ANNONS

Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamns kommun. Arkivfoto: Peter A Rosén

Oskarshamns kommunalråd: “Vi är inte betjänta av att ha ett dåligt akutsjukhus”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Vi har tidigare berättat att Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun, i samarbete med Arbetarnas Bildningsförbund (ABF), bjuder in ett antal föreningar till ett informationsmöte om Oskarshamns sjukhus.

Det hålls på Forum i Oskarshamn torsdagen den 14 november, mellan klockan 15.00 och 16.15.

Men övriga, då? När bjuds de in till ett informationsmöte?

ON ställer frågan till kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

– Vi har bjudit in föreningar för att föra en dialog. Det gjorde vi även förra hösten. Och det handlar framför allt om föreningar med medlemmar som är i behov av mer vård, säger han.

“Det är regionens ansvar att bjuda in till offentliga möten”

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun

– Men jag tycker också att man behöver föra en dialog med medborgarna i kommunen. Det är dock regionens ansvar att bjuda in till offentliga möten – det kan inte ligga på ett enskilt parti i Oskarshamns kommun att göra det, anser jag. Oskarshamns kommun bjuder ju in om det rör sig om en större kommunfråga – då gör ju inte varje enskilt parti det. Det stora informationsansvaret ligger på regionen som organisation, betonar han när undertecknad pratar med honom på onsdagsförmiddagen.

Moderaterna i Oskarshamns kommun är oroliga – men Socialdemokraterna i kommunen känner inte en liknande oro, kopplat till beslutet om att lägga ned medicinakuten och göra om Oskarshamns sjukhus till ett så kallat närsjukhus?

– All förändring skapar en viss oro – men samtidigt ska man veta att är det något som har förändrats och utvecklats, så är det sjukvården. Det som vi för 20 år sedan fick åka upp till Linköping för att bota eller hantera, ja, det kan man i dag hantera i Kalmar. Det du var tvungen att åka till Kalmar för, för 20 år sedan, kan du i dag hantera på hälsocentralen. Men visst kan jag också känna en viss oro. Vad kommer det här att innebära? Kommer det att finnas tillräckligt många ambulanser som täcker upp? Eller finns det andra sätt att lösa sjukvårdsutmaningarna på? Men det är, trots allt, bara tre kommuner i länet som har ett sjukhus – och i de kommuner där det inte finns ett sjukhus har man löst det på ett annat sätt.

“En kulturfråga”

– Sedan är det en kulturfråga också. Många gånger blir vi hänvisade till akuten, trots att det rör sig om något som primärvården kan hantera. Vi behöver göra en kulturresa och förändra vårt sätt att söka sjukvård. Men sjukvården ska absolut vara tillgänglig – det är det viktigaste. I en kommun som Oskarshamn behöver den vara tillgänglig dygnet runt. Men den stora förändringen på Oskarshamns sjukhus, som egentligen genomfördes för 20 år sedan, ja, många av oss har inte förstått att den har skett.

“Vi står upp för att vi ska ha en trygg och säker sjukvård”

– I dag bemannas akuten av olika läkarkompetenser – jag kan exempelvis mötas av en ögonläkare när jag kommer in med en benskada. Och då är det kanske inte en ögonläkare jag vill träffa. Men vi står upp för att vi ska ha en trygg och säker sjukvård – och att vi ska mötas av rätt kompetens, säger Andreas Erlandsson.

Jag ska ge dig ett exempel. Hösten 2017, när jag jobbade som reporter på Nyheterna/Östra Småland i Oskarshamn, så fick jag ont i bröstet under ett arbetspass. Jag ringde 1177 och blev då hänvisad till akutmottagningen i Oskarshamn. Där kunde de, efter en noggrann undersökning, konstatera att det var stressrelaterat – det var inget fel på hjärtat och heller inget annat fysiskt fel. Jag kunde sedan åka tillbaka till redaktionen och jobba vidare. Risken är ju att man tvingas åka till Kalmar eller Västervik med den typen av besvär i fortsättningen, eller?

– Ja, fast hjärta och hjärna/stroke ska vara kvar på Oskarshamns sjukhus.

Men jag kanske måste åka till Kalmar eller Västervik, cirka 14 mil tur och retur, för att få den typen av lugnande besked i fortsättningen?

– Jag kan inte svara på det – men det är oerhört viktigt att regionen informerar om de förändringar som sker. Senast i går var jag i kontakt med regionen – och jag fick då veta att de ska ha olika former av medborgardialoger framöver. De medger också att de kanske inte har varit jättebra på att informera om de förändringar som sker. Därför har vi tryckt på det i det här förändringsarbetet – att regionen måste informera. Gör de inte det, så blir det precis som nu – då kommer frågorna till kommunen i stället. Och då ska vi försöka hitta på något och svara efter bästa vetande.

“Partipiska, eller inte, jag kommer alltid att stå upp för Oskarshamns kommun”

Vågar Socialdemokraterna i Oskarshamns kommun gå emot Socialdemokraterna i Region Kalmar län om ni anser att det är nödvändigt? Partipiskan inom partiet är ju berömd.

– Partipiska, eller inte, jag kommer alltid att stå upp för Oskarshamns kommun. Jag känner en trygghet i att det är en förbättring, sett till vad vi har fått veta hittills. Hela sjukvården utvecklas – den ställs om i hela Sverige. Inte bara i Oskarshamn. Det handlar om nära vård, där den kommunala hälso- och sjukvården och primärvården ställs om. Allt fler människor ska tas omhand av allt färre. Sådan är utvecklingen – och då kan vi inte fortsätta att jobba med de arbetssätt som vi har haft.

“All förändring skapar oro”

– Men all förändring skapar oro – och då behöver både kommunen och regionen möta den när vi genomför förändringar. Det är oerhört stort och komplext. Jag sitter själv, från kommunsidan, med i arbetet som är kopplat till nära vård. Där möter vi regionen regelbundet. Den största förändringen handlar om att flytta resurser från slutenvården till primärvården – och om att göra primärvården betydligt mer tillgänglig. Kommunsjuksköterskorna kan inte ta över primärvården.

Jag tror också att det kommer att bli bättre för äldre människor. Men en Scaniaarbetare hörde av sig och undrade hur det kan beskrivas som nära vård för honom om han skadar sig under ett arbetspass och då tvingas att åka till Kalmar eller Västervik för att exempelvis få en sårskada åtgärdad. Det är ju inte nära vård för honom. Hur ser du på det?

– En sådan skada ska man kunna fixa på Oskarshamns sjukhus. Där finns det en viss kompetens och utrustning i dag – och det är de lokala förutsättningarna som styr sjukvården. Är det en enkel sårskada, så bör man kunna få den åtgärdad i Oskarshamn. Men rör det sig exempelvis om ett komplext benbrott, eller en komplex sårskada, så har vi under 20 års tid fått åka till Västervik. Men det är få som känner till det. Väldigt mycket av den akuta sjukvården bedrivs redan i dag i Kalmar och Västervik, där det finns kirurgi och sådant. Vi har inte en kirurgiakut – vi har en medicinakut i Oskarshamn, men de andra benen – som krävs för att det ska vara ett fullgott akutsjukhus – saknas. Jag tror inte att vi är betjänta av att ha ett dåligt akutsjukhus, där man inte kan ta hand om personer på rätt sätt.

Men vi har ett kärnkraftverk utanför Figeholm också. Det känns så märkligt att länets motor inte ska ha ett akutsjukhus. Jag får inte ihop det, om jag ska vara ärlig…

– Nej, sedan får jag hoppas att vi inte har farligare arbetsplatser än någon annan heller.

Nej, men du förstår vad jag menar…

– Ja, svarar Andreas Erlandsson.

+1
2
+1
0
+1
0
+1
6
+1
0
+1
1
+1
41

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS