HÄLSA
Natten till söndagen ställdes klockan tillbaka en timma till normaltid vilket innebär att vi idag får en extra timma.
Normaltid är bättre än sommartid för hälsans skull. Det konstaterar den legitimerade psykologen och sömnforskaren Li Åslund i Expressen.
Li Åslund, legitimerad psykolog, sömnexpert och forskare, gillar återgången till normaltid eftersom den extra sovtimmen på morgonen är viktigare för kroppen:
– Den timme ljus vi förlorar på eftermiddagen, vinner vi på morgonen. Vi är mycket mer beroende av ljus då. Vi piggnar till, får lättare att vakna på morgonen och somna på kvällen. Det gör också att vår biologiska klocka håller en bra rytm. Eftermiddagsljuset tillför inte lika mycket, så i och med återgången till vintertid får vi något som är mer funktionellt för kroppen.
Slopa tidsomställningen
EU-parlamentet har sedan tidigare röstat igenom en resolution där EU-kommissionen fått i uppdrag att utreda frågan om att slopa tidsomställningen under sommarhalvåret.
Varje enskilt land i EU ska sedan besluta om man ska behålla normaltid eller ha sommartid året runt. Det hela handlar i slutändan om vilken tidszon man ska tillhöra.
Experter förespråkar normaltid
Forskare inom området sömn och hälsa är överlag mer positivt inställda till att ha normaltid, Centraleuropeisk tid, eftersom morgonljuset anses så viktigt – samt att vi med sommartid, Östeuropeisk tid, riskerar att missa det viktiga morgonljuset under vinterhalvåret.
Ett antal europeiska experter presenterade nyligen en övergångsplan för att stoppa tidsomställningen och att varje land återgår till sin respektive tidszon.
FAKTA / 5 BÄSTA RÅDEN
Li Åslund, legitimerad psykolog och sömnexpert konstaterar att normaltid är bättre än sommartid. Här listar hon de fem bästa råden:
Vi blir piggare. Morgonljus ger oss en skjuts av energi och gör att vi blir alerta direkt och får en bra start på dagen.
Vi får en mer regelbunden dygnsrytm. Utan morgonljus har kroppen en tendens att flytta fram dygnsrytmen, vilket gör oss mer och mer till ”kvällsmänniskor” som är trötta på morgonen. Genom att vi får ljus tidigt så behåller vi en mer regelbunden rytm.
Vi får lättare att somna. I och med att kroppen behåller sin naturliga rytm så blir vi naturligt tröttare på kvällen. Det gör att det blir lättare att somna och vi har större chans att få den mängd sömn vi behöver.
Vi blir mindre nedstämda. Mer ljus gör oss mer aktiva och risken att drabbas av nedstämdhet under de mörka månaderna minskar.
Vi får fler chanser att mysa. Mörkret ger oss fler tillfällen att tända ljus och bädda ner oss i soffan med en kopp te och en bok. Njut av de mörka månaderna medan du kan – snart är ljuset tillbaka igen.
Källa: Li Åslund, legitimerad psykolog och sömnexpert, Expressen 2022-10-29.
Redaktör, marknadsföring, webb- & ekonomiansvarig. Utbildad inom datavetenskap med mångårig erfarenhet inom IT och webbutveckling.