ANNONS

Magnus Larsson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén
Magnus Larsson (C). Arkivfoto: Peter A Rosén

Nej till folkomröstning i frågan om Hultgården och Charlottagården

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

En majoritet av fullmäktiges ledamöter röstade nej till en folkomröstning i frågan om Hultgården och Charlottagården.

Socialdemokraterna och Moderaterna vann voteringen med 15 röster mot 14. Alla yrkanden från oppositionshåll röstades ned med samma siffror.

“Det är bedrövligt. Jag hoppas att vi får se ett överklagande”, sa Magnus Larsson (C) efteråt.

Folkinitiativet har meddelat att man tänker överklaga.

“Vi ska höras i morgon (läs: tisdag) för fortsatt arbete i frågan”, säger Eva Holm i Folkinitiativet.

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Vänsterpartiet lade fram ett gemensamt yrkande inför måndagskvällens fullmäktigemöte:

I första hand ville de fyra partierna att fullmäktige skulle besluta att Folkinitiativet, gällande folkomröstning, godkänns och att fullmäktige ger socialnämnden i uppdrag att stoppa arbetet med att avveckla Hultgården och Charlottagården fram tills dess att en folkomröstning har genomförts och resultatet av denna har behandlats av fullmäktige.

I andra hand yrkade de fyra partierna att fullmäktige, med stöd av kommunallagen, beslutar om att det ska hållas en folkomröstning om bevarandet av Hultgården/Charlottagården och att fullmäktige ger socialnämnden i uppdrag att stoppa arbetet med att avveckla Hultgården/Charlottagården fram tills dess att en folkomröstning genomförts och att resultatet av denna har behandlats i fullmäktige.

Larsson (C) citerade Palme

I tredje hand yrkade partierna på att namnlistorna, med stöd av arkivlagen, ska återlämnas till Folkinitiativet, så att de får möjligheten att genomföra en komplettering av namnlistorna där både namnunderskrift och namnförtydligande framgår – samt att fullmäktige ger socialnämnden i uppdrag att stoppa arbetet med att avveckla Hultgården och Charlottagården fram tills dess att frågan om en folkomröstning är färdigbehandlad och att resultatet av en eventuell folkomröstning har behandlats i fullmäktige.

Magnus Larsson var först ut i debatten. Han citerade, för ovanlighets skull, Olof Palme (S):

“Det här är ingen fråga för pajaskonster. Det är inte hä hä och häpp häpp.”

Senare fortsatte han så här:­

“Hur strider det mot kommunallagen? Exakt var står det att kompletteringar inte får genomföras i efterhand?”

Åhörarna, drygt tio personer, applåderade.

Kommunalrådet Ingela Ottosson (M) svarade:

“Jag är inte jurist. Inte du heller, tror jag. Det går att överklaga och pröva det om man anser att det är fel. Vi har tagit hjälp av tjäntstemännen, som i sin tur fick hjälp av jurister. Och de kom fram till att namnlistorna inte lever upp till kommunallagen.”

“Nu håller vi en folkomröstning. Nu respekterar vi folkviljan”, sa Michael Erlandsson (SD).

“Bara luft”

“Du är inte jurist, men ändå slår du fast att namnlistorna inte lever upp till kommunallagen. Jag är inte heller jurist, men jag är läskunnig. Läs lagtexten. Det står inte någonstans att namnförtydligande inte får skrivas dit i efterhand. Detta är majoritetens påhitt för att slippa undan frågan. Presentera en lagparagraf, ett prejudicerande fall, eller åtminstone ett förarbete till en lag. Vad håller ni er i? Det är bara luft. Ni vill absolut inte ha en folkomröstning”, sa Magnus Larsson.

“Vi tycker inte. Vi har tagit hjälp av jurister. Varför skulle vi ifrågasätta juristerna? Jag måste ju gå på det?”, sa Ingela Ottosson.

“Inte prövat någonstans”

”Detta är inte prövat någonstans. Det går att överklaga och få det prövat. Varken du eller jag har kompetensen att avgöra vad som är rätt eller fel”, sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S).

“Det är rätt så tydligt vad en lista ska innehålla. Det är lätt att ta ut en mall över hur en lista ska se ut. Är du lika stensäker på att du har rätt, Magnus? Det undrar jag”, sa Andreas Erlandsson.

”Och, nej, vi försöker inte hitta fel för att stoppa en folkomröstning. Vi har inte lagt oss i det här över huvud taget. Juristerna upptäckte en brist i de inkomna handlingarna. Men vi har inte på något vis kunnat eller velat påverka folkinitiativet. Men jag har hela tiden varit tydlig med att jag inte anser att det här är en folkomröstningsfråga. I sådana fall skulle vi kunna ha folkomröstning om utvidgningen av KSRR; och om vi ska sälja tomter på Udden. Då faller demokratisystemet, där vi är företrädare för våra väljare. Folkomröstningar ska man ha om kommunsammanslagningar, EU-samarbete, och liknande frågor, av större dignitet. Frågan om Hultgården och Charlottagården är en verksamhetsfråga”, sa Andreas Erlandsson.

”Jag läser innantill. Min tolkning är åtminstone möjlig att göra. Det är klart som fan att ni försöker stoppa en folkomröstning. Ursäkta att jag svor. Men ni är fullständigt livrädda för resultatet, att folk ska säga att ni hade fel”, sa Magnus Larsson.

“Räcker att läsa innantill”

”Hade namnlistorna uppfyllt lagens krav, ja, då hade vi haft en folkomröstning. Är du helt säker på att din tolkning är den rätta, Magnus?”, sa Andreas Erlandsson.

”I lagtexten står det vilka uppgifter som behövs. Det står tydligt om egenhändig namnteckning. Men det står inte något om att adress, personnummer, datum och namnförtydligande ska skrivas dit egenhändigt. Ni vill inte se den skillnaden. Det räcker att läsa lagen innantill, så förstår man”, sa Magnus Larsson.

“Litar på professionen”

Anton Sejnehed (S) klev upp i talarstolen:

”För mig är det en svår fråga. Jag var övertygad om att det skulle bli en folkomröstning. Men sedan visade det sig att namnlistorna inte lever upp till lagens krav. Jag är inte jurist. Jag jobbar på Skatteverket till vardags, och där går vi efter regler och rekommendationer från Skatteverkets jurister. Jag litar på professionen, när inte jag kan bättre än dem.”

“Hade Folkinitiativet fått grönt ljus från juristerna, ja, då hade jag inte röstat nej till en folkomröstning”, sa Anton Sejnehed.

”Det kommer troligen att bli en folkomröstning ändå. Nu kör vi och genomför en folkomröstning”, sa oppositionsrådet Mathias Karlsson (L).

TEXT & FOTO

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

“Smaka på ordet demokrati. Demokrati betyder folkstyre”, sa Magnus Larsson (C), som var först ut i debatten i folkomröstningsfrågan. “Den här frågan har skapat ett stort engagemang i hela kommunen”, betonade han.
Anton Sejnehed (S) sa att han litar på professionen.
Åhörarna applåderade efter oppositionsföreträdarnas inlägg.
Oppositionsrådet Mathias Karlsson (L).
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS