ANNONS

pernillapeterson001

Pernilla Petersson i Vårdförbundet: “Medlemmar gråter av trötthet”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Den gångna vårdsommaren i länet var den värsta hittills, enligt många medlemmar i Vårdförbundet.

– Vi har aldrig tidigare fått in så många samtal från medlemmar som gråter av trötthet och säger att de funderar på att byta yrke, säger Pernilla Petersson, som är tillförordnad vice ordförande och huvudskyddsombud inom Vårdförbundet i Kalmar län.

Hon berättar att hon reagerade starkt när hon läste vad Maud Lindqvist (S), undersköterska på sjukhuset i Västervik, och Christel Alvarsson (C), sjuksköterska på Västerviks sjukhus, hade skrivit i en debattartikel i Oskarshamns-Nytt (läs den här).

– Vårdförbundet kan inte ta ifrån dem deras subjektiva upplevelse. Men Vårdförbundet höra något helt annat från sina medlemmar, säger Pernilla Petersson.

“Någon gång måste vi börja prata om samma verklighetsbild”

PERNILLA PETERSSON, VÅRDFÖRBUNDET

Hon fortsätter:

– Någon gång måste vi börja prata om samma verklighetsbild, med alla fel och brister som finns – men även om det som är fantastiskt. Först då kan vi komma framåt.

“Oerhört viktigt”

– Efter vad Vårdförbundet förstår jobbar Christel Alvarsson och Maud Lindqvist på mottagning – och inte inom dygnet runt-verksamheten. Vi får mestadels in upplevelser från dygnet runt-verksamheterna. Då är vila och återhämtning oerhört viktigt. Enligt siffror innan sommaren, för sjukhusen i regionen, saknar Västerviks sjukhus – procentuellt sett – flest egna sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor. På kirurgen i Västervik har de en 1,5-tjänst – resten är hyrbemanning.

“Carl Dahlin (M) är den enda politikern i regionen som har gått bredvid Vårdförbundets förtroendevalda under en dag”, berättar Pernilla Petersson i Vårdförbundet. Arkivfoto: Peter A Rosén

– Medlemmar berättar om upplevelsen att inte ens veta om de får gå hem när arbetspasset är slut. Vårdförbundet har fått information om att det till och med har förekommit att läkare i Västervik har hoppat in och jobbat som sjuksköterska. Vårdförbundet ser en oroväckande trend när det gäller chefer, med en grundprofession som sjuksköterska, som hoppar in och jobbar som sjuksköterskor i vården. Och här i länet är den kulturen som störst i Västervik. Där är det betydligt vanligare att chefer hoppar in och jobbar i vården, om de är sjuksköterskor, jämfört med Oskarshamn och Kalmar.

“Man kan inte vara ensam sjuksköterska, som ny i yrket, på 10-14 patienter på ett arbetspass”

PERNILLA PETERSSON

Pernilla Petersson berättar att Vårdförbundet under flera års tid har drivit frågan om en genomlysning av grundbemanningen inom Region Kalmar län.

– Men någon sådan har inte genomförts.

– Man kan inte vara ensam sjuksköterska, som ny i yrket, på 10–14 patienter på ett arbetspass. Du behöver ha erfarna kollegor som du kan rådfråga och be om hjälp.

“Inte dåligt”

– Vårdförbundet säger inte att det är dåligt med hyrbemanning. Hyrbemanningen är jättebra, när den fungerar som det var tänkt – att hyrpersonal ska täcka kortare vikariat eller en sjukskrivning. Men nu när de går in och täcker så mycket som de gör, så försvinner det systematiska arbetsmiljöarbetet samt utvecklings- och kvalitetsarbetet på avdelningarna. En hyrsjuksköterska tar inte på sig de uppgifterna – det är inte meningen att de ska göra det. Då läggs det ut på de andra – vilket innebär att de får mer att göra.

Hyrpersonal ska väl bara ”släcka bränder”?

– Ja, den ska användas på rätt sätt. De kan aldrig ersätta en fastanställd sjuksköterska, med allt vad det innebär.

– I Kalmar fick Vårdförbundet till oss att någon hade jobbat i två–tre år som inhyrd. På ett annat ställe fick vi höra att det nu kommer att komma hyrbolagssjuksköterskor som har kontrakt fram till februari nästa år.

“Länsunionen funderar inte ens på om det är rimligt”

PERNILLA PETERSSON

– Och Vårdförbundet vet att man exempelvis på Oskarshamns sjukhus är ensam sjuksköterska på 14 medicinpatienter på kvällar, helger och nätter. Länsunionen (majoritetspartierna i regionen: Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) funderar inte ens på om det är rimligt.

