STOCKHOLM/OSKARSHAMN
”Det är inte klokt”, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO:s riksorganisation, när vår tidning berättar att folk måste ha en mobiltelefon för att kunna betala avgiften på de offentliga toaletterna i Oskarshamn i fortsättningen.
Christina Tallberg betonar att alla pensionärer faktiskt inte har råd att köpa en mobiltelefon.
Det finns dessutom en grupp i samhället som inte kan använda en mobiltelefon, understryker hon.
Så många står utanför
– Detta har vi påtalat i olika sammanhang. Men det betyder inte att vi är teknikfientliga. Vi bejakar den nya tekniken. Det är dock en stor grupp människor som står utanför.
– Uppemot en miljon personer i Sverige vet inte, eller känner sig osäkra på, hur man använder den moderna tekniken. I den gruppen finns det inte bara pensionärer – utan även nyanlända flyktingar och människor med funktionsvariationer. Och alla har inte någon som kan hjälpa dem.
Det handlar följaktligen om ungefär en tiondel av befolkningen som, mer eller mindre, är utestängd från olika sammanhang.
Christina Tallberg lyfter fram parkeringsapparna som ytterligare ett exempel (de har – tillsammans med kortbetalningar – ersatt kontantbetalningen på i stort sett varenda parkering i Sverige).
– Alla har inte en modern telefon, vilket är ett måste om man ska kunna ladda ned en parkeringsapp. De som inte har en smart telefon riskerar därmed att åka på parkeringsböter – och det handlar om ganska stora pengar.
– Och det är inte alla som har tillgång till betalkort. Har man ingen inkomst, så får man inget bankkort. Det är problematiskt, säger Christina Tallberg.
Oskarshamns-Nytt passar även på att ställa frågor om pensionsnivåerna, med tanke på att vår tidning tog upp frågan i en krönika på fredagen.
– Det är väldigt viktigt att höja den allmänna pensionen. Många får ut alldeles för lite i pension. Det betalas in för lite pengar till pensionssystemet.
– Vi bejakar arbetslinjen. Det ska löna sig att arbeta – och det ska synas i pensionen.
Men ett grundpensionssystem, med 15 000 kronor i månaden – efter skatt – som lägstanivå för alla pensionärer, är inget som PRO jobbar för, berättar Christina Tallberg.
“Satsning här och nu”
– Vi jobbar framför allt för att få upp de lägsta pensionerna. Där krävs det en speciell satsning här och nu. Och det handlar främst om äldre och ensamstående kvinnor, som har jobbat deltid och tagit hand om familj och barn under sitt liv.
– Arbetsmarknadens parter måste jobba för att få upp lönerna inom låglöneyrken som vård och omsorg och lokalvård.
– Sedan tycker vi att bostadstillägget är viktigt – och det är rimligt att höja taket. Det är inte ett bidrag. Det är en del av pensionen – och det är viktigt att man söker det, för att se om man har rätt till det. Tyvärr har vi en grupp pensionärer som inte söker bostadstillägg.
PRO kräver att hela pensionssystemet ska ses över.
– Det finns många komponenter att titta på.
Christina Tallberg nämner ett exempel:
– När garantipensionen gick upp, så minskade bostadstillägget för många. Och en del får inget bostadstillägg alls.
TEXT
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.