ANNONS

Tallrik med kötträtt på restaurang
Genrebild, kött. Foto: Freepik

”Rött kött och chark ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och cancer”

ANNONS

DEBATTARTIKEL

Regeringens dövöra till Klimatpolitiska rådet stjälper Region Kalmar läns hållbarhetsmål.

Förra veckan riktade Klimatpolitiska rådet allvarlig kritik mot regeringens livsmedelsstrategi.

Utsläppen riskerar att öka snarare än minska under mandatperioden.

”Förvärrar vår krisberedskap”

Maten står för en tredjedel av svenskarnas växthusgasutsläpp ur ett konsumtionsperspektiv – vilket gör Region Kalmar läns hållbarhetsmål i Agenda 2030 omöjliga att nå.

Strategin ignorerar helt behovet av växtbaserad mat, trots att den är avgörande för både klimatet och livsmedelssäkerheten.

Sverige har bland världens högsta utsläpp per capita och en kosthållning som är extremt resurskrävande.

Regeringens passivitet förvärrar även vår krisberedskap.

En effektiv beredskapskost bygger på resurssnåla och lagringsdugliga råvaror – baljväxter och sädesslag, inte kött.

Region Kalmar län arbetar aktivt för att implementera Agenda 2030, där hälsa är en nyckelfråga.

Varje år kopplas omkring 14 000 dödsfall i Sverige till ohälsosamma matvanor – nästan 60 gånger fler än i trafiken.

Sverige står mitt i en folkhälsokris: hälften av befolkningen lider av övervikt eller fetma, med samhällskostnader på 125 miljarder kronor årligen.

En ny studie, A reform of value-added taxes on foods, visar att en matskatteväxling – med höjd moms på animaliska produkter och slopad moms på hälsosamma växtbaserade livsmedel – kan rädda upp till 170 000 liv årligen i Europa.

”Gör det omöjligt”

Trots tunga forskningsunderlag väljer regeringen att bortse från vetenskapen.

Det gör det omöjligt för regionerna att nå sina mål.

Klimat, livsmedelsförsörjning, folkhälsa och biologisk mångfald är centrala delar av Agenda 2030.

Men hög animaliekonsumtion motverkar alla dessa mål:

●        Svenskt nötkött orsakar 70 gånger mer utsläpp än bönor, enligt RISE klimatdatabas

●        80 procent av världens jordbruksmark används för produktion av kött och mejeriprodukter – vilket driver upp matpriser

●        Rött kött och chark ökar risken för hjärt-kärlsjukdom och cancer

●        Djurindustrin utarmar den biologiska mångfalden – vilda däggdjur utgör bara 6 procent av all biomassa från däggdjur

För att Region Kalmar län ska kunna nå sina hållbarhetsmål krävs en livsmedelsstrategi som möjliggör ett klimatneutralt jordbruk med växtbaserad inriktning – i linje med Klimatpolitiska rådets rekommendationer.

Nu vilar ett tungt ansvar på kommun- och regionpolitiker att påverka sina riksdagskollegor i frågan om Sveriges framtida livsmedelspolitik.

Linda Lindström och Jonas Norberg, den ideella tankesmedjan Hållbart Matsystem

Linda Lindström och Jonas Norberg Hållbart Matsystem www.hallbartmatsystem.se
Linda Lindström och Jonas Norberg. Foto: Hållbart Matsystem
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1
+1
5

ANNONS

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Varje lördag får du ett mejl med veckans mest lästa och läsvärda artiklar, tips om aktuella evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS