OSKARSHAMN
Så här svarar Lillemor Persson, som är avdelningschef på kost- och städavdelningen vid tekniska kontoret:
“Tack för ditt mail och din synpunkt. Vill ge dig lite fakta om braxenfärsen som serverades i skolan.
• Braxenfärs serveras i såväl skolmatsalar som restauranger. En teknisk lösning har tagits fram för att ta vara på kött från svårbenad fisk, och en infrastruktur har byggts upp tillsammans med hela värdekedjan- från småskaliga fiskare till grossister.
• Att ta vara på braxen innebär en stor marin miljövinst då ingen extra klimatpåverkan sker.
• 70 procent av den fisk vi äter i Sverige idag är importerad.
• Braxenfisket bidrar dessutom till att stärka det småskaliga fisket.
• Braxen var en vanlig matfisk förr.
Jag bifogar matsedel som erbjuds nu två veckor framåt.
Skolrestaurangens meny Vecka 46
MÅNDAG 14 NOV
Dagens gröna Morotsbollar serveras med stuvade makaroner samt ketchup Lunch 1 Köttbullar serveras med stuvade makaroner (mer än 3 g laktos) samt ketchup Lunch 2 Vegetarisk Hedvigsoppa (färs, vitkål)
TISDAG 15 NOV
Dagens gröna Sojakorv serveras med bröd, eget potatismos samt ketchup, senap och hackad gurka Lunch 1 Stekt/kokt korv serveras med bröd, hemlagat potatismos, ketchup, senap, surkål och hackad gurka Lunch 2 Grönkålspaj med fetaost och pumpakärnor
ONSDAG 16 NOV
Dagens gröna Grönsakswok med nudlar serveras med sötsur sås Lunch 1 Kokt fisk serveras med äggsås (mer än 3g laktos) och kokt potatis Lunch 2 Raggmunk serveras med rårörda lingon
TORSDAG 17 NOV
Dagens gröna Kryddig linssoppa med kokosmjölk serveras med nybakat bröd Lunch 1 Kycklingsoppa med örtcrèmefraiche serveras med nybakat bröd Lunch 2 KOCKENS ERBJUDANDE
FREDAG 18 NOV
Dagens gröna Tacolasagnette med vegetarisk färs Lunch 1 Tacos de Tinga serveras med matris och tortillabröd samt kall vitlöksås Lunch 2 KOCKENS ERBJUDANDE
Skolrestaurangens meny Vecka 47
MÅNDAG 21 NOV
Dagens gröna Rödbetsbiffar med matvete och fetaostkräm Lunch 1 Korvgryta med timjan (mer än 3 g laktos) serveras med matris Lunch 2 Matveteotto med Quorn serveras med kall örtsås
TISDAG 22 NOV
Dagens gröna Vegetariska kroppkakor serveras med tillbehör Lunch 1 Kroppkakor serveras med tillbehör Lunch 2 Indonesisk gryta med quorn serveras med pasta
ONSDAG 23 NOV
Dagens gröna Vårrulle serveras med nudlar och sweetchilisås Lunch 1 Fiskburgare serveras med bröd, hemlagat potatismos, sallad och dressing (mer än 3 g laktos) Lunch 2 Falafelburgare med bröd serveras med hemlagat potatismos, dressing och tillbehör
TORSDAG 24 NOV
Dagens gröna Broccoligratäng serveras med selleristicks. Lunch 1 Gudfaderns ostsoppa med strimlat rökt höns (mer än 3 g laktos) serveras med nybakat bröd Lunch 2 KOCKENS ERBJUDANDE
FREDAG 25 NOV
Dagens gröna Potatis och tomatlasagne Lunch 1 Kycklingkebab serveras med klyftpotatis och kall vitlök/ajvarsås Lunch 2 KOCKENS ERBJUDANDE.”
Arkivfoto: Oskarshamns kommun