SVERIGE
Regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv till Utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring. Syftet är att dels skärpa villkoren för arbetskraftsinvandringen, dels främja den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. Utredningstiden har förlängts och uppdraget redovisas i sin helhet senast den 31 januari 2024.
– Sverige ska värna och förbättra reglerna för den kvalificerade och högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. För såväl seriösa företag som arbetstagare är det viktigt att kriminalitet och fusk som är kopplat till arbetskraftsinvandring bekämpas med full kraft, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) (bilden).
Stor kompetensbrist
Utredningens ursprungliga direktiv innebar bland annat att utredaren skulle analysera och ta ställning till hur ett nytt och effektivt system för arbetsmarknadsprövning vid arbetskraftsinvandring kan utformas. Som ett led i att genomföra Tidöavtalet och delar av regeringsförklaringen ändras uppdraget nu.
Ändringarna innebär att utredaren inte ska fullfölja uppdraget att föreslå ett nytt och effektivt system för arbetsmarknadsprövning. Utredaren ska i stället ta fram förslag på åtgärder som skärper villkoren för arbetskraftsinvandring. Utredaren ska också föreslå åtgärder som främjar den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen.
– I grunden är det mycket positivt att folk vill komma och jobba i Sverige. Vi har en stor kompetensbrist – i Norrland skriker företag efter arbetskraft och vi har helt enkelt inte tillräckligt många ingenjörer i Sverige för att klara den gröna omställningen, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson.
– Detta är den största regeländringen vad gäller arbetskraftsinvandring på över ett decennium. Sverige ska vara attraktivt för högkvalificerad arbetskraft, inte tillåta låglönekonkurrens i yrken som kräver liten eller ingen utbildning, säger Ludvig Aspling, migrationspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet