ANNONS

Elljusspåret i Havslätt, Oskarshamn
Elljusspåret i Havslätt, Oskarshamn. Foto: Peter A Rosén

Nytt privat LSS-boende på väg att byggas i Oskarshamn: Motionsspår måste dras om

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Ett privat LSS-boende är på väg att byggas i närheten av Saltviksvägen och Stambacken i Rotvik, Oskarshamn.

Det är Linköpingsbolaget Robinia LSS AB (Robinia Property AB) som vill köpa drygt 2 000 kvadratmeter mark, för cirka en miljon kronor, av kommunen och stycka av en tomt. En nödvändig omdragning av Havslätts motionsslinga, som kostar omkring 100 000 kronor, bekostas av bolaget.

Tanken är att företaget Nytida ska driva gruppboendeverksamheten.

Karta: Oskarshamns kommun

Godkändes på KSAU

På tisdagen godkändes köpeavtalsförslaget av politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU.

Ett tomtpris på 500 kronor per kvadratmeter har följaktligen föreslagits – med utgångspunkt från försäljningspriserna av tomter i närheten av Kolberga under åren 2021 och 2022 samt beräknat marknadsvärde, utifrån närliggande fastigheters taxeringsvärde 2022–2023.

I köpeavtalet står det att köparens avsikt är att påbörja byggnationen senast 12 juni nästa år.

“Det känns som att det inte är något annat än LSS-boenden som byggs för närvarande”

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun

– Det känns som att det inte är något annat än LSS-boenden som byggs för närvarande, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) på en pressträff.

Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun.
Andreas Erlandsson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Oskarshamns kommun. Foto: Peter A Rosén

Skapar arbetstillfällen

Han berättar också att även andra kommuner ska kunna placera personer i det aktuella LSS-boendet.

– Det skapar arbetstillfällen här – samtidigt som verksamheten till viss del konkurrerar med kommunal verksamhet, men det är en öppen marknad på detta. Placeringar från andra kommuner leder dock inte till en ökad kostnad för vår kommun, säger Andreas Erlandsson.

– Men det börjar med bygglovsprocessen. Vi får se hur den går. Den avgör, tillägger han.

Det är kommunens kansli- och utvecklingsenhet som – i samråd med Robinia LSS AB – har kommit fram till att området i fråga passar för den aktuella verksamheten.

Området – som ligger naturskönt och relativt centralt med närhet till bebyggelse och kollektivtrafik – är inte detaljplanelagt.

“En fördel”

”Av muntliga uppgifter från Robinia LSS AB framgår att det är en fördel ur bemanningshänseende att anlägga LSS-boende i närheten av kollektivtrafik”, skriver kommunen i underlaget.

I slutet av juni genomförde tekniska kontoret en översiktlig naturinventering, som visade att platsen består av öppen, före detta jordbruksfastighetsmark.

”Den öppna gräsytan dominerar men håller troligtvis på att växa igen. Det finns inga kulturspår registrerade hos Riksantikvarieämbetet. Sten som troligtvis tagits upp i samband med historisk användning förekommer i kanterna av den före detta åkermarken. Ett aktivt motionsspår går genom områdets norra del, och ett vattenförande dike som avvattnar väg och skogsområde i norr rinner genom området. Ett mindre antal yngre lövträd växer längs Stambäcken. I övrigt förekommer enstaka ekar och tallar. Några invasiva arter har inte identifierats”, skriver tekniska kontoret.

Måste flyttas

I underlaget framgår det att en del av Havslätts gröna motionsslinga måste flyttas omkring fem meter norrut för att bolagets byggnad på cirka 400 kvadratmeter ska kunna få plats.

Den kalkylerade kostnaden för flytten av motionsslingan landar på 100 000 kronor – och i avtalsförslaget föreslås det att köparen bekostar den flytten plus belysning av fastighetsgränsen mot motionsslingan.

”Belysningen får dock inte blända motionären. Belysning av fasad samt vid stolpe ska ske samtliga dagar mellan klockan 06:00 och 08:00 samt mellan 17:00 och 23:00 när det är mörkt”, står det i köpeavtalet.

”Oskarshamns kommun, genom kultur- och fritidskontoret, arbetar aktivt med att skapa förutsättning för en hög känsla av trygghet längs motionsspår, bland annat genom att säkerställa siktlinjer och röja vegetation i närheten av spåret. Då den aktuella motionsslingan även efter att den flyttats kommer att passera den planerade fastigheten och ett framtida LSS-boende förhållandevis nära, omfattar detta förslag till köpeavtal krav på att köparen ska belysa tomtgränsen mot motionsslingan samt i övrigt undvika höga och täta häckar”, står det i underlaget.

I köpeavtalet kan man även läsa att förekomst av eventuella föroreningar inte har undersökts.

”Det finns inga uppgifter om att någon verksamhet förekommit som föranleder misstanke om att mark inom området för fastigheten skulle vara förorenad”, står det.

I avtalet står det också att kommunen äger rätt till ett engångsvite på 500 000 kronor om inte köparen har färdigställt byggnationen och erhållit slutbesked senast fem år efter tillträdesdagen.

Avtalet gäller under förutsättning att sökt bygglov beviljas och vinner laga kraft, betalning till fullo erläggs, styrelsen i Robinia LSS AB godkänner avtalet samt att avtalet godkänns i kommunstyrelsen genom beslut som vinner laga kraft.

“Sveriges ledande företag”

“Nytida beskrivs som ”Sveriges ledande företag inom funktionsnedsättning”.

”Vi ger stöd och omsorg till barn, unga och vuxna för hela livets behov inom funktionsnedsättning och psykosocial problematik. På Nytidas drygt 400 enheter arbetar 8 500 medarbetare med att ge stöd och omsorg som anpassas efter varje omsorgstagares styrkor, förmågor och önskemål. Verksamheten är indelad i tre segment: funktionsnedsättning, individ- och familjeomsorg samt skola”, skriver företaget.

”Vi önskar och ser stora möjligheter i att få bedriva verksamhet på denna plats i Oskarshamn. Närheten till både natur och lugn, men samtidigt närheten till Oskarshamn gör läget optimalt för en gruppbostad och kan på ett bra sätt främja den tänkta målgruppen och bidra till ökad självständighet och delaktighet. Det fina läget skapar också bra förutsättningar för de medarbetare som kommer att arbeta på gruppbostaden”, skriver Karin Grist, affärsutvecklare på Ambea/Nytida.

FAKTA / NYTIDA

Nytida ingår i Ambea, som är ett av Nordens ledande omsorgsföretag med omkring 31 000 medarbetare. I Sverige bedriver Ambea sin verksamhet inom Ambea Sweden, där Vardaga, Nytida och Lära samt Klara ingår. Ambea bedriver även verksamhet i Norge, under varumärket Stendi, och i Danmark, under varumärket Altiden.

Foto: Peter A Rosén (Havslätts motionsspår)

+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
4

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS