ANNONS

Orange kuvert på kylskåp
Foto: Pensionsmyndigheten

Orangea kuvertet på väg: Fler väljer att arbeta längre för att få högre pension

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

PRIVATEKONOMI

I dagarna landar det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten i din digitala eller fysiska brevlåda med aktuellt besked om din pension. Flera väljer att arbeta något eller några extra år för att få högre pension. “Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste valen som vi kan göra för att höja vår egen pension”, säger Agneta Claesson på Pensionsmyndigheten.

Tre av tio pensionssparare planerar att arbeta något eller några år extra för att få högre pension. Det visar en undersökning som Demoskop har utfört för Pensionsmyndigheten. Den som vill veta hur stor pensionen kan bli vid olika pensionsåldrar kan logga in på Pensionsmyndigheten.se i samband med att det orange kuvertet nu skickas ut.

– Att ta ut pensionen senare är ett av de viktigaste valen som vi kan göra för att höja vår egen pension. Många känner inte till hur stor betydelse det har för pensionens storlek att vänta med att ta ut den i några år, säger Agneta Claesson, pensionsspecialist på Pensionsmyndigheten.

Tre av tio jobbar några extra år

Demoskop har på uppdrag av Pensionsmyndigheten frågat 974 pensionssparare runtom i landet vad de gör eller planerar att göra för att förbättra sin ekonomi som pensionärer. Tre av tio, 29 procent, svarade att de planerar att arbeta något eller några år extra innan de går i pension. I undersökningen är det 26 procent som svarar att de planerar att arbeta samtidigt som de tar ut pension för att förbättra sin ekonomi som pensionärer.

– I dag lever vi drygt tre år längre än när dagens pensionssystem infördes på 90-talet, men den genomsnittliga pensionsåldern har varit i stort sett konstant. Det innebär att pensionssumman fördelas på fler år än tidigare och det ger en lägre pension per månad, säger Agneta Claesson.

Orangea kuvertet är på väg

Ett års extra arbete efter 66 års ålder kan ge dig som snart ska ta ut din pension mellan 1 600 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. Den som väljer att ta ut sin pension vid 70 års ålder i stället för vid 66 kan få en ökning av pensionen med 28 procent. För personer som får garantipension eller andra grundskydd inom den allmänna pensionen lönar det sig i vissa fall inte i lika stor utsträckning att arbeta efter 66 års ålder.

I mitten av februari börjar det orange kuvertet att skickas ut till landets pensionssparare. Orange kuvertet ger information om hur mycket som hittills har tjänats in till den allmänna pensionen, det vill säga inkomstpension och premiepension.

– Genom att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida kan du få en bild av hela din kommande pension, inklusive tjänstepension. Från och med i år kan du också se din beräknade pensionsålder utifrån medellivslängdens utveckling. Du kan också se den ålder du tidigast kan ta ut allmän pension, säger Agneta Claesson.

ÖKNING/MINSKNING AV PENSIONEN

Exempel 1: Vid en månadslön på 35 500 kr blir pensionen 27 000 kr före skatt vid 66 års ålder. Om du går i pension vid 65 år så minskar pensionen med -6% och vid 64 år -14%. Om du jobbar längre så ökar pensionen med +6% vid 67 år, +12% vid 68 år, +20% vid 69 år och +28% vid 70 år.

Exempel 2: Vid en månadslön på 25 000 kr blir pensionen 21 500 kr före skatt vid 66 års ålder. Om du går i pension vid 65 år så minskar pensionen med -17% och vid 64 år -24%. Om du jobbar längre så ökar pensionen med +5% vid 67 år, +10% vid 68 år, +16% vid 69 år och +22% vid 70 år.

Premiepensionspengar
Din pension består av flera olika delar samt eget sparande. Grafik: PPM & Freepik

FAKTA / DETTA PÅVERKAR DIN PENSION

  1. Din pension påverkas främst av vad du tjänar genom hela livet, om du har tjänstepension och vid vilken ålder du väljer att börja ta ut din pension.
  2. Den allmänna pensionen administreras av Pensionsmyndigheten. Den allmänna inkomstgrundade pensionen består av inkomstpension och premiepension.
  3. De flesta får också en tjänstepension från sin arbetsgivare. Har du haft flera olika arbetsgivare kan du ha tjänstepension från olika tjänstepensionsbolag.
  4. För de allra flesta blir pensionen högre ju senare de väljer att börja ta ut pensionen. Ett års extra arbete efter 66 års ålder kan ge dig som snart ska ta ut din pension mellan 1 600 till 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.
  5. Logga in på pensionsmyndigheten.se och se vad du kan få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar.
Orange kuvert i närbild

FAKTA / ORANGE KUVERT MED PENSION

  1. Varje år får du som tjänat in till den allmänna pensionen ett årsbesked från Pensionsmyndigheten i orange kuvertet. 
  2. Kuvertet ser olika ut för dig som fortfarande tjänar in till din pension och för dig som är pensionär. Du som fortfarande tjänar in till pension får i det orange kuvertet reda på hur mycket du hittills har tjänat in till din allmänna pension, det vill säga inkomstpension och premiepension. Du som har börjat ta ut din pension får i det orange kuvertet reda på hur mycket du får i allmän pension varje månad under det kommande året och vilka utbetalningsdagar som gäller.
  3. Premiepensionen är den mindre delen av din allmänna pension där du kan välja fonder om du vill. I det orange kuvertet ser du vilka fonder dina premiepensionspengar är placerade i, hur fonderna har utvecklats under året och vilka avgifter du betalar. Du kan även jämföra dina fonders värdeutveckling och avgifter med den genomsnittliga premiepensionsspararens.  
  4. Du väljer själv om du vill få ditt orange kuvert i pappersform eller som digitalt utskick.
  5. Logga in på pensionsmyndigheten.se för att se vad du kan få i total pension per månad vid olika pensionsåldrar, där finns också tips om vad du kan göra för att påverka din pension.

Foto: Pensionsmyndigheten

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS