ANNONS

Göte Ivarsson på Stora torget
Foto: Privat

Populär julgransförsäljning med lång tradition

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

På stora torget i Oskarshamn står en granhandlare och hans son. Utanför Willys står hans barnbarn. Det är Göte Ivarsson från Fallebo utanför Kristdala som säljer gårdens julgranar.

Det är en lång tradition i familjen Ivarsson. Göte har nämligen sålt julgranar på stora torget i Oskarshamn i snart 70 år. Ulf hjälper Göte med granarna på torget och Ulfs son Martin har hand om försäljningen utanför Willys.

Försäljning varje dag till julafton

De började försäljningen inför advent då många vill ha en adventsgran i trädgården och senaste veckan har de varit på plats på torget varje dag.

– Allt fler har valt att köpa sin julgran tidigare i år. Förmodligen för att ljusa upp och skapa julstämning under coronatiden, säger Ulf Ivarsson som säljer granar varje dag fram till julafton.

Familjen Ivarssons julgranar finns även att köpa i Kalmar, Figeholm och Kristdala.

Alltid personlig service

Julgranarna som erbjuds på stora torget är rödgran och kungsgran. Granarna klipps så att de blir täta, fina och jämna. Du får alltid personlig service och hjälp med att välja gran. Förutom julgranar så säljer Ivarssons även fina kransar, små granbockar och julkärvar till vinterfåglarna.

Ulfs bästa tips när du ska välja en fin julgran?

  • Välj en lokal gran från Kristdalaskogen.
  • Såga ett nytt snitt så att den så att granen dricker vatten.
  • Granen får aldrig bli torr utan den ska vattnas minst morgon och kväll.
  • Att vara trevlig och prata med granen och ta väl hand om den så sprider den julstämning ända till tjugondedag knut.
Nöjda kunder som hittat en fin rödgran som ska sprida julstämning.

FAKTA/JULGRAN

  • En julgran är ett dekorerat barrträd, oftast gran eller ädelgran.
  • Dagens julgran har sitt ursprung 1400-1500-talets Tyskland.
  • Förr i tiden pyntades julgranen med rosor av färgat papper, äpplen, rån, glitter och sötsaker i smällkarameller. I början av 1900-talet var det populärt med girlanger med svenska flaggan.
  • Julgranen förseddes med stearinljus på 1800-talet som senare byttes mot elektriska ljus. På senare år finns även batteriljus.
  • I många områden hör det till traditionen att det ska sitta en ängel i toppen för att representera ärkeängeln Gabriel, eller en stjärna för att representera Betlehemsstjärnan som lyste vid Jesu födelse. Det finns även granar som förses med en spira i toppen.
  • Enligt tradition så ska granen plundras och kastas ut på tjugondedag Knut den 13 januari för att fira slutet av julhögtiden tjugo dagar efter julafton.

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

PRIVAT

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS