ANNONS

Anders Johansson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Mönsterås
Anders Johansson (C), kommunalråd i Mönsterås kommun. Foto: Peter A Rosén

Så många lägenheter kan Mönsterås kommun använda vid ett eventuellt flyktingmottagande

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS KOMMUN

Kan Mönsterås kommun ta emot eventuella flyktingar från Ukraina?

Vår tidning ställer frågan till kommunalrådet Anders Johansson (C).

– Ja, vi har inventerat lediga lägenheter. Vi har en beredskap, berättar han.

– Vi har tomma lägenheter och ett tömt äldreboende i Mönsterås, ”Smörblomman” hette det, där kommunen bara har kontorsverksamhet på fjärde våningen i dag – och kontoren ska vi ha kvar ett litet tag till. Resten står tomt. Vi har planer för huset, som inte är officiella än, men vi avvaktar med åtgärder tills vi ser hur det går med Ukrainasituationen. Vi byggde Solhem, som ligger i närheten, och då kunde vi stänga Smörblomman, säger Anders Johansson, som berättar att det är Mönsterås Bostäder AB som äger huset.

– Kommunen hyrde tidigare hela huset, men nu har vi alltså bara verksamhet på den översta våningen.

– Med Mönsterås Bostäders bestånd och Smörblomman har kommunen kanske ett 40-tal lägenheter som vi kan få fram vid ett eventuellt flyktingmottagande. Sedan finns Salthäll-området i Blomstermåla, som är privatägt.

För närvarande bedömer dessutom Migrationsverket att det här kommer att ta betydligt längre tid jämfört med andra flyktingkriser, betonar Anders Johansson.

“Vi har kontroll på läget”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

–  Ukraina ligger visserligen i närområdet – och det kommer att kunna hända, men just nu flyr man till grannländerna, naturligtvis. Och det stora flertalet av dem väntar för att se om de kan återvända hem senare. Det är ingen som vet om de kan göra det om en vecka eller om det kommer att ta jättelång tid.

– Sedan är det många från Ukraina som har olika kontakter i västvärlden – släktingar, vänner och arbetskamrater. Bedömningen är att många från Ukraina kommer att komma rakt in i civilsamhället i Sverige. De är Europamedborgare, så de behöver inget tillstånd för att komma in i Sverige. Och många kommer säkert att söka sig till de kontakter som man har i landet och bo hos vänner eller släkt.

– Migrationsverket ser inte de stora migrationsboendena framför sig i dagsläget. Åtminstone inte i nuläget. Men finns det fem eller sju miljoner flyktingar i Polen, så handlar det kanske om att slussa ut dem i stora volymer om ett halvår – men man ser inte det framför sig i närtid i alla fall. Så därför känner vi inom Mönsterås kommun att vi har kontroll på läget. Sedan är det ingen som vet hur det ser ut längre fram, säger Anders Johansson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS