SOMMARRECEPT
Johanna Morina, som driver JM’s Cakes i Oskarshamn, tipsar om en midsommartårta med jordgubbar. Baka och njut av något gott på midsommarafton!
Snart är det midsommar och vad är en midsommar utan sin jordgubbstårta? En klassiker som får alla att tänka tillbaka på barndomsminnen och sommarängar.
Vaniljkrämen och tårtbotten kan man göra några dagar i förväg. Montera sedan ihop tårtan dagen innan, den blir nästan godast då, då den har fått stå och dra till sig alla smaker. Grädden och jordgubbarna dekoreras samma dag som den ska ätas.
Midsommartårta 10 bitar
Tårtbotten
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- ½ tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver (kan bytas ut mot 1 msk vaniljsocker)
Fyllningar
Vaniljkräm
- 1 vaniljstång
- 2,5 dl mjölk 3%
- 0,75 dl strösocker
- 4 äggulor
- 2-3 msk majsstärkelse
- 25 g rumsvarmt smör
Jordgubbsmousse
- 2 dl vispgrädde 40%
- 100 gr färskost
- 0,25 dl florsocker
- 150 gram jordgubbar
Dekoration
- 5 dl vispgrädde 40%
- 250-300 gram jordgubbar eller andra bär
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Klä en 20cm springform med bakplåtspapper. Både botten och kanten.
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner detta, med en sil, i ägg blandningen.
- Rör om med en slickepott tills det är klumpfritt.
- Häll smeten i springformen och grädda i ugnen ca 30-40 minuter. Känn med en sticka, när stickan är torr är kakan klar.
- Låt svalna i formen.
Vaniljkräm
- Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
- Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen börjar tjockna, stäng av plattan. Häll krämen i en värmetålig bunke.
- Tillsätt smöret, låt det smälta och rör om.
- Lägg plastfolie över ytan och låt kallna i kylen.
Jordgubbsmousse
- Vispa ihop vispgrädde, färskosten och florsockret med elvisp till en tjock kräm.
- Hacka jordgubbarna och rör ner dom med en slickepott.
Montera
- Skär tårtbotten i tre delar med en grovtandad kniv.
- Lägg första botten på ett tårtfat eller tallrik.
- Bre över vaniljkrämen
- Lägg den andra tårtbotten över.
- Bre ut jordgubssmoussen.
- Montera till sist den tredje tårtbotten.
- Plasta in med plastfolie och ställ i kylen över natten.
Dekorera dag 2
- Vispa grädden och spackla tårtan med hjälp av en spatel.
- Dekorera med jordgubbar eller valfria bär.
- Njut av en smarrig midsommartårta!
Glad Midsommar önskar JM’s Cakes!
Foto: Johanna Morina/JM’s Cakes
Johanna Morina heter jag och driver företaget JM’s Cakes i Oskarshamn. Jag bakar allt från kakor till avancerade bröllopstårtor. Den röda tråden i JM’s Cakes är att allt bakas från grunden med närproducerade råvaror, just för att du som kund ska få den bästa smakupplevelsen. Jag hoppas att mina recept kommer att inspirera er under sommardagarna. Varför inte passa på att baka med barnen, någon kompis eller föräldrarna? Hur du än väljer önskar jag dig och dina kära en underbar sommar! Jag tar emot beställningar och levererar till REKO Oskarshamn.