HÖGSBY/MÖNSTERÅS
Åtta personer.
Minst.
Så många saknas inom räddningstjänstverksamheten i Högsby kommun.
Det berättar Ingemar Idh, som är räddningschef i kommunerna Mönsterås och Högsby.
– I den ordinarie beredskapsgruppen i Högsby ska vi egentligen ha en plus fyra personer i varje grupp. För närvarande är vi en plus tre.
– I Fagerhult ska vi ha två personer i varje grupp. Nu saknar vi en person i en av grupperna, på grund av föräldraledighet.
Det måste vara svårt för er att rekrytera deltidspersonal. Dels ska personerna bo på ett bra ställe och helst ska de ha ett jobb i Högsby kommun…
– Ja, i Högsby kommun är kommunen den stora arbetsgivaren. Det finns inte många arbetstillfällen i Högsby centralort eller i Fagerhult.
Går bra att jobba på Scania
– Men det går alldeles utmärkt att vara med i räddningstjänsten ändå, även om man exempelvis pendlar från bostaden i Högsby till ett skiftjobb på Scania i Oskarshamn. Då kan man vara med och täcka upp under icke ordinarie arbetstid.
– De som pendlar in till Högsby kommun är också aktuella. Det kan exempelvis röra sig om personer som bor i Hultsfreds kommun och jobbar på KLT i Högsby. De kan eventuellt ta en dagtidsberedskap – och sedan tar någon annan kvällar och helger. Vi jobbar med kombinationslösningar, säger Ingemar Idh.
Det är ett pusslande…
– Ja, det är som ett tvättstugeschema, säger Ingemar Idh och skrattar.
Ni saknar minst åtta personer i dagsläget. Har det legat på den nivån under en längre tid?
– Det har rört sig upp och ner. Det vände under en period, men sedan tappade vi ett par stycken som hade jobbat inom deltidsräddningstjänsten i 10–15 år. De kände att de var klara med sin del i organisationen.
– Just nu har vi lite nytt på gång in. Vi behöver få en rejäl push framåt för att kunna rekrytera ett antal individer.
– I Mönsterås kommun fick vi åtta personer på ett bräde tack vare en lyckosam rekryteringskampanj. Det hade inte varit fel att få till något sådant i Högsby kommun också. Men det är kanske ett önsketänkande.
Är situationen bättre i Mönsterås kommun?
– Vi har tre stationer i Mönsterås kommun – en i Mönsterås, en i Ålem och en i Fliseryd. I Mönsterås ser det ganska bra ut. I Ålem har vi också fått in nytt folk. Men annars har vi exakt samma problem i Ålem som i Högsby och Fagerhult. Det finns inte många arbetstillfällen på de här orterna.
– Fliseryd har ett fåtal företag – och de som är där bär upp hela dagtidsberedskapen. De drar ett stort lass.
Några huvuden saknas även i Mönsterås kommun?
– Ja, vi har gått ut med en annons på Platsbanken. Vi fick en rejäl skjuts tack vare rekryteringskampanjen förra året – och vi har en hel del som utbildas nu. Ett generationsskifte är på gång – så vi behöver täcka upp med fler personer.
– Jag har ingen exakt siffra – men det rör sig kanske om fyra–fem personer, spritt över stationerna i Mönsterås kommun. Och då handlar det om poolpersonal, som ska vara beredda när det händer saker.
Tar ett år
– Det tar ungefär ett år innan man är utbildad och klar.
En del blir säkert nyfikna när de läser detta. Vad krävs för att de ska bli aktuella?
– Ett samhällsengagemang, utifrån att man vill hjälpa andra människor som har råkat ut för olyckor.
– Sedan har vi fysiska krav, för att man ska kunna genomföra rökdykningar. Det fysiska kravet gäller även när vi har skogsbränder, trafikolyckor och byggnadsbränder. Man behöver ha en hygglig fysik. Men man behöver definitivt inte vara någon Ironman (järnman). Inte på långa vägar.
– Men om man vardagsmässigt rör sig en halvtimme per dag, ungefär, så tror jag att man klarar av att gå på vårt gångband. Man behöver vara rörlig och lite seg för att klara vårt fysiska krav. Styrkan ska förstås finnas där – men man måste inte vara någon muskelbyggare. Man ska vara en normal människa som kan bära sin kropp och som kan gå fem kilometer utan att falla ihop, säger Ingemar Idh.
Både män och kvinnor är välkomna?
– Ja, och i går intervjuade vi faktiskt nysvenskar som kom till Sverige för några år sedan. Vi har i alla fall fått in en av dem – och vi har eventuellt fler på gång in.
“Hjärtligt välkomna”
– I går intervjuade jag en kvinna som är intresserad av att vara med i styrkan i Fliseryd. Vi är intresserade av alla som har ett engagemang och en hygglig fysik. De är hjärtligt välkomna.
Hur många kvinnor har ni i nuläget?
– I Högsby har vi två kvinnor för närvarande. En av dem går på föräldraledighet nu. I Mönsterås har vi fyra kvinnor. Och vi har haft en intervju med ytterligare en kvinna. Förhoppningsvis har vi fem till hösten. Det går åt rätt håll.
Har ni någon åldersgräns?
– Man ska ha B-körkort – och blickar man uppåt, så har vi personer som är 67–68 år – men det är kanske inte där man ska börja. Det tar ett år att utbilda sig, som sagt var.
– Men det går bra att komma in som 50-åring. Man utbildar sig och sedan har man mellan tio och 15 år inom räddningstjänsten om man håller sig i skick.
Hur mycket förväntas deltidarna i fråga jobba?
– Ja, egentligen ska man kalla det arvodesanställning. Och man är inte på stationen och jobbar. Under beredskapen är man hemma eller på sitt ordinarie arbete – och man ska kunna rycka in till stationen inom loppet av fem minuter.
– Man har beredskap under 168 timmar i månaden, ungefär, i normalfallet. Men får vi ett guldkorn som bor och jobbar på orten i fråga, så kan man hoppa in och hjälpa andra att hålla beredskap. Då överstiger man de 168 timmarna. Och då följer naturligtvis ersättningen med.
– Förutom beredskap, så är man med på övningarna och möten som vi har inom verksamheten. Det handlar om mellan fyra och åtta timmar, totalt, per månad.
– Och självklart ska man vara med på utryckningarna som man har under sin beredskap. Det går inte att säga exakt hur många det blir. Men snittet ligger kring två stycken per beredskapsvecka.
Får man betalt även om det inte händer något?
– Ja, man får betalt för sin beredskapsvecka. Det handlar om ungefär 4 800 kronor i det centrala avtalet. Sedan har vi lokala överenskommelser, så det blir mer pengar än så. Med övningsverksamhet och allt kan man komma upp i 5000–6000 kronor i månaden.
– Under ett år binder man upp sig under 13 veckor. Då får man planera utifrån det.
Hur många heltidsanställda har ni?
– Vi har dagtidsanställda. Många av dem är även RIB-anställda (räddningstjänstpersonal i beredskap). Just nu har vi sex anställda – med olika tjänstgöringsgrader – i Mönsterås kommun. I Högsby kommun har vi tre dagtidsanställda.
Och du är chef på båda ställena…
– Ja, jag jobbar både i Högsby och Mönsterås. Jag sitter i Mönsterås till största delen, men jag har ett antal dagar i Högsby också, säger Ingemar Idh.
Har Mönsterås kommun och Högsby kommun haft ovanligt många larm hittills i år?
– Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) hade vi kommit upp i 182 händelser i Mönsterås kommun en bit in i augusti. Förra året låg vi på knappt 300. Kanske kommer vi upp i det antalet i år också.
– I Högsby kommun har vi haft 66 händelser hittills i år. Det hände rätt mycket i början av året, jämfört med förra året. Detta är händelser som MSB tar fram utifrån huvudverksamhetskriterierna i LSO (Lagen om skydd mot olyckor). Sedan finns det annat som vi åker ut på – exempelvis sjukvårdslarm, då vi rycker ut tillsammans med ambulansen. De är inte medräknade i den här statistiken.
– Det finns även inbrottslarm, som inte heller räknas in i MSB-statistiken.
Hur många larm brukar ni landa på under ett år i Högsby kommun?
– Det pendlar mellan 130 och 150 larm. Tyvärr har vi sett en uppåtgående tendens. I början av 2000-talet landade vi på cirka 120 larm per år, berättar Ingemar Idh.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.