OSKARSHAMN
Region Kalmar län lägger ned medicinakuten och snabbspåret på Oskarshamns sjukhus.
Får mellanlänet en primärvårdsakut i stället?
På fredagen ställer ON frågan till majoritetspolitikerna Mattias Adolfson (S), Peter Wretlund (S), Emmy Ahlstedt (C) och Lena Granath (V) under ett digitalt möte.
– Det vi tittar på i nuläget, det vi går vidare med nu, är ju en fördjupad analys av det så kallade snabbspåret, för att kunna utveckla detta på allra bästa sätt. Där befinner vi oss just nu, i den frågan, säger Emmy Ahlstedt (C), som bor på Öland och är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
Om Oskarshamn får en primärvårdsakut, med allmänmedicin som bas, kommer den då att vara öppen dygnet runt?
– När vi pratar om en akut med allmänmedicin som bas, så pratar vi om en akutvårdsprocess med allmänmedicin som bas. Och det innebär att primärvården är navet – och just nu pågår det ett intensivt arbete, där vi tittar på hur vi på allra bästa sätt kan samverka mellan SOS, 1177 på telefon, ambulansen, sjukhuset, primärvården och även kommunal hälso- och sjukvård, svarar Emmy Ahlstedt.
Många i mellanlänet tycker att det är bra att man dygnet runt kan åka till akutmottagningen i Oskarshamn. Kan vi få något som är dygnet runt-öppet?
– För det första så är snabbspåret öppet fram till klockan 21.30 i dag, så du kan inte komma in med vad som helst dygnet runt till sjukhuset, som handlar om ren primärvård – vilket snabbspåret gör. För det andra, så kommer vi på bästa sätt att ta hand om patienter som i dag vänder sig till akutmottagningen. Vi kommer att få se förändrade arbetssätt, säger Kalmarbon Mattias Adolfson, som är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.
– Tittar man på hälso- och sjukvården bakåt i tiden, så kan man konstatera att det har skett enorma förändringar. Det blir alltmer specialiserat på våra sjukhus. Får du en hjärtinfarkt i dag, så får du inte samma behandling som du skulle ha fått för 30–40 år sedan. För 30–40 år sedan blev du ordinerad sängläge och en Panodil, i princip. I dag är det enormt specialiserat. Vi har specialister som går in direkt i kärlen och plockar bort proppar och så vidare – efter en transport till Kalmar, exempelvis. Så ser utvecklingen ut när det gäller hälso- och sjukvården. Den är inte som den var tidigare – i dag har vi specialister som är subspecialiserade inom sina respektive områden. Och det gör också att man behöver organisera hälso- och sjukvården på ett annat sätt, tillägger han.
– Jag är inte sjukvårdspolitiker – men man kan säga att all förändring är småtuff, både på arbetsplatser och inom sjukvård. Inom sjukvården blir den extra tuff på olika sätt. Det är oerhört viktigt att jag som oskarshamnare följer det här arbetet noggrant – och det är väldigt viktigt att personalen är delaktig i den här processen. När man kör i gång med den här typen av förändringsarbeten, så är det en resa som man ska göra tillsammans. Jag är enormt Oskarshamnskär i olika sammanhang – jag var bland annat ordförande i kommunstyrelsen i 17 år och så vidare. Jag har lagt hela mitt liv på att det ska bli så bra som möjligt på olika sätt här i mellanlänet. Jag tänker också leva och verka i den här delen av länet även fortsättningsvis – och jag känner mig, hitintills, trygg i det här förändringsarbetet. Det kan jag säga. Jag skulle aldrig schackra med detta, säger Peter Wretlund, som bor i Oskarshamn och är regionråd med ansvar för regional utveckling, kultur, bildning och kollektivtrafik.
Det låter som att ambulansen kommer att bli väldigt viktig framöver. Kan vi få se några förstärkningar inom den verksamheten?
– Det är lite för tidigt att svara på det än – nu pågår ett oerhört viktigt arbete, där professionen – tillsammans med ambulansverksamheten och sjukhusmedarbetarna. De ska utveckla arbetet utifrån patientens bästa. Det här handlar, i första hand, inte om att vi behöver spara pengar. Det handlar om att vi vill utveckla verksamheten, så att vi får ett bättre och säkrare omhändertagande för respektive patient. Det är just det arbetet som professionen, läkare och sjuksköterskor och så vidare, är bäst lämpade att utreda. Det pågår ett intensivt arbete med medarbetare och verksamhetsledning, och så vidare, där man tittar just på de här sakerna, svarar Mattias Adolfson.
“En enorm styrka”
– Det som är en enorm styrka, också, i detta – i inriktningsbeslutet som politiken har fattat – är ju att vi är helt överens inom majoriteten, och över blockgränsen, om att det är den här vägen vi ska gå. Det är en styrka och en trygghet att medborgare, medarbetare och patienter kan känna sig trygga i att det här är ett långsiktigt arbete – en riktning där blocken är överens. Vi kommer inte att få se några tvära kast. Det här är verkligen ett utvecklingsarbete som syftar till att stärka Oskarshamns sjukhus och göra det mer säkert och bättre för våra patienter, helt enkelt. Vi har alla oppositionspartier med oss, förutom Sverigedemokraterna, tillägger han.