Hur många borde det vara på kvällar, helger och nätter?

– Genomlysningen av grundbemanningen skulle visa på det. Det hänger ihop med vilka patienter man vårdar. Man kan exempelvis inte jämföra ortopedkliniken i Oskarshamn, som utför elektiva operationer (planerade kirurgiska ingrepp), med ortopedkliniken i Kalmar. Ortopedkliniken i Kalmar tar hand om svåra ryggoperationer – det gör man inte i Oskarshamn. Vården som bedrivs i dag är ju så mycket mer högspecialiserad än den någonsin har varit tidigare. Det gör att det ställs otroligt höga krav på personalen. Du måste ges möjligheten att få erfarenhet i yrket. Det finns ingen utbildning som kan utbilda dig för det.

“Man måste öva”

– Man kan jämföra det med att åka till Vimmerby och köra halkbanan. Att det går bra där betyder inte att du är förberedd när halkan slår till eller när älgen dyker upp framför bilen för första gången. Du kan ha ett stöd i att du har varit på halkbanan – men det hjälper dig inte fullt ut. Det handlar om att man måste öva. Erfarenheten är jätteviktig.

– Regionen måste se över grundbemanningen – och förbättra arbetsvillkoren och lönen. Man måste även börja ta i frågan om sänkt veckoarbetstid för att få folk att stanna.

Finns det något hinder när det kommer till Kalmar län som plats att bo på? Att folk inte vill bo här? Att det är oattraktivt? Finns det fler delar i detta än lön och arbetsmiljö?

– Vårdförbundet ser inte det problemet för våra yrkesgrupper. Däremot har vi långt mellan våra tre sjukhus. Här behöver arbetsgivaren fundera. Om vi har en sjuksköterska som bor i Vimmerby, exempelvis, och vill jobba i Västervik – hur gör vi då? Inom Folktandvården reser du på betald arbetstid, om du bor i Oskarshamn och ska bemanna Högsby. Det finns vissa grejer som de skulle kunna göra. Men det är som med allt annat, det kostar pengar.

Men hyrbemanningen kostar omkring en kvarts miljard kronor per år…

– Ja, regionen måste bli attraktivare. Och då handlar det, bland annat, om lönen. Vårdförbundet har också pratat om att man måste höja ob-tillägget (lönen för den obekväma arbetstiden). Tiden som du är ifrån din familj måste värderas högre.

“Vi tycker att det är dags att arbetsgivaren visar lojalitet och ställer upp för våra medlemmar och ser till att de får tillräckligt många kollegor”

PERNILLA PETERSSON

– Vårdförbundet vet att vi har många lojala medlemmar som ställer upp för arbetsgivaren och för patienterna. Vi tycker att det är dags att arbetsgivaren visar lojalitet och ställer upp för våra medlemmar och ser till att de får tillräckligt många kollegor, säger Pernilla Petersson.

“Måste vara lyhörd”

– Och man måste kunna erbjuda fasta nattjänster – som man hade förr i tiden. Kommunerna har, i stor utsträckning, kvar dem. Men det har inte regionen. Man blir anställd inom en dygnet runt-verksamhet i stället. Det innebär att den som inte fixar att jobba natt inte kan få jobb inom regionen. Där försvann den sjuksköterskan. För att bli mer attraktiv måste man vara lyhörd för individernas önskemål. Men regionen kräver att alla ska klara av att jobba natt – oavsett ålder, trots att vi människor förändras med åren utifrån individuella förutsättningar. Det är för mig en gåta. Jag förstår inte det.

– Vårdförbundet känner inte till någon verksamhet i dag som klarar av en korttidsfrånvaro utan att man behöver ringa in någon eller att mer arbete läggs över på dem som är på plats. Arbetsgivaren måste se över grundbemanningen. Varje arbetsgivare borde ha en planering för att de ska klara av en korttidsfrånvaro på två veckor. De måste också våga prata om visioner. Vad vill vi? Vill man ha en av Sveriges attraktivaste arbetsplatser – ja, då måste de ha mätbara mål. Vårdförbundet företräder en fjärdedel av medarbetarna i Region Kalmar län. Och regionen har omkring 7 050 anställda – vilket borde göra att upplevelserna som Vårdförbundet förmedlar visar på en annan verklighet än den Länsunionen och de som skrev artikeln vill påvisa, säger Pernilla Petersson.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS