OSKARSHAMNS KOMMUN
Nätverket för Skogen har skickat följande till kommunstyrelsens utskott för näringsliv, arbetsmarknad och teknisk verksamhet (KSNAT):
”Pausa alla skogliga åtgärder tills skogspolicyns mål uppnås.
Tack för inbjudan till samråd om årsplanen för Oskarshamns kommuns skogar.
Vår utgångspunkt är att årsplanen ska följa den skogspolicy som kommunfullmäktige antog i december 2019.
I den formuleras följande fyra mål.
”Målen för skogens skötsel är enligt nu gällande översiktsplan följande:
- Skogen och skogsmarken ska utnyttjas effektivt och ansvarsfullt så att den ger en uthålligt god avkastning.
- Skogens ska brukas så att skogen växt- och djurarter ges förutsättningar att fortleva under naturliga betingelser och i livskraftiga bestånd.
- Hotade arter och naturtyper ska skyddas.
- Skogens kulturmiljövärden samt dess estetiska och sociala värden ska värnas.”
Vi bedömer att den presenterade årsplanen för 2025 inte lever upp till skogspolicyns mål.
Detta eftersom det saknas underlag om skogarnas naturvärden och hotade arter, liksom hur skogarnas sociala värden ska värnas.
Bakgrunden till vår slutsats kan summeras i följande fyra punkter:
- Den särskilda inventeringen av den tätortsnära skogen från 2013 och 2014, som omnämns i policyn, har försvunnit eller har kanske aldrig existerat.
- Kommunen tar inte heller del av de naturvärdesbedömningar som görs innan en avverkning. I stället uppges felaktigt att kommunen inte har tillgång till dessa underlag.
- Avverkningen av gammal tallskog strax nordväst om Fallebo visar att sociala värden inte värnas. Detta borde ha varit en rekreationsskog där policyn slår fast att de ”sociala, biologiska och kulturhistoriska värdena ska vara styrande.”
Vi förmodar att fler skogar borde klassas som rekreationsskogar, för att den antagna policyns mål ska uppnås.
- För ett år sedan överlämnade vi ett underlag till kommunens politiker om skogens alternativa värden. Där pekade vi bland annat på skogens förmåga att attrahera nya invånare, främja den lokala besöksnäringen, lagra kol i en tid av allvarliga klimatförändringar och dess betydelse för den biologiska mångfald som hotas i östra Småland. Trots att underlaget beställdes av ett av våra kommunalråd har vi ett år senare ännu inte fått ett svar. Utifrån ovanstående landar vi därför i följande gemensamma ståndpunkt:
Vi kräver att alla skogliga åtgärder pausas tills det finns ett tillförlitligt och kvalitetssäkrat kunskapsunderlag, som garanterar att kommunens egen Skogspolicy efterlevs.
Oskarshamn den 12 december 2024
Nätverket för Skogen
Döderhults Naturskyddsförening – Kuno Nilsso, ordförande.
Oskarshamnsbygdens Fågelklubb/Skogsgruppen – Jan Brenander, ordförande.
Klimatgruppen i Oskarshamn – Gunnar Westling, ordförande.
Biologiska Sällskapet – Christer Ek.
Föreningen Skydda skogen – Nils-Erik Norrby
Våneviks gammelskog – Agneta Andersson, ordförande.”
Nätverket för skogen, om samrådsmötet den 12 december 2024:
”Nätverket för skogen var inbjudna till det Skogliga samrådet den 12/12 2024.
Detta är ju ett krav som FSC ställer att kommunen skall samråda med bl.a. ideella föreningar.
Vid detta samråd fick vi dock inte framföra och redogöra för våra ståndpunkter som vi önskade, utan den tekniska chefen tyckte i stället att vi skulle lyssna på tjänstemännens presentation av planen för Skogliga åtgärder 2025.
De som ville fick komma med inspel och ställa frågor under tiden – men det fanns inte utrymme för mer ingående diskussioner.
Inte heller efter tjänstemännens presentation fanns det möjlighet för oss i Nätverket för skogen att redogöra för våra gemensamma synpunkter om att kommunen inte följer sin egen policy.
Vi upplever att samrådsmötet i stället blev ett informationsmöte.
Det viktigaste och mest anmärkningsvärda som vi vill lyfta fram är att Oskarshamns kommun:
- hänvisar till en naturvärdesinventering av kommunens skogsinnehav i Skogspolicyn som inte verkar existera.
- har överlåtit ansvaret för naturvärdsbedömningar till skogsbolaget Södra (skogsägarförening) som är ett vinstdrivande företag med ekonomiskt intresse av att avverka skog och som inte verkar ha tillräcklig kunskap om naturvärdesbedömningar då de fått en allvarlig avvikelse emot sig.
- inte ger oss intresseföreningar möjlighet att få ta del av inventeringar och bedömningar av naturvärden i avverkningsanmälda skogsområden. Tjänstemännen verkar inte förstå eller vilja ta till sig att ansvaret för hänsyn till natur- och artskydd ligger hos markägaren, trots att det inte går att tolka på något annat sätt utifrån Skogsstyrelsen, Skogsvårdslagen, Miljöbalken och Artskyddsförordningen.
Även utifrån Miljöbalken är det markägaren som innehar verksamhetsutövaransvaret att visa att man arbetar för att minska miljöpåverkan från sin verksamhet och att man har tillräcklig kunskap för att uppfylla miljöbalkens krav.
Kunskapskravet (2 kap. 2§)
Verksamhetsutövaren ska skaffa sig nödvändig kunskap för att minska risken för skada eller andra olägenheter för människor och miljö.
Det är alltså Oskarshamns kommun som har ansvar att ha kunskap om vilka naturvärden som finns i de skogar man äger och att bevara dem.
Verksamