DEBATTARTIKEL
I en tid då klimatförändringar och hållbar energiproduktion står högt på agendan, är det förvånande att se hur nya beslut från Energimarknadsinspektionen (Ei) riskerar att sätta käppar i hjulet för villaägare som vill investera i solceller.
De nya besluten innebär att villaägare kan tvingas betala betydande belopp till elnätsbolagen för att ansluta sina solcellsanläggningar till elnätet, vilket kan avskräcka många från att ta steget mot en mer hållbar energiförsörjning.
I två aktuella fall i Kristianstad kommun har elnätsbolaget C4 Elnät AB krävt avgifter på upp till 1,1 miljoner kronor för att ansluta solcellsanläggningar, med motiveringen att elnätet behöver förstärkas för att kunna ta emot den producerade elen. Ei har visserligen sänkt dessa belopp till maximalt 50.000 respektive 93.000 kronor, men även dessa summor är betydande för enskilda hushåll.
Jämförelse med elbilar
Enligt branschorganisationen Svensk Solenergi är det orimligt att villaägare ska bära hela kostnaden för nätförstärkningar när de installerar solceller. De pekar på att samma princip inte gäller för laddning av elbilar. När ett hushåll skaffar en elbil som kräver nätförstärkning, behöver de inte ensamt betala tiotusentals kronor för att ladda bilen, medan grannar som redan laddar slipper kostnaden. Samma princip borde gälla för solceller.
Lagstiftning och praxis
Enligt ellagen ska en elanvändare med ett abonnemang för en säkring om högst 63 ampere inte betala någon anslutningsavgift för en produktionsanläggning som uppfyller vissa krav. Ei menar dock att EU-regler trumfar den svenska lagstiftningen i dessa fall, vilket har lett till den nya praxisen. Detta skapar en osäkerhet och orimliga konsekvenser för de hushåll som vill bidra till en hållbar energiproduktion.
Lösningsförslag
För att främja utbyggnaden av solceller och säkerställa att omställningen till hållbar energi inte bromsas, bör regeringen klargöra hur omställningen av elnätet ska finansieras gemensamt. En möjlig lösning är att införa en nationell fond som finansierar nätförstärkningar, vilket skulle fördela kostnaderna mer rättvist och inte belasta enskilda villaägare orimligt mycket.
Det är viktigt att vi underlättar för hushåll att investera i hållbar energiproduktion. De nuvarande besluten från Ei riskerar att motverka detta mål och bör därför omprövas. Genom att justera lagstiftningen och införa en mer rättvis finansieringsmodell kan vi säkerställa att fler villaägare vågar ta steget mot en grönare framtid.
Advokat Frida Treschow
Advokatfirman Treschow & Partner
Foto: Freepik
Skribenten svarar för åsikter i denna insändare/debattartikel. Skribenter omfattas av källskydd och har rätt att vara anonym enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Skicka insändare till redaktionen@oskarshamns-nytt.se