ANNONS

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD)
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD). Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Personer som ger blod ska bedömas individuellt för att öka antalet blodgivare

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att möjliggöra en ökning av blodgivare då behovet av blod inom sjukvården är stort. “Den nya individbaserade riskbedömningen kommer att kunna öka antalet blodgivare, något som behövs både för sjukvården och ur ett beredskapsperspektiv”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

I dag är bara 2–3 procent av befolkningen blodgivare, samtidigt som behovet av blod till sjukvården är stort. För att fler personer ska kunna bli blodgivare har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att möjliggöra individbaserad riskbedömning av blodgivare.

– Den nya individbaserade riskbedömningen kommer att kunna öka antalet blodgivare, något som behövs både för sjukvården och ur ett beredskapsperspektiv. Det är mycket viktigt att blodgivning kan ske säkert, men den medicinska bedömningen ska precis som i övriga delar av sjukvården inte göras på gruppnivå eller utifrån sexuell läggning, utan utifrån varje individ, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Arbeta patientsäkert

Det ska vara säkert att ge och få blod samt enkelt för blodcentralerna att arbeta patientsäkert och säkerställa att blod är fritt från smitta. En del potentiella blodgivare berörs i nuläget av generella begränsningar som gör att de inte får ge blod. En sådan begränsning gäller män som har sex med män. De får lämna blod först efter en karenstid på 6 månader med avhållsamhet från sex, oavsett om de lever i ett långvarigt monogamt förhållande eller ej.

Exakt hur den individuella riskbedömningen ska se ut blir det upp till Socialstyrelsen att föreslå i nära dialog med Folkhälsomyndigheten samt i samverkan med Inspektionen för vård och omsorg och Läkemedelsverket. Det finns ingen färdig modell för individbaserad riskbedömning som går att införa direkt i Sverige.

Regeringen tar nu därför ett viktigt steg för att införa riskbaserad bedömning så att fler personer, oavsett sexuell läggning, ska kunna ge blod framöver.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS