OSKARSHAMN
Vår tidning har pratat med den 18-åriga Oskarshamnstjejen Ajla Besic och 17-åriga Elvira Persson, som bor i Bockara.
De sommarjobbar på fastighetsavdelningen vid tekniska kontoret i Oskarshamns kommun.
Duon berättar att det, bland annat, blir en del ogräsrensning. De har jobbat i en vecka – och det återstår två veckor på deras sommarjobbsperiod.
Hur mycket tjänar ni?
– Jag har 92 kronor i timmen, berättade Ajla Besic.
– Jag har 84 kronor i timmen, svarade Elvira Persson.
Tjejerna är överens om att det är sköna slantar i dessa tider.
Lönetrappan är kopplad till sommararbetarnas ålder.
Ajla Besic och Elvira Persson, och flera sommarjobbare från städsidan vid tekniska kontoret, var med på en pressträff vid stadsparksscenen i Oskarshamn på måndagsförmiddagen.
Tekniska nämndens ordförande Yvonne Bergvall (S) deltog också – tillsammans med nämndens förste vice ordförande Stefan Pettersson (M), nämndens andre vice ordförande Per Tingström (KD) och Arne Erlandsson (från gatuavdelningen), med flera.
Största satsningen hittills
Yvonne Bergvall berättade att kommunen satsar mer på sommarjobbarna i år, jämfört med alla tidigare år.
Det handlar om en extrasatsning på totalt 45 sommarjobbare, utöver de ordinarie sommarjobben inom kommunen.
Jobben är fördelade på tre omgångar och olika arbetslag i sommar (15 personer åt gången, och varje person får arbeta i tre veckor).
– Vi har sagt att vi under den här sommaren ska försöka plocka så mycket skräp som möjligt, berättade Yvonne Bergvall.
– Vi har alltid en skräpplockarmånad – och i år har faktiskt Håll Sverige rent tagit över efter oss, de har också en skräpplockarmånad, och därför har vi anslutit oss till den. Och den är i september, tillägger hon.
“Jättebra”
– Men det är jättebra att kunna ha ett gäng som plockar skräp på sommaren också, när vi har turisterna här.
Det finns sammanlagt tre handledare, som fungerar som stöd för dem som sommarjobbar.
– Den här extrasatsningen är något som vi har diskuterat i nämnden under flera år. Det vi inte har kunnat lösa fullt ut, tidigare, det har varit handledarbiten. Men det har vi löst i år, sa Yvonne Bergvall.
“Relativt fritt jobb”
– Det här känns jätteroligt för oss. Och vi hoppas att de tycker att det är roligt att jobba på tekniska kontoret. Det är bra att få en inblick i hur det är att jobba. Det är dessutom ett relativt fritt jobb – och man är mycket utomhus.
För att kunna finansiera specialsatsningen har tekniska nämnden fått omkring en halv miljon kronor från staten – och ungefär lika mycket från kommunstyrelsen.
Är extrasatsningen kopplad till coronakrisen?
– Ja, det har varit svårt att få fram sommarjobb, svarade Yvonne Bergvall.
– Det blir lite guldkant för kommuninvånarna. Sommarjobbarna gör det som inte riktigt hinns med i det ordinarie arbetet. Vi hoppas att det kommer att synas, sa Arne Erlandsson.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.