ANNONS

En folksamling jämte ett Coronavirus
Foto: Freepik

Personer som jobbar inom turisttäta områden i länet har smittats av corona

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Personer som arbetar inom servicebranschen i turisttäta områden i Kalmar län har smittats av coronaviruset.

Det förekommer trängsel på ett antal serveringsställen i länet, främst på turistorterna.

Det slår länsstyrelsen fast i den senaste lägesbilden.

Ett flertal kommuner i vårt län har rapporterat in brister i efterlevnaden av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd.

Det gäller främst i butiker och gallerior – men även utanför vissa butiker, framför allt i turistorter.

Länsstyrelsen berättar också att resenärer trängs med varandra på en del busslinjer.

“Trångt”

”Flera kommuner har gjort tillsynsbesök på restauranger, barer och kaféer. De flesta verksamheter sköter sig, men det kan ändå vara trångt. Några har fått anmärkningar, men de har kunnat åtgärdas direkt. Borgholm har rapporterat att satsningen med vakter som bevakar att människor följer restriktionerna har mottagits väl av allmänheten”, skriver länsstyrelsen i lägesrapporten.

”För att kontrollera efterlevnad har nu flera kommuner en E-tjänst för rapportering. Uppgifterna som lämnas kan användas för att uppmärksamma kommunerna på var man behöver göra kontroller.”

”Det är osäkert om utländska turister kommer att besöka vårt län i samma utsträckning som tidigare år. Om inte, så förväntas vi se en tidigare avmattning och minskad trängsel på turistorter.”

”De senaste två veckorna har antalet nya fall i länet minskat, liksom antalet personer som behöver sjukhusvård och intensivvård. Men personer som arbetar inom service i turisttäta områden har smittats. Därför är det oerhört angeläget att personal inom besöksnäringen stannar hemma från jobbet om de känner minsta symptom. De bör också provta sig så snabbt som möjligt.”
”Det är också viktigt att se över rutinerna på arbetsplatserna så att man inte behöver trängas i personalens fikarum, omklädningsrum och liknande. Goda möjligheter att tvätta händerna är viktigt.”

”Den befarade ökningen av smittade har ännu inte kunnat ses, men faran är inte på något sätt över.”

“Gått i konkurs”

”Självprovtagning för att testa om man är sjuk i covid-19 är också i full gång,men antalet tester minskar. Den som vill testa sig beställer testet på 1177.se och tar sedan hjälp av en frisk anhörig/bekant för att hämta ut det på specifika apotek i länet.”

”Farhågor för sociala konsekvenser i spåren av coronakrisen finns kvar”, konstaterar länsstyrslen.

”Generellt har omsättningen för länets företag minskat. Flera företag har gått i konkurs, permitterar, varslar eller säger upp personal. Verksamheter och evenemang kopplade till besöksnäringen påverkas fortsatt negativt på grund av restriktionerna.”

”Länsstyrelserna arbetar med regeringsuppdraget att ta fram en plan inför eventuella nya utbrott av covid-19. Beredskap och planering måste finnas för att möta en befarad ökning av smittspridningen under hösten.”

Aktuellt:

·         Regionen har utökat kapaciteten för smittspårning i länet.

·         Länsstyrelsen bedömer och rapporterar hur allmänheten följer de allmänna rekommendationerna och hur det påverkar smittspridningen.

  • Kommunerna ansvarar för hela tillsynen av smittskydd på restauranger, barer och kaféer med befogenheter att meddela förelägganden och att tillfälligt stänga ett serveringsställe. Länsstyrelsen stöttar kommunerna i detta arbete.
  • Länsstyrelsen har tillsammans med kommunerna genomfört förebyggande åtgärder och har bland annat satt upp information på badstränder, campingplatser och torg för att påminna om att hålla avstånd.
  • I vissa kommuner har ungdomar anställts för att påminna om att hålla avstånd. Ungdomarna vistas på platser där det förväntas vara trängsel och bär tröjor med information till allmänheten.
  • På några kommuners webbsidor finns en E-tjänst för att anmäla trängsel eller andra problem med efterlevnaden.

Råd till allmänheten

När du följer rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du har sjukdomssymtom, så skapar du goda förutsättningar för vården att ta hand om de svårast sjuka och skyddar samtidigt riskgrupperna. Även om mycket är annorlunda idag kan vi fortfarande vara aktiva, umgås och uppleva saker. Det enda vi behöver göra är att anpassa aktiviteterna i takt med rekommendationerna. På det sättet blir vi uthålliga tillsammans!   

Fakta Det här är en lägesbild! Vid en samhällsstörning eller kris behövs en samlad bild av situationen, en så kallad lägesbild. Lägesbilden ger en överblick över vilka konsekvenser händelsen kan få för viktiga funktioner i samhället och vad alla ansvariga gör för att hantera situationen. Länsstyrelsen Kalmar län ansvarar för att sammanställa en samlad lägesbild för Kalmar län. Den är en summering av lägesbilder från kommuner, Regionen och flera andra krisberedskapsaktörer i länet. Lägesbilden uppdateras löpande när situationen förändras.

Länsstyrelsens roll och ansvar i arbetet med coronaviruset är att samordna länets kommuner, Region Kalmar län, smittskyddsläkaren och andra aktörer i länet som arbetar med krisen. Det sker genom att Länsstyrelsen samlar länets aktörer för att skapa lägesbilder inom olika områden. Lägesbilden rapporteras sedan till regeringen och andra myndigheter.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS