i hela Europa.
Svenska hamnar har av Europol pekats ut som sårbara för smuggling.
Här måste vi ge tullen utökade resurser i Sverige och förbättra EU:s tullunion.
Vi kan också samarbeta med och stötta länderna där narkotikans resa mot Europa börjar. EU:s bistånd kan användas för att stärka rättsstaten och att bygga upp domstolsväsenden i länder där knarket produceras.
“Överhängande”
Samma med vapnen. Risken för att en flod av vapen kommer att strömma in i EU den dag Ukraina äntligen får fred är överhängande. Här är internationell förberedelse och samarbete den enda lösningen för att stoppa detta. Samtidigt kommer EU:s nya lagar om penningtvätt att underlätta för att jaga efter de kriminellas miljarder.
Sverige måste också gå med i den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, som vi nu står utanför. Det är en oberoende EU-myndighet med ansvar för att utreda, lagföra och väcka talan mot förövare av brott som riktar sig mot EU:s ekonomiska intressen, till exempel korruption och gränsöverskridande momsbedrägerier.
Det här är sådant som kriminella också sysslar med, när gäng infiltrerat myndigheter och företag.
Det här är såklart jobbigare och kanske lite gråare att göra, än att skriva polariserande inlägg i sociala medier eller att prata om vilka kläder barn i förorten har på sig.
Men det är det vi måste göra.
Tillsammans med genomtänkta repressiva och förebyggande nationella åtgärder kan Sverige pressa tillbaka gängen – utan att offra vårt öppna frihetliga samhälle.
Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker och kandidat till Europavalet, Centerpartiet
Patrik Davidsson, kandidat till Europavalet, Centerpartiet
Abetare Gashi, kandidat till Europavalet, Centerpartiet
Malin Svedlund, kandidat till Europavalet, Centerpartiet
Genrebild: Freepik
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se