EKONOMI
Januari brukar kallas årets fattigaste månad men hela våren ser ut att bli ekonomiskt tuff för många. Mat, el och drivmedel har blivit dyrare och boräntorna har gått upp vilket drabbar allt fler hushåll. De hushåll som vant sig vid att få pengar över märker hur det blivit allt svårare att betala det allra nödvändigaste. De som levt på marginalen tidigare har det ännu svårare nu.
Hushållskostnaderna har ökat rejält i vinter och framförallt elen har varit ovanligt dyr i vinter. Många som fick en rejält hög elräkning i januari kan även vänta sig höga elräkningar även i februari och mars. Har du svårt för att få ekonomin att gå runt så är det absolut sämsta du kan göra att lägga undan elräkningen. Du har ett avtal med ditt elbolag som i korthet går ut på att bolaget levererar el och du betalar vad det kostar. Om du inte håller din del av avtalet kan bolaget i värsta fall stänga av elen.
Få bättre koll
Det finns olika saker du kan göra för att få bättre koll på din ekonomi förutsatt att du har marginaler. Har du väldigt små inkomster sparar du troligen redan in på det mesta.
Vi har samlat några tips för dig som vill få bättre koll på hushållets utgifter:
1. Gör en budget
När du gjort det får du en uppfattning om vilka inkomster och utgifter du har och ser om det finns något att dra ner på. Om du vill kan du ha konsumentverkets budgetkalkyl som stöd.
2. Rensa bland utgifterna
Fundera på om du verkligen behöver ha fem streamingtjänster, åtta tv-kanaler och andra abonnemang. Tänk också igenom om det är nödvändigt med hämtmat, middagar på restaurang och dyra utekvällar.
3. Dela upp
En del räkningar, till exempel elräkningen och CSN, brukar gå att betala varje månad i stället för mer sällan. Att ha samma utgifter varje månad gör det lättare att få koll på ekonomin.
4. Gör veckobudget
När du betalat alla räkningar kan du dela den summa som blir över med det antal veckor eller dagar som är kvar till nästa lön. Lever du sparsamt några dagar kan du ”spara ihop” till en belöning.
5. Rensa och sälj
De flesta av oss har en massa prylar som vi inte använder. Sälj det du inte behöver på någon av nätsajterna. Gör också till en vana att kolla om det nya du behöver går att köpa begagnat.
6. Ät efter säsong
Försök att handla matvaror som är billiga för årstiden. Traditionellt går rotfrukter att få till ett jämförelsevis lågt pris på vintern i Sverige. En snabbkoll visar till exempel att ett kilo morötter går att få för runt 15 kronor kilot medan samma mängd vanliga tomater går på drygt 55 kronor och plommontomater cirka 140 kr kilot.
7. Laga matlådor & ät ur frysen
Undvik att äta lunchen ute på restaurang. Laga istället matlådor att ta med dig till jobbet. Gå igenom frysen och gör storkok som räcker till många matlådor.
8. Baka eget bröd
Det här kan tyckas vara ett banalt spartips men faktum är att du sparar mycket pengar. Det har också blivit vanligare att ha bakning som en trevlig hobby och det finns massor av sajter på nätet om bakning med både surdeg och jäst. Två kilo vetemjöl av bra kvalitet går att få för 30-40 kronor och räcker till fyra limpor. Du kan i princip få fyra bröd till priset av ett. Brukar du köpa kaffebröd sparar du ännu mer på att baka själv.
9. Säg upp medlemskapet på gymmet
Med våren kommer värmen. Säg upp medlemskapet på gymmet och satsa på utomhusträning istället. Det finns fina motionsspår och utegym som inte kostar något att använda för din träning. Ta gärna med dig en vän och träna tillsammans samtidigt som ni sparar pengar.
10. Hör av dig
Kan du trots allt inte betala någon eller några av dina räkningar ska du höra av dig till bolaget du är skyldig pengar. Då kan du kanske få anstånd med betalningen eller en avbetalningsplan. Hör du inte av dig kan det bland annat tillkomma olika avgifter vilket gör att du måste betala ännu mer än det ursprungliga beloppet.
Foto: Freepik
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.