OSKARSHAMNS KOMMUN
Sju av tio.
Så många lärare är behöriga i grundskolan i Oskarshamns kommun, enligt nya siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB).
Kommunen har en förhållandevis hög lärarbehörighet, jämfört med andra kommuner.
I oktober förra året hade 74 procent av lärarna lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne (ungefär samma nivå som året innan). I riket som helhet är Oskarshamns kommun rankad som nummer 71 bland landets 290 kommuner.
“Alarmerande”
– Även om behörigheten i Oskarshamn är högre än i många andra kommuner är läget i landet alarmerande. En låg andel behöriga lärare innebär lägre kvalitet på undervisningen. Eleverna får inte den undervisning de har rätt till, vilket hotar Sveriges framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Bland kommunerna i Kalmar län har Kalmar störst andel behöriga lärare (87 procent) och Högsby ligger sist (46 procent).
I hela landet ligger lärarbehörigheten, enligt Skolverkets statistik, på 70,9 procent, vilket är en marginell förbättring jämfört med året innan, då 70,1 procent av lärarna var behöriga. Tidigare har trenden varit vikande under flera år.
“Samhällsproblem”
– Lärarbristen i Sverige är ett samhällsproblem. Sveriges lärare måste få konkurrenskraftiga löner och en rimlig arbetsbelastning för att fler ska bli och förbli lärare. Det finns inga genvägar, säger Johanna Jaara Åstrand.
Vännäs har Sveriges högsta lärarbehörighet (90 procent) och Ragunda har den lägsta (36 procent).
Så här ser det ut i Kalmar län:
Kalmar 87 procent
Mörbylånga 79 procent
Nybro 76 procent
Emmaboda 76 procent
Oskarshamn 74 procent
Torsås 74 procent
Mönsterås 72 procent
Borgholm 71 procent
Västervik 68 procent
Vimmerby 62 procent
Hultsfred 48 procent
Högsby 46 procent
I ett pressmeddelande konstaterar Lärarförbundet att Skolverket förra året sekretessbelade stora delar av all skolrelaterad statistik – men via en specialbeställning från SCB har Lärarförbundet kunnat ta del av regional och lokal statistik även för läsåret 2020/2021.
Både kommunala och fristående skolor är inbakade i statistiken.
ARKIVFOTO: FREEPIK