ANNONS

Morgan Johansson (S) justitie- och migrationsminister på regeringskansliets pressträff
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen föreslår skärpta straff för olovlig körning och rattfylleribrott

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Regeringen vill skärpa straffen för de som kör olovligt eller är påverkade av alkohol eller narkotika. En person som stoppas ska kunna frihetsberövas på plats enligt det nya förslaget. “Att personer gång på gång utsätter andra för livsfara, det kan vi inte tillåta”, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande.

Regeringen vill se skärpta straff och möjlig­heter att på plats frihets­beröva den som kör olovligt eller är påverkad av alkohol eller narkotika, det framgår i en lagråds­remiss som beslu­tades tidigare i veckan. Enligt förslaget ska också för återfall i rattfylleri­brott normalt dömas till grovt rattfylleri.

– Att personer gång på gång utsätter andra för livsfara, det kan vi inte tillåta. Vid upp­repade trafik­brott måste därför sam­hället kunna reagera med än mer kraft, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson (S).

Straffet höjs från 6 till 12 månader

I lagråds­remissen föreslås att maximi­straffen för grov olovlig körning och ratt­fylleri höjs från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Det medför att den som kör utan körkort eller påverkad vid behov kan frihets­berövas redan i samband med ett polis­ingripande.

Vidare föreslås att maximi­straffet för grovt rattfylleri höjs från fängelse i två år till fängelse i tre år. Det föreslås även att det vid återfall i rattfylleri­brott normalt ska dömas för grovt rattfylleri och då till fängelse eller en frivårds­påföljd, såsom skydds­tillsyn.

Ett oaktsam­hets­ansvar föreslås också för olovlig körning. Det innebär att det ställs ökade krav att på förhand kontrollera att en person har rätt att köra fordonet, till exempel om man har ett utländskt körkort. 

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS