ANNONS

Ansiktsbild på Peter Wretlund (S), ordförande i Smålandshamnar AB
Peter Wretlund (S). Foto: Peter A Rosén

Peter Wretlund (S): “Den slopade skattebefrielsen innebar att priset på biogas ökade med drygt 4 kronor kilot”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”I början av 2022 kom besked från EU-domstolen att Sverige inte längre får behålla skattebefrielsen på biogas. Ett beslut som Tidö-regeringen hade kunnat överklaga, ett överklagande som aldrig blev av. SCV-majoriteten i Region Kalmar har tagit flera initiativ för att trycka på regeringen att agera i frågan – men trots att ett år snart har gått så ser vi inga framsteg i frågan. Finansministern påstår sig pressa på Bryssel, men det finns ju fler nationella åtgärder som regeringen hade kunnat vidta om de velat”, skriver majoritetspartierna i Region Kalmar län – Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – i ett pressmeddelande.

– Biogasfrågan är viktig för oss i Kalmar län, vi har flera producenter i länet och vi har flera stora investeringar på gång. Domen säger att biogas ska beskattas, men inte med hur mycket, en skattesänkning på biogas hade inte brutit mot EU-domstolens beslut. Det är en förlust för den gröna omställningen i Kalmar län och i hela landet, säger Karin Helmersson (C), regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

“Motvilligt tvingas till”

– Den slopade skattebefrielsen innebar att priset på biogas ökade med drygt 4 kronor kilot, för kollektivtrafiken i länet så har det inneburit ökade kostnader med 16 miljoner kronor. Det är pengar som vi nu måste spara in på andra områden, som påverkar till exempel turtätheten, det är något som vi motvilligt tvingas till. Regeringen hade kunnat lösa detta, men struntar i det – vilket drabbar resenärer i Kalmar län, säger Peter Wretlund (S), regionråd och kollektivtrafiknämndens ordförande.

“Ställde sig i vägen”

– Det finns EU-bestämmelser som skulle kunna nyttjas för att behålla skatteundantaget. Dessa har inte använts av regeringen. Branschen själva vill gå den vägen och våra partier har röstat för det i riksdagen, men Tidöpartierna ställde sig i vägen. Det hade varit en lösning för att säkra den fossilfria kollektivtrafiken i Kalmar län och bidragit till den gröna omställningen – men även här blundade regeringen för möjliga lösningar, säger Lena Granath (V), regionråd.

Foto: Region Kalmar län

+1
4
+1
0
+1
0
+1
12
+1
1
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS