DEBATTARTIKEL
Vart tog utvärderingen av projektet Bedömningsbil vägen? Den frågan kan man ställa sig då det snart är ett och ett halvt år sedan projektet avslutades.
Frågan är berättigad då S-C-V-majoriteten uttalade följande ord i media: ”En bedömningsbil kan vara en pusselbit i omställningen till nära vård”.
Uttalandet följdes sedan upp med en artikel om att utredningen av bedömningsbilens insatser skulle göras för att sedan presenteras i slutet av 2022. Men inget resultat har presenterats från nämnd utredning. Kanske har den inte genomförts eller lämpligt glömts bort.
Bedömning och provtagning
Nära vårdarbetet har startat och är på väg att rullas ut i regionens alla hörn. Hörn som ligger avlägsna och långt ifrån de sjukhus som finns i länet. Inom nära vård har bedömningsbilen en viktig uppgift att fylla. För att friska upp minnet så bestod projekt Bedömningsbil av följande upplägg:
- Projektet med bedömningsbil inleddes i slutet av oktober 2021 och skulle sträcka sig över ett år. Under den tiden har en sjuksköterska åkt ut med en bedömningsbil i området Hultsfred/Vimmerby i de fall där SOS Alarm bedömt att ambulans inte behövts.
- Bilen har inte använts för patienttransporter i första hand, utan för att bland annat snabbt kunna vara på plats för bedömning och provtagning.
Under det första halvåret genomfördes ett par hundra utryckningar till larmande patienter där SOS Alarm gjorde bedömningen att en ambulans inte var nödvändig. Bedömningsbilen har därmed sparat in resurser i form av att ambulansen kunnat utnyttjas där den verkligen behövts.
Projekt Bedömningsbil avslutades den 1 november 2022 för att av majoriteten läggas i ”malpåse” i väntan på utvärdering. Många människor känner sig besvikna på den trygghet och mervärde som bedömningsbilen skapade i form av en trygg och nära vård i hemmet.
I december år 2022 meddelade majoriteten att utvärdering av bedömningsbilen är på gång. På frågan ställd av media om när denna utvärdering är klar gavs svaret ”Vet ej, men det borde vara snart. Vi har ett uppdrag att ge likvärdig vård och avstånd kan ställa till det. Men ännu viktigare är att veta vad det vi inför ger för effekt. Ett projekt sätts igång för att pröva sig fram och nu väntar vi på utvärderingen.”
I väntan på…
Nu säger almanackan april 2024, två år senare än utlovat och nära vård rullas ut på bred front inom regionen. En vårdreform som kommer att kräva ett nytt sätt att arbeta och tänka där patienten ska ställas i första rummet. Här kan en bedömningsbil vara till god nytta för att tryggt och säkert avgöra om den larmande är i behov av akut sjukhusvård eller kan vänta tills vårdcentralen öppnar. Men framförallt få en direkt fysisk kontakt med en kunnig person som gör en medicinsk bedömning. Samtidigt avlastas våra ambulanser och akutsjukvården.
Likt de väntande i Samuel Becketts teaterpjäs I väntan på Godot, lika tålmodigt väntande och spekulerande är jag och Moderaterna på att utredningen om bedömningsbilen ska dyka upp.
Robin Hanzl (M)
Foto och grafik: Moderaterna
Montage: Oskarshamns-Nytt
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se