OSKARSHAMN
Oskarshamnspolitikern Yvonne Bergvall (S) valdes på fredagen till ordförande i Kretslopp Sydost – efter stor voteringsdramatik.
Socialdemokraterna hade nominerat Kalmarpolitikern Maia Dahlberg.
Yvonne Bergvall besegrade henne med 10–9 i omröstningen.
– Jag har ju bara suttit som ordförande under drygt ett år, på ett fyllnadsval från 1 september 2021. Jag tycker att det har varit ett fantastiskt utvecklande och bra uppdrag. Det finns otroligt mycket att göra på avfallsområdet. Jag kände ändå att jag hade ett ganska stort stöd bland dem som har funnits i direktionen tidigare – många har förtroende för mig, och det känns väldigt glädjande, säger Yvonne Bergvall.
Hur kommer det sig att ditt parti ville ha en Kalmarpolitiker på ordförandeposten?
– Kalmar har alltid haft ordförandeposten – förutom mellan 1 september 2021 och 31 december 2022. Men jag vet inte varför man ville ha en Kalmarpolitiker. Det är ingen som har pratat med mig om det.
Jag fick ett tips om att man kanske ville driva igenom avfallssatsningar i Kalmar på något sätt – och att man därför ville ha en Kalmarpolitiker på ordförandestolen. Men du har inte hört något om det?
– Nej, det har jag inte. Jag är mest glad över att jag får fortsätta. Jag tycker att det är ett jättetrevligt uppdrag. Det finns otroligt mycket att göra. Vi har ett jättestort ansvar – för vi har bara abonnenternas pengar. De ska få den bästa möjliga avfallshanteringen för pengarna.
Men det är inte dålig stämning inom partiet nu?
– Jag vet inte någonting om något sådant.
Kampen mellan Oskarshamn och Kalmar är inte ny. Strider med koppling till geografin är, och har varit, vanliga inom samtliga partier i vårt avlånga län…
– Ja, ibland blir det så. Ibland vinner man och ibland förlorar man – så är det i en demokrati.
Kommunalförbundet Kretslopp Sydost styrs av en förbundsdirektion med förtroendevalda politiker.
Yvonne Bergvall är alltså förbundsordförande och alla direktionsbeslut verkställs sedan av förbundschefen.
Direktionen består av 19 ledamöter och lika många ersättare från de åtta medlemskommunerna: Oskarshamn, Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Torsås, Vetlanda, Sävsjö och Uppvidinge.
– Det är jätteviktigt för mig att vi behandlar alla åtta kommuner lika, säger Yvonne Bergvall, som kommer att vara ordförande under hela mandatperioden (fram till 2026).
– Sedan är tanken att jag ska lämna politiken helt.
Varför vill du sluta som politiker efter den här mandatperioden?
– Jag känner att jag har varit aktiv väldigt länge – och jag tänker att jag kanske har gjort mitt inom politiken om fyra år. Sedan vill jag göra annat med min tid, säger 65-åriga Yvonne Bergvall, som kom in i politiken på 80-talet.
– I början, då mina barn var små, var jag inte så aktiv. Jag var aktiv inom partiet, men fullmäktige var i princip mitt enda kommunpolitiska uppdrag inledningsvis. Det blev fler politiska uppdrag sedan när barnen blev äldre.
Ordförandeskapet i kommunfullmäktige och kommunstyrelseplatsen, som du har kvar, och ordförandeskapet i tekniska nämnden (tekniska nämnden lades ned vid årsskiftet) är väl de största uppdragen?
– Ja, det är det.
Och ordföranderollen i Kretslopp Sydost är också stort, förstås…
– Ja, med tanke på att åtta kommuner är med.
Vad är viktigast för Kretslopp Sydost under de kommande fyra åren?
– Att hitta ett insamlingssystem nu när vi får den fastighetsnära insamlingen. Den kommer att genomföras under den här perioden. Vi behöver också satsa mer på information till allmänheten om att man inte ska lägga plast- och pappersförpackningar i hushållssoporna. De ska inte vara där. Det kostar en massa pengar för abonnenterna om det sorteras fel. Där behöver vi satsa en hel del.
– Sedan tror jag att vi behöver börja diskutera om att det inte ska bildas något avfall. Då finns det inget att ta hand om. Dit måste vi komma på sikt. Vi har för mycket avfall.
Och i dag är det vanligt att många sorterar fel…
– Ja, det är jättevanligt. Och information är inte alltid helt lätt.
Nej, och här i Oskarshamn är det vanligt att folk dumpar fel grejer på återvinningsstationerna – grovavfall som ska upp till Storskogen…
– Så är det. Men de som åker till återvinningsstationerna med en hel soffgrupp lägger inte fel – utan där beror det på något annat.
Det är en medveten handling…
– Ja, precis.
Men den delen ansvarar inte Kretslopp Sydost för…
– Nej, inte nu. Men en del saker kommer säkert att gå över till oss framöver, i den fastighetsnära insamlingen.
– Det blir pappersförpackningar och plast – en del av det som slängs på återvinningsstationerna i dag. Det ska man kunna slänga närmre hemmet. Och det gör nog att sopsorteringsgraden blir betydligt bättre. Men elektronik och farligt avfall, och sådant, ska till Storskogen.
Det blir enklare att göra rätt när den fastighetsnära insamlingen har kommit på plats…
– Ja, det blir mycket enklare att göra rätt.
När kan vi ha den fastighetsnära insamlingen på plats, tror du?
– Vissa delar kommer under 2024. Men det ska vara fullt utbyggt till 2026 eller 2027. Det ska bli spännande att följa den här utvecklingen – och förhoppningsvis blir det bra, säger Yvonne Bergvall.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.