ANNONS

Mathias Karlsson, partiledare för Kustlandspartiet i Oskarshamns kommun, pratar på en pressträff i Oskarshamn.
Mathias Karlsson, Kustlandspartiet (KLP). Foto: Peter A Rosén

Partilöse Mathias Karlsson har skrivit en ny fullmäktigemotion: Detta vill han och Kustlandspartiet se framöver

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Mathias Karlsson, som lämnade Liberalerna och bildade ett nytt parti – Kustlandspartiet – för en tid sedan, sitter kvar i fullmäktige som partilös.

Nu har han skrivit en motion om en levande skärgård.

I motionen konstaterar han att Oskarshamns kommun har tagit beslut om restaurering och insatser av ett tiotal vikar (vikvalet).

“Spiggen har vuxit till ett stort problem för hela Östersjön”

MATHIAS KARLSSON

”I samband med detta kan vi erbjuda miljöer som är intressanta för forskning och göra anpassningar som även angriper ett stort problem i vår skärgård, Spiggen, som har vuxit till ett stort problem för hela Östersjön”, skriver Mathias Karlsson.

Han fortsätter:

”Det är viktigt att kommunen stödjer föreningar med kompetens och vägledning. Men ibland krävs det mer för att vi ska kunna bryta trenden. Vi vill genomföra insatser i flera vikar i riktning med aktuell forskning. På så vis inte bara återställer vi, utan vi förbättrar även på lång sikt.”

“Väldigt många”

”De är väldigt små, men de är väldigt många. Man får tänka på dem som en svärm som drar in i grunda vikar och erövrar nya områden. Spiggen är en väldigt effektiv rovfisk som äter både ägg och larver av andra arter.”

”De små spiggarna förändrar hela ekosystemet i Östersjön och bidrar till att öka de problem som redan finns. Förutom djurplankton och rovfiskars larver äter spiggen även mängder av de små kräftdjur som finns på grunt vatten. Dessa kräftdjur äter trådalger som annars skapar problem om de får breda ut sig för mycket. Det blir en ond cirkel som leder till att de skyddade barnkamrarna för fiskyngel försvinner. Nu har vi ett tillfälle att, i samband med Vikvalet, göra skillnad. Vi vill att kommunen, gärna tillsammans med vattenråden, kontaktar Sveriges lantbruksuniversitet, Linnéuniversitetet, Stockholms universitet och andra aktörer inom området och inleder ett samarbete”, skriver Mathias Karlsson.

“Menar vi allvar med ett levande hav så måste vi samarbeta och ansöka om medel som finns avsatta”

”Menar vi allvar med ett levande hav så måste vi samarbeta och ansöka om de medel som finns avsatta. Idag finns det flera riktade medel. Några exempel:

”Regeringen har lanserat sitt havs-, fiskeri- och vattenbruksprogram för perioden 2021–2027. Det handlar om mer än 2 miljarder, riktade EU-medel i olika strukturfondsprogram, länsstyrelsen, med flera. Nu gäller det att vi gör något av det.”

På kort sikt vill Kustlandspartiet se ett utökat uppdrag i samband med vikvalsprojektet.

“Livskraftig skärgård

”Välj några vikar där vi jobbar med fokus på reproduktion av fisk och smolt. Idag ser vi att Spiggen konkurrerar ut nästan alla andra fiskarter och annan smolt. Vi har en möjlighet att i samband med restaurering av olika vattendrag även kunna göra insatser och forska i samarbete med universitet och berörda myndigheter kring hur vi ska vända trenden och få en livskraftig skärgård. Vi behöver utöka uppdraget med fokus på levande vikar på lång sikt”, skriver Mathias Karlsson.

Han föreslår att kommundirektören, Henrik Andersson, ska få i uppdrag att sätta ihop en grupp som aktivt driver frågan kring relevanta åtgärder och forskning – samt att de finansiella förutsättningarna ska ses över, så att man får svar på vad som är sökbart och vad som kommunen kan bekosta själv.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS