ANNONS

Parkering på Lilla Torget i Oskarshamn
Foto: Peter A Rosén

S och M sa ja till ny entré i Gallerian i Oskarshamn: “Oerhört tråkigt” – “centrum förfulas”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden körde över tjänstepersonerna på samhällsbyggnadskontoret i en fasadändringsfråga i Gallerian, det 122 år gamla affärs- och flerbostadshuset vid Lilla Torget i Oskarshamn.

Kontoret sa i sitt beslutsförslag nej till glassbarens önskemål om en ny entré med glasdörr ut mot torget – till vänster om Gallerians huvudentré.

Men det är politikerna som bestämmer och nämnden röstade ja till förändringen.

– Vi ser beslutet som ett led i företagsutvecklingen och utvecklingen av stadens centrum. Vi vill göra affärslokalerna tillgängliga utifrån gatan och torget, säger nämndordföranden Robin Hanzl (M) på en pressträff på onsdagen.

Han berättar att det var den politiska majoriteten som röstade ja.

– Det fanns de som var emot – men det blev ingen votering och inga reservationer, säger han.

“Kontoret bedömde att det här är en ändring av en sådan karaktär att det skulle förstöra balansen i fasaden – utifrån hur den såg ut en gång i tiden. Kontoret bedömde att det skulle förstöra husets karaktär”

Kristina Erlandsson, samhällsbyggnadskontorets chef i Oskarshamns kommun

Hur resonerade tjänstepersonerna på kontoret?

– Det är en gammal byggnad. Det finns en skrivning i detaljplanen om att den är betydelsefull i bebyggelsemiljön och att den ska vårdas med omsorg. Kontoret bedömde att det här är en ändring av en sådan karaktär att det skulle förstöra balansen i fasaden – utifrån hur den såg ut en gång i tiden. Kontoret bedömde att det skulle förstöra husets karaktär, säger samhällsbyggnadskontorets chef Kristina Erlandsson.

“En diskret glasdörr förfular inte byggnadens utseende”

Robin Hanzl (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden

Hur resonerade nämnden kring kontorets argument?

– Vi tittade på handlingar – och byggnaden har förändrats tre gånger sedan 1901. Tittar man på ursprungsritningarna från 1901, så var det fönster med valv. Sedan har man byggt om och utökat glasytorna. Det blev modernare och modernare och till slut var det bara glas. Sätter man en dörr i det här glaspartiet, så är vår bedömning att det går att återställa det till den rena glasytan igen om man vill det. En diskret glasdörr förfular inte byggnadens utseende. Därför tillstyrkte vi ett bygglov, svarar Robin Hanzl.

En majoritet i nämnden tycker helt enkelt inte att förändringen påverkar kulturmiljön på ett negativt sätt.

Robin Hanzl M
Robin Hanzl är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Grafik och foto: Moderaterna

Uppdatering:

“Robin Hanzl, som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, borde ha bättre koll på vad som sagts och gjorts under mötet. Han påstår att majoriteten röstade ja, men att ingen votering gjordes. Hur kan man rösta utan votering? Sanningen är att votering gjordes och majoriteten, Socialdemokraterna och Moderaterna som har sex ledamöter, vann över alla partier i oppositionen, som har sammanlagt fem ledamöter i samhällsbyggnadsnämnden. Vi i oppositionen kunde naturligtvis ha reserverat oss, men det hade inte förändrat något i sak när det olyckliga beslutet väl var klubbat. Oerhört tråkigt att kulturhistoriska vackra byggnader i centrum ska förfulas bara för att enskilda näringsidkares nycker ska tillgodoses. Från tjänstemannahåll påpekades tydligt att byggnadens fasad skulle förfulas och den estetiska balansen spolieras. Socialdemokraterna vurmar inte mycket för kulturella och estetiska värden, något annat kan man inte förvänta sig, men att Moderaterna lierar sig med sossarna även i dessa frågor är bedrövligt. Makten framför allt brukar det heta, men ärlighet och ett rent samvete är också viktigt”, skriver Peter Bohman (SD), som är ledamot i samhällsbyggnadsnämnden, i ett inlägg på ON:s Facebooksida.

+1
10
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
8

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS