SÖNDAGSKRÖNIKAN
”Nu är det vinter och skidan den slinter…”
Och inte bara skidan tyvärr.
Avåkningar och fall på grund av usel sandning och saltning är ett faktum redan i början av december.
Hela veckan har det kommit arga insändare och klagats högljutt i medier om det undermåliga underhållet av våra vägar och gator.
Hur förklarar de ansvariga det?
Sandning och saltning av plogade vägar borde rimligtvis kosta mindre än vården av brutna handleder och lårbenshalsar?
Jag förstår att det kan vara svårt att förutse hur snön ska falla och var, men när det vita eländet väl har landat måste det ovillkorligen tas om hand.
Själv tillhör jag den grupp som föredrar snö på bild istället för snö i verkligheten.
Enligt min mening ställer den mest till med besvär när den lägger sig i drivor längs dikeskanter och vid växlande väder går från vitt puder till grått slask för att sedan bli blankis och livsfarlig.
Och det är där snösvängen kommer in i bilden.
”Röjs för dåligt”
Det röjs alldeles för dåligt och det ser likadant ut varenda vinter.
På mindre än tio år har jag avverkat tre par kängor med broddar och för en hutlös summa pengar beställde jag häromdagen mitt fjärde par skor.
De här kängorna har blivit min livförsäkring och det enda jag kan tänka mig att använda när Nalle och jag tillsammans ger oss ut på snorhala vägar under vintermånaderna.
Utan broddarna på skorna hade jag i likhet med så många andra tvingats tassa fram i en hastighet värdig en snigel.
De senaste veckorna har jag trots bra skor på fötterna tvingats fundera och planera mina promenader likt en general som ska ge sig ut i krig.
Det har varit en fråga om att lägga upp en rutt där jag undviker de värsta isfläckarna och samtidigt ge hunden en chans till en stimulerande promenad med gott om möjligheter till att nosa och kanske rulla runt i nyfallen snö.
Jag har alltså gjort mitt yttersta för att stå på benen och inte bidra till den tunga börda som redan vilar på de sjukvårdsanställdas axlar.
Lik förbannat drog jag på mig en sträckning i ryggen på grund av ett snedsteg i snön som suddat ut gränsen mellan asfalt och ojämn dikeskant.
Resultatet blev två sjukdagar, ett besök på hälsocentralen och dyra piller att knapra för att dämpa inflammationen mitt lilla snedsteg ledde till.
Så långt mina egna problem med dåligt röjda och sandade vägar.
Men det här problemet angår inte bara mig.
Ytterligare isolering
I tider av ökad smittspridning och ett behov av att umgås utomhus mer än inomhus blir det ännu viktigare att vägarna är tillgängliga för alla.
För den som går med rollator eller har problem med balans och benskörhet leder dåligt röjda vägar till ytterligare isolering.
Många äldre personer har vittnat om hur den dagliga promenaden får ställas in på grund av snövallen som lagts upp vid trottoaren.
Och när man låter slasket frysa till knölig is får människor av alla åldrar bekymmer att ta sig fram utan att stappla likt Bambi.
Det är dessutom stor skillnad på hur det röjs i olika områden.
Jag vill lyfta på min bildliga hatt för de områdesansvariga inom såväl vårt kommunala hyresbolag som de jag mött i olika bostadsrättsområden som gör ett mycket bra jobb med att hålla efter snö och slask.
Men kommunen får göra om och göra rätt om de ska få ett högre betyg.
I villaområden runtom i stan är snöröjningen under all kritik.
”Så här kan det inte se ut”
Alltför mycket av ansvaret för skottning och sandning läggs på privatpersoner.
Så här kan det inte se ut.
Satsa mer pengar på snöröjningen för en sak är säker: vi får vinter varje år och med den kommer behov av att ploga.
Ploga, sanda och salta så kommer fler ut i friska luften varje dag och färre blir sittande i inomhus i ofrivillig isolering.
Ge fler en chans att njuta av vintern, istället för att förbanna mörkret och halkan.
Avslutningsvis vill jag bara uppmana er alla att: hålla avståndet, hålla kontakten och hålla händerna rena och varma i vintertid.
Foto: Peter A Rosén
Krönikör. Levererar söndagskrönikan med allt från hunduppfostran till älskade loppisrundor. Åsikter som uttrycks i krönikan är skribentens egna.