OSKARSHAMN
FB Bostad vill bygga bostäder, tvåplansradhus eller tvåplansfamiljhus med bostadsrätter, på en del av den stora grusytan vid Pepparstigen, ”Havslätts parkering”, i Havslätt i Oskarshamn.
Under tisdagssammanträdet godkände politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott markanvisningsavtalet med företaget i fråga.
![Skiss som visar hur de nya bostäderna skulle kunna se ut. Bild: Oskarshamns kommuns utredningsmaterial](https://usercontent.one/wp/www.oskarshamns-nytt.se/wp-content/uploads/2025/02/nyskissjavel-1024x728.png?media=1739837891)
Den aktuella ytan används i dag som bilparkering för rekreationsområdet i Havslätt i allmänhet och för badplatsen i Havslätt i synnerhet.
Måste göra om detaljplanen
På ytan finns även en återvinningsstation samt en mobilmast.
För lejonparten av markområdet i Havslätt gäller för närvarande en detaljplan som medger parkering och handel.
Detaljplanen upprättades för 15 år sedan, för att ”strukturera upp gränser för fortsatt parkering samt möjliggöra för en livsmedelsbutik som var aktuell vid tillfället”.
”För att möjliggöra bostadsbebyggelse behöver detaljplanen göras om. Förslaget är att i detaljplanen förlägga en yta motsvarande cirka 100 parkeringsplatser närmast Saltviksvägen och en yta för bostadsbebyggelse i grusytans östra del. För att få plats med båda ändamålen kommer ett något större markområde än bara befintlig grusyta att behöva tas i anspråk och planläggas. Det handlar om en mindre bergsklack nordöst om grusytan samt möjliggöra utfyllnad i slänten i områdets östra del”, skriver kommunen i beslutsunderlaget.
”Bedöms vara okej”
”Parkeringsbeläggningen på den aktuella grusytan är som störst under badsäsong, möjligtvis undantaget vissa enstaka dagar då större evenemang arrangeras i närområdet. Samhällsbyggnadskontoret har inventerat beläggningen under varma sommardagar i juli och augusti månad 2024. Vid det tillfälle, av de gånger Samhällsbyggnadskontoret besökte platsen, var beläggningen som störst en fredag i slutet av juli med strålande sol och 26 grader varmt. Då stod det klockan 12:30 på dagen 65 bilar parkerade. Vid övriga fem besök, även de i fint väder, stod det färre bilar parkerade. Den utvecklingsplan som bildningsförvaltningen tagit fram för Havslätt och som är beslutad av kommunstyrelsen redovisar ett iordningsställande av parkeringarna på grusytan. I denna plan finns cirka 100 parkeringsplatser uppritade i grusytans östra del. 100 parkeringsplatser bedömer
fritidskontoret täcka dagens behov samt inrymma ett eventuellt ökat behov i takt med att området utvecklas och lockar allt fler besökare. Att parkeringsplatserna, till skillnad mot förslaget i utvecklingsplanen, hamnar i västra delen har fritidskontoret ingen erinran mot”, skriver kommunen, som har gjort en bolagskoll på FB Bostad ”som bedöms vara okej”.
”Bolaget har ett bestånd i Oskarshamn sedan tidigare på 14 lägenheter i bostadsrättsföreningen Ingefäran, som ligger ett stenkast från ”Havslättsparkeringen”, skriver kommunen.
Ensamrätt under ett halvår
Markanvisningsavtalet ger bolaget ensamrätt att under ett halvår, efter lagakraftvunnen detaljplan och under givna villkor, förhandla med kommunen om överlåtelse av marken i Havslätt.
”Om exploatören har presenterat tillfredsställande skisser samt ansökt om bygglov under avtalstiden kan ett köpeavtal tecknas. Köpeavtalets syfte är att i detalj reglera villkoren samt parternas åtagande och skyldigheter angående marköverlåtelsen och övriga genomförandefrågor, bl.a. när byggstart senast ska ske. Exploatörens förpliktelser i köpeavtalet kan komma att förenas med viten. I Köpeavtalet fastställs även markpriset. Köpeavtal tas upp för separat beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige om och när förpliktelserna i markanvisningsavtalet är genomförda. Inom avtalstiden för markanvisningsavtalet avser kommunen upprätta en ny detaljplan som möjliggör för bostäder på platsen. Att detaljplanen vinner laga kraft är en förutsättning för att
markanvisningen ska kunna fullbordas. I detaljplanearbetet undersöker kommunen i vanlig ordning markens lämplighet för bostäder, utreder passande omfattning för bostäder, definierar gränser för kvartersmark och allmän plats med mera. Exploatören står för kostnaderna för detaljplanen, vilket kommer att regleras i ett plankostnadsavtal mellan kommunen och exploatören. Kostnaderna för detaljplanen avräknas köpeskillingen vid marköverlåtelsens fullbordan. Kommunen avser ta ut en markanvisningsavgift på 25 000 kronor vilket framgår av
markanvisningsavtalet. Detta för att täcka kommunens kostnader med markanvisningen samt ersättning för att kommunen låser markområdet under avtalstiden till exploatören. Avgiften avräknas köpeskillingen vid marköverlåtelsens fullbordan, men om marköverlåtelsen inte fullbordas av exploatören har kommunen rätt att behålla avgiften”, skriver kommunen.
Står för eventuell sanering
”Kommunen avser att ta in en oberoende värdering av fastigheten efter färdig detaljplan som underlag inför beslut om markpris. Markpriset beslutas av kommunfullmäktige och fastställs i kommande köpeavtal, förutsatt att exploatören fullgjort sina åtaganden i markanvisningsavtalet. Om en markundersökning under detaljplanearbetet visar att det förekommer markföroreningar kommer kommunen att stå för sanering av marken. Kommunen kommer också att ha kostnader för att spränga berg och anlägga en allmän parkeringsplats åt Havslätts rekreationsområde”, skriver kommunen.
![Peter A Rosén](https://usercontent.one/wp/www.oskarshamns-nytt.se/wp-content/uploads/2020/02/peterrosen.jpg?media=1739837891)
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.