SVERIGE
Paralympics i Paris drog igång på onsdagen och visar att funktionsnedsättning inte så ett hinder för att utöva en idrott. Fler ska kunna vara aktiva, både på elitnivå och som fritid. Det tycker DHR och Parasport Sverige.
Under onsdagen drog Paralympics igång i Paris. DHR:s förbundsordförande kommer att vara på plats.
– Paralympics är en manifestation över att funktionsnedsättning inte är ett hinder för utöva sin favoritsport, ens på elitnivå, säger Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet i ett pressmeddelande.
Tur att bo i rätt kommun
DHR:s förbundsordförandes resa till Paralympics var Parasports jubileumsgåva, då DHR firade 100 år förra året.
– I tonåren så tränade jag friidrott och rullstolsbasket. Så det är grenar som jag tycker är extra roligt att följa, berättar Åsa Strahlemo.
För att klara mig bättre ute i stadsmiljön i Paris så kommer jag att ha med mig ett så kallat freewheel att koppla på rullstolen. Jag har tur och bor i rätt kommun för att få ett sådant förskrivet.
– Freewheel gör att jag har lättare att ta mig fram där det är ojämnt underlag, säger Åsa Strahlemo.
Ingen självklarhet
Men tyvärr är det långt ifrån en självklarhet att få hjälp med sådant av sin kommun eller region, fritidshjälpmedel som kan användas för idrott och fritid.
– Att röra på sig och vara aktiv, att ingå i ett nätverk och umgås med folk, det är hälsosamt för nästan alla människor, oavsett hur våra kroppar fungerar. Den möjligheten skulle jag vilja att fler människor med funktionsnedsättning kunde få i Sverige, säger Åsa Strahlemo.
Inte återhämtat sig efter pandemin
Svensk parasport har inte återhämtat sig efter pandemin. Samtidigt är fysisk aktivitet avgörande för att förbättra psykisk och fysisk hälsa hos personer med funktionsnedsättning, påpekar Parasport Sverige och PwC Sverige i rapporten ”Idrott som förändrar liv” som lanserades inför Paralympics i Paris.
– Som vi ser i rapporten behöver vi jobba mer tillsammans civilsamhället, politiken och näringslivet. Det är fantastiskt att vi kan samarbeta med DHR, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Parasport Sverige.
Vill öka parasporten
Nu vill Parasport Sverige ta ett större grepp för att organisera idrotten och öka antalet deltagare inom parasporten.
– Att delta i parasport är för många personer med funktionsnedsättning en väg mot ett självständigt liv, arbete, gemenskap och en aktiv vardag. Men vi behöver ökade resurser och ett större engagemang från fler aktörer. Vi kan bättre! säger Åsa Llinares Norlin, ordförande, Parasport Sverige.
Foto: DHR