ANNONS

Närstående riskerar både fysisk och psykisk ohälsa. Det visar en ny avhandling. Susanne Ekdahl, beteendevetare rehab söder i region Kalmar län, disputerar nu med sin forskning om upplevelser av att vara närstående till en person med emotionell instabilt personlighetssyndrom, borderline.
Bild: Region Kalmar län

Ny avhandling: Risk för fysisk och psykisk ohälsa för närstående till en person med borderline

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

KALMAR LÄN

“Närstående riskerar både fysisk och psykisk ohälsa. Det visar en ny avhandling. Susanne Ekdahl, beteendevetare rehab söder i Region Kalmar län, disputerar nu med sin forskning om upplevelser av att vara närstående till en person med emotionell instabilt personlighetssyndrom, borderline”, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

“Susanne Ekdahl har i sin forskning tittat på bemötandet från hälso- och sjukvården, närståendes behov av stöd och känsla av *empowerment eller egenmakt. Resultatet visar att närstående riskerar både fysisk och psykisk ohälsa i sin roll. Känslor av maktlöshet, skam, och skuld beskrivs som en del av vardagen”, skriver regionen.

“Till stora delar negativt”

– Bemötandet från sjukvården upplevs till stora delar negativt och detta ökar känslan av stigmatisering. Bristande kunskap hos hälso- och sjukvårdspersonal, kring diagnosen och dess effekter, beskrivs som en bidragande orsak till detta, säger Susanne Ekdahl.

“De strukturerade närståendestöd som erbjuds via sjukvården upplevs som hjälpsamt och känslan av empowerment stärks efter att ha deltagit i närståendestöd i grupp. Stödet som erbjuds i en närståendeförening beskrivs också som viktigt”, skriver regionen.

“Rätt stöd vid rätt tid”

– Trots det är behovet av stöd större än utbudet och resultatet visar på vikten av rätt stöd, vid rätt tid och på rätt nivå, samt att acceptans verkar spela en viktig roll för möjligheten att stärka känslan av empowerment. 

* Empowerment kan översättas till egenmakt. Det handlar om varje människas behov av självbestämmande, delaktighet, oberoende och överhuvudtaget att kunna påverka sin tillvaro. Motsatsen kan beskrivas som en ”upplevd maktlöshet”. Empowerment innebär då att hitta styrkan inom sig.

Bild: Region Kalmar län

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS