ANNONS

Händer som håller upp färgglada pratbubblor
Foto: Freepik

“Ren hänförelse när jag utanför Willys i Oskarshamn såg…”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Kaksprits till majonnäs?

Burger Kings Semmel Burger.

Varje år när semlor kommer in som en oemotståndlig del i våra liv blir man lika förvånad över hur lik den är den man åt förra året.

Man kan ju peta lite i grädden och se om den är blandad med mandelmassa, kanske se om locket är skuret i trekant eller rentav runt.

Man vet inte förrän man tagit den stora tuggan genom bullen om mandelmassan är utspädd med grädde eller en hård klump i en grop av bullen.

Men alla dessa små ändringar i ett ganska jämnt sammelsurium är det vi känner som semla och det vi vill ha.

“Min förvåning var därför ren hänförelse när jag utanför Willys i Oskarshamn såg reklam för Burger Kings Semmelburgare”

Johan Gerle

Min förvåning var därför ren hänförelse när jag utanför Willys i Oskarshamn såg reklam för Burger Kings Semmelburgare.

På avstånd såg det ut som en hamburgare där man använt kaksprits till majonnäsen. Så jag gick mot hamburgerrestaurangen med snabba steg för att höja kolesterolet i blodet.

Tre till Kristdala

Först när jag beställer över disk förstår jag att det inte är en reguljär hamburgare utan en bakelse. Jag tar med 3 till Kristdala, säger jag till expediten.

Men, menar expediten, jag värmer upp den!

En semla som ser ut som en hamburgare och ska ha inbyggd hetvägg. Jag är på väg att avbryta beställningen.

Värmen avtar kanske för mycket till Kristdala?

Expediten fixar en förpackning.

“Hamburgaren, det bruna i mitten på bakelsen, är en kaka som uppvärmd blir mjuk och i mitt tycke då tappar smak”

Hamburgaren, det bruna i mitten på bakelsen, är en kaka som uppvärmd  blir mjuk och i mitt tycke då tappar smak. En variant på detta finns på Magnus Johanssons konditori (i Stockholm) där köttet är ren mandelmassa med choklad.

“Godkänd”

Cookiens roll i bakelsen är ändå slående lik färsbiffen i en hamburgare. Inte bara i utseende, även i konsistens. Den är lite mjäll men inte torr och det passar brödet som är en vetebulle med mycket kardemummasmak. Under brownien ligger en generös mängd med mandelmassa som slår igenom så smaken är lik en semlas.

Jag äter den alltså lite långt efter det var tänkt och möjligen skulle upplevelsen varit större med den varm direkt på hamburgerbaren.

Det är en rejäl sockerkick istället för kolesterolchock och som alternativ till en vanlig semla är den godkänd. Priset 35 kronor är lite högre än i matvarubutikens parförpackade men då är den gjord a la minut.

Johan Gerle

Kristdala

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS