LÄNET
Coompanion Kalmar län arbetar aktivt med landsbygdsfrågor och frågan kring nedläggningshotade skolor och förskolor återkommer i flera kommuner i länet. “Butiken och skolan är ofta det som håller en ort levande, – när de läggs ned flyttar ofta både arbetstillfällen och invånare iväg”, säger Ann Sellbrink på Coompanion som bjuder in föräldrar och andra intressenter till ett webbinarie i januari.
Frågan kring nedläggningar av skolor och förskolor är ett återkommande ämne som nu återigen varit uppe för diskussion i bland annat Västervik, Högsby, Mönsterås och Vimmerby kommuner under hösten. Coompanion Kalmar län jobbar aktivt med landsbygdsfrågor och vi vet vad det innebär för en mindre ort att stå utan förskola.
“Butiken och skolan är ofta det som håller en ort levande, – när de läggs ned flyttar ofta både arbetstillfällen och invånare iväg. Ortens attraktivitet minskar helt enkelt”, säger Ann Sellbrink som jobbar med serviceutveckling i hela länet inom Coompanion.
Kan vara lösningen
Coompanion vill lyfta fram kooperativa förskolor som ett alternativ. En kooperativ förskola kan vara lösningen för att behålla barnomsorg lokalt åtminstone för de yngre barnen, och därmed möjliggöra för en levande landsbygd där barnfamiljer både kan bo och leva. Det skapar också viktiga arbetstillfällen lokalt.
Att starta en kooperativ förskola kan i princip vem som helst göra, men naturligtvis måste vissa villkor vara uppfyllda, t.ex kring lokaler och personalens utbildning, för att få tillstånd. Skolan kan exempelvis drivas av föräldrar eller av personal. Det är kommunen som prövar ansökningar om att driva förskola.
“Det krävs vilja och ett tydligt mål hos dem som vill starta en kooperativ förskola, och även kunskaper om vilka villkor som gäller och förmåga att hålla ihop och samarbeta i en grupp”, säger Eva Ternegren som är rådgivare inom Coompanion Göteborg och har lång erfarenhet av kooperativa förskolor.
Erbjuder råd och stöd
Det är just samverkan som är grundstenen i ett kooperativ och det som hela verksamheten tar sin utgångspunkt i. För dem som ser behovet av en kooperativ förskola och är intresserade av att starta en, vill Eva Ternegren ge rådet att samla en grupp som vill samarbeta och ta reda på så mycket fakta som möjligt, för att sedan göra en realistisk plan för att gå vidare.
“Gör en arbetsfördelning i gruppen så att processen inte blir övermäktig för ett fåtal. Och ta hjälp! Coompanion kan erbjuda råd och stöd i processen”, säger Eva Ternegren.
Bjuder in till webbinarium
För den som är nyfiken och vill veta mer bjuder Coompanion Kalmar in till ett webbinarium i slutet på januari. Eva Ternegren kommer att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Dessutom kommer ett föräldrakooperativ från Kalmar län att vara med och berätta mer om sin verksamhet. Alla som är intresserade är välkomna.
Kanske bor man på en ort där förskolan lagts ner, eller är orolig för att så ska bli. Eller så bor man på en plats där det finns förskolor, men ser behov av en annan sorts verksamhet. Även då kan en kooperativ förskola vara ett bra alternativ, som erbjuder anpassade lösningar efter specifika behov.
“Vi vänder oss till alla som är nyfikna på att veta mer om vad en kooperativ förskola är, vad som krävs för att starta en samt vilket stöd som finns att få från oss på Coompanion i Kalmar län”, säger Frida Almqvist, projektutvecklare på Coompanion i Kalmar län.
Läs mer
Kooperativ förskola – barnomsorg tillsammans, där ni bor
Foto: Freepik