SVERIGE
Under torsdagen utfärdade regeringen de förordningsändringar som kopplar till riksdagens beslut att covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska upphöra att gälla efter torsdag den 31 mars 2022.
Regeringen har även verkställt ändringar i smittskyddslagen som innebär att covid-19 inte ska klassificeras som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom efter samma datum. Regeringen har i stället beslutat att covid-19 fortsatt ska vara anmälningspliktig.
Smittskyddsåtgärder upphör att gälla
Den 3 mars föreslog regeringen i en proposition att lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (covid-19-lagen) och lagen (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska upphöra att gälla efter den 31 mars 2022.
Regeringen föreslog även att covid-19 samtidigt tas bort från smittskyddslagens förteckning över allmänfarliga och samhällsfarliga sjukdomar. Riksdagen har antagit regeringens förslag och nu har regeringen utfärdat förordningsändringar som gör att beslutet verkställs.
Covid-19 förblir anmälningspliktig
Regeringen har beslutat att covid-19 ska läggas till smittskyddslagens bilaga 1, vilket medför att covid-19 förblir anmälningspliktig. Därigenom underlättas smittspårning och motverkande av spridning i till exempel riskmiljöer såsom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.
FAKTA / DEFINITIONER
Med allmänfarliga sjukdomar menas smittsamma sjukdomar som kan vara livshotande, innebära långvarig sjukdom eller svårt lidande eller medföra andra allvarliga konsekvenser och där det finns möjlighet att förebygga smittspridning genom åtgärder som riktas till den smittade.
Med samhällsfarliga sjukdomar menas allmänfarliga sjukdomar som kan få en spridning i samhället som innebär en allvarlig störning eller överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner och som kräver extraordinära smittskyddsåtgärder.
Det 60-tal sjukdomar som finns uppräknade i smittskyddslagen och smittskyddsförordningen är anmälningspliktiga. Det betyder att den läkare som upptäcker en sådan sjukdom ska utan dröjsmål anmäla det till regionens smittskyddsläkare och till Folkhälsomyndigheten.
Smittskyddsläkaren har huvudansvar för smittskyddet i regionen.
Foto: Freepik