OSKARSHAMN
Smålandshamnar AB har fått en bra start på året.
Det beskedet fick regionstyrelsens ordförande Angelica Katsanidou (S) när hon besökte Hamnens hus i Oskarshamn på tisdagen.
Det var regionrådet och Smålandshamnars ordförande Peter Wretlund (S) som hade bjudit in Angelica Katsanidou för att hon skulle få en företagspresentation.
90 procent av exportindustrin
– De regionala utvecklingsfrågorna ligger ju inom Region Kalmar läns hägn. Jag kände att det vore kanon att få visa upp hamnen. Jag tycker att hamnfrågorna diskuteras lite för lite. Faktum är att 90 procent av svensk exportindustri går ut via hamnarna i landet, sa Peter Wretlund.
Andreas Erlandsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn, var också med på presentationen.
Niclas Strömqvist, t.f. vd, berättade att Smålandshamnar faktiskt inte har påverkats speciellt mycket av coronapandemin. Företaget har haft lägre sjukfrånvaro under det gångna halvåret, jämfört med hur det såg ut under motsvarande period förra året.
“Mycket bra”
– Volymmässigt och marknadsmässigt har vi ökat. När det gäller skrothanteringen har vi dock minskat med 30 procent. Och det är kopplat till pandemin.
– I övrigt har vi ökat. Fram till maj har vi ökat med närmare 20 procent på sågade trävaror. Vi ökar när det gäller pappersmassahantering, massaved och timmer.
– Starten på året har varit mycket bra. Det första kvartalet brukar vara lite hackigt. Men – peppar, peppar – det har gått över förväntan, sa Niclas Strömqvist.
Är det sågade trävaror som går bäst?
– Ja, sågade trävaror går bäst, volymmässigt. Vi lastar för transporter till Nordafrika, svarade Niclas Strömqvist.
– Vi har haft svarta siffror sex år i följd. Tidigare brukade vi ha två svarta och ett rött. Nu har vi haft en fin trend. Hoppas att det håller i sig, sa Peter Wretlund.
Smålandshamnar konstaterar också att utvecklingen av vindkraften kommer att betyda mycket för bolaget framöver. Hanteringen av vindkraftskomponenter kommer att öka i framtiden, vilket är orsaken till att gångbron över Norra Fabriksgatan i Oskarshamn ska höjas från 5,45 meter till cirka 7 meter.
Någon annan lösning är inte möjlig, med tanke på hur stora vindkraftsekipagen är, betonade Niclas Strömqvist.
Och de kommer att bli ännu större framöver, berättade han.
“Ligger bra till”
Tack vare att bron ska höjas kan hamnen säkra många projekt i framtiden.
– Vi ökar vår konkurrenskraft enormt gentemot andra. Fördelen är att vi ligger bra till, geografiskt sett, sa Niclas Strömqvist.
– Vi har den maskinella utrustningen och vi har kunskapen, konstaterade han.
För Smålandshamnars del handlar det om att samverka med andra hamnar och jobba aktivt utanför grindarna, för att hitta partners, underströk Peter Wretlund.
– Jag var faktiskt med och tog beslutet när Västervik gick in i den här hamnen. Och det var inte helt smärtfritt. Många befarade att hamnen i Västervik skulle försvinna fullständigt och bara dö ut. Men nu är nog bilden en helt annan, sa Angelica Katsanidou.
– Västervik har fått Gotlandstrafik. Och jag tror att det har gynnat Västervik att gå in i Oskarshamns hamn. Utvecklingen är jättespännande. Smålandshamnar är ett väldigt välskött bolag.
TEXT & FOTO
Peter A Rosén
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.