– I dag finns det en väldigt stor okunskap bland oss i Oskarshamn, med omnejd, när det gäller vad det är för vård vi kan få när vi kliver innanför dörrarna på akuten. Vi har en medicinakut som är öppen dygnet runt – och vi har ett snabbspår, som är öppet fram till klockan 21.30 – och som omhändertar väldigt mycket av det som normalt sett hanteras inom primärvården. Om jag tar mig dit med, ursäkta, fel sjukdom, så kan jag inte få snabb hjälp. Det är väldigt viktigt att vi bygger en hälso- och sjukvård som vi kan lita på – där vi har kontaktvägarna in med 1177 och med ambulans, och beroende på vad jag har för symptom och behov, så blir jag skickad till rätt plats. Då finns det också en begränsning när det kommer till antalet läkare i länet. Hur gör vi det här bäst? Det är det man tittar på nu. Som det är nu, så känner jag en osäkerhet när det gäller vad jag kan få hjälp med och hur dags – och då blir det väldigt, väldigt otydligt, säger Lena Granath, som bor i Oskarshamn och som är regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård (psykiatri) samt med ansvar för brukarråd och personalfrågor.
Jag intervjuade nyligen Magnus Larsson (C), kommunpolitiker i Oskarshamn och politisk sekreterare för Centerpartiet i länet. Han sa att vi nog kan se fram emot helgöppen primärvård i Oskarshamn framöver. Skulle det kunna bli så att vi får en lördags- och söndagsöppen primärvård?
– Ja, svarar Emmy Ahlstedt.
Men har jag otur, så kan jag exempelvis bli tvungen att åka till akuten i Västervik, eller till akuten på länssjukhuset i Kalmar, klockan 3 på natten, beroende på vad 1177 på telefon säger. Vägen till Kalmar är helt okej, tycker jag – men vägen mellan Oskarshamn och Västervik är inte rolig. Det är cirka 14 mil, tur och retur, både till Kalmar och Västervik. Hur ser ni på det?
– Vi har redan i dag ganska många transporter mellan sjukhusen – och det skedde en stor förändring för över 20 år sedan, vilket innebär att det allvarligaste, olyckor och annat, går direkt till Västervik eller Kalmar – eftersom Oskarshamn saknar akutkirurgin, säger Mattias Adolfson.
– Men hur kan vi på bästa sätt ta hand om de patienter som i dag vänder sig till medicinakuten i Oskarshamn? Det är den frågan man tittar på. Det handlar om att du exempelvis ska slippa att ta vägen via akuten och i stället bli direktinlagd. Det är mycket humanare för den enskilde patienten, som slipper att sitta i flera timmar på akuten och vänta på en vårdplats – inte minst för våra sköra äldre. Det ska finnas en dialog mellan primärvården, kommunen och medicinkliniken som gör att du kan läggas in direkt, betonar han.
Oskarshamns sjukhus ska göras om till ett närsjukhus. Vad är ett närsjukhus i er värld?
– Det går inte att definiera det exakt – det är precis det här som våra medarbetare och chefer ska utforma ett koncept kring. Hur tar vi hand om våra patienter på bästa möjliga och säkra sätt? Det är den viktiga frågan, säger Mattias Adolfson.
“Systemet har inte hängt med”
– En viktig bakgrundsinformation är ju också att det är en väldigt liten del av befolkningen – och nu pratar vi på nationell nivå – som behöver en väldigt stor del av sjukvårdens resurser. I vårt län är det 5 600 personer som använder ungefär hälften av alla resurser. Det handlar om miljarder. Befolkningens behov av hälso- och sjukvård har förändrats otroligt mycket. Och systemet har inte hängt med. Dagens system är anpassat efter ett akut vårdförlopp. Det vi behöver göra är ju att finnas nära dem som har det allra största behovet, så att de får en så bra och personcentrerad vård som möjligt, säger Emmy Ahlstedt.
Men kan ni garantera att alla i mellanlänet får akutsjukvård när de behöver den även i framtiden?
– Ja, svarar Mattias Adolfson.
Oskarshamn beskrivs ofta som länets motor – vi har länets största privata arbetsgivare, Scania, och vi har kärnkraftverket i Simpevarp. Är det då inte självklart att Oskarshamn ska ha ett akutsjukhus?
– Till att börja får man konstatera att det är väldigt viktigt att arbetsplatserna är säkra i grund och botten. Jag pratade med Andreas (Erlandsson, socialdemokrat och ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamn, redaktionens anmärkning), som var i Östhammar förra veckan. Där har de en jourmottagning, säger Peter Wretlund.
– I övrigt är de hänvisade till Akademiska sjukhuset i Uppsala, konstaterar Lena Granath.
– När man pratar om arbetsplatsolyckor, och om sådant som kan uppstå på en arbetsplats som kräver akutkirurgi eller annat, så är det Kalmar eller Västervik som gäller redan i dag. Arbetsrelaterade skador är ju ofta kopplade till kirurgi – och där har vi upparbetade rutiner, och så vidare, för hur det ska omhändertas. I framtiden kommer det dock att bli lite tydligare. De fallen som börjar med ett besök på akuten i Oskarshamn och som sedan slutar på akuten i Västervik eller i Kalmar kommer man att kunna undvika. I fortsättningen kommer man inte att förlora den tiden. Det kommer att bli tydligare att man ska vända sig direkt till en plats, säger Mattias Adolfson.
Vad säger ni, Peter Wretlund och Lena Granath, till era väljare i Oskarshamn? Vilka frågor får ni och hur svarar ni?
– Som jag sa tidigare, jag skulle aldrig schackra och medverka till ett beslut som skulle vara dåligt för oskarshamnarna. Absolut inte. Utan det handlar om att följa den här processen och jobba med förändringsarbetet, och så vidare, som jag sa tidigare. I den bästa av världar skulle vi anordna studiecirklar, där man pratar om framtidens sjukvård i Oskarshamn. Men vi har inte någon glädje av att piska upp en stämning som gör att folk blir oroliga i förtid. Det skapar nog hälsobekymmer på ett annat sätt. En bred politisk majoritet står bakom detta och jag känner mig trygg här ute på Mysingsö, där jag bor. Här tänker jag bo även i fortsättningen, svarar Peter Wretlund.
– Jag är jättebekymrad med anledning av okunskapen – där vi bygger upp bilder, eller har bilder sedan tidigare, om att kompetensen finns på sjukhuset om man drabbas av en sjukdom – oavsett om sår behöver sys eller om det är något invärtes och så vidare. Många oskarshamnare har en bild av att den kompetensen finns på sjukhuset. Och därför är det superviktigt att vi faktiskt är tydliga med var man ska söka vård, kopplat till behovet, för att vinna tid och för att kunna rädda och hjälpa. Det är mitt besked. Vi behöver en tydlighet, för nu är det otydligt – och det är inte bra, säger Lena Granath.
Hur ser ni på demokratin? Har ni frågat vad väljarna tycker i den här frågan? Det var inget som togs upp i valrörelsen 2022…
– Nej, det var det inte – men jag tänker att vi har en medicinsk utveckling och vi har skiftande behov hos våra invånare. Vi har en demografiutveckling – och här handlar det hela tiden om att vi behöver ha en hälso- och sjukvård som möter det behov som finns. Och det handlar inte om nedläggning, det rör sig om utveckling av de spåren vi har, svarar Lena Granath.
Borde man ha en folkomröstning i frågan?
– Vi har en representativ demokrati i det här landet. Styrkan i det här fallet är ju att vi har en sådan bred överenskommelse över blockgränsen. Vi är överens om utvecklingen. Det är en jättestyrka. Det innebär också att det finns en långsiktighet i de inriktningsbeslut som vi har tagit, som jag sa tidigare, svarar Mattias Adolfson.
Moderaterna och Kristdemokraterna vill att regionen ska ha lättvårdsambulanser och ambulanshelikopter. Skulle det kunna förstärka tryggheten framöver, tror ni?
– I det här beslutet finns det inga skrivningar kring det – inriktningen som är tagen är vi överens om. Sedan finns det andra delar och förslag som rör hälso- och sjukvården, generellt, i länet, säger Mattias Adolfson.
När ska förändringarna vara genomförda?
– Det kommer inte att ske några snabba alexanderhugg i detta, utan det här är en successiv utveckling. Det går nog inte att säga exakt när allting kommer att vara klart. Det kommer att ske i olika delar och i olika etapper. Det viktiga i det här arbetet är att medarbetarna är med på vagnen och att man gemensamt utvecklar de viktiga arbetssätten som vi behöver ha för att omhänderta patienterna på bästa sätt. Det sämsta i det här läget vore om politiken gick in och pekade och sa att ”exakt så här ska det vara, exakt så här ska öppettiderna se ut, exakt så här ska patienter med olika diagnoser resa”. Det här är verkligen ett utvecklingsarbete, där medarbetarna måste få utforma detta tillsammans med våra chefer. Så utvecklar vi hälso- och sjukvården på bästa sätt, säger Mattias Adolfson.
Det verkar finnas ett visst missnöje med ledningen på Oskarshamns sjukhus. Hur ser ni på det?
– Det där kommenterar jag inte över huvud taget. Från politikens sida har vi förtroende för hälso- och sjukvårdsledningen i länet. Det är det som jag kan säga när det gäller den frågan, säger Mattias Adolfson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.