LÄNET
”Regionen ska anta ny plan för större utbrott, epidemier och pandemier i Kalmar län”, skriver majoritetspartierna i Region Kalmar län i ett pressmeddelande.
”De senaste åren har belyst vikten av att vara väl förberedd inför plötsliga kriser. På dagens sammanträde för regionstyrelsens arbetsutskott presenteras därför ett förslag till plan för större utbrott, epidemier och pandemier i Kalmar län”, skriver Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet.
“Oerhörd utmaning”
– Det vi upplevde mellan 2020 och 2022 var en oerhörd utmaning. Vården gjorde oerhörda insatser för att ställa om. Man kan säga att vi ofta lade rälsen medan tåget åkte. Nu ska vi se till att ge våra verksamheter de bästa möjliga förutsättningarna att göra sådana omställningar på mer ordnade sätt än tidigare. Vi hoppas att denna plan bidrar till en större säkerhet och beredskap för länsinvånarna såväl som för våra medarbetare. Region Kalmar län ska stå redo och som alltid leverera en trygg och säker vård i toppklass, säger Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande.
”Regionen har, enligt lag, det övergripande ansvaret för smittskyddet i länet. Som en del av det ansvarstagandet har en arbetsgrupp tillsammans med smittskyddsläkaren arbetat med att ta fram förslaget”, skriver de tre partierna.
“Lätt att glömma”
– Kapaciteten finns i vården. Det är lätt att glömma, men vi har lika många inlagda på sjukhus idag, med covid, som vid den första vågen. Skillnaden är att man nu vet mer om hur sjukdomen ska behandlas och hur vi ska planera arbetet kring den. Inför nästa eventuella pandemi kommer Kalmar län stå mer rustat, säger Karin Helmersson (C), regionstyrelsens vice ordförande.
”Förslaget är tänkt att lämnas över till regionstyrelsen för antagande och är menat att gälla fram till 2027”, skriver S, C och V.
– Våra medarbetare ska inte behöva gå igenom vad de gjorde under pandemiåren en gång till. Därför behöver vi den här planen som är en del av det smittskydd vi bygger upp för framtiden. Vi ska stärka tryggheten hos medarbetarna och länsborna, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
”Planen är övergripande och gäller hela regionen. Därutöver behöver varje verksamhet på alla nivåer ha en egen plan där bland annat personalbortfall beaktas och åtgärder identifieras för att hantera påverkan på verksamheten”, skriver de tre partierna.
Grafik: Region Kalmar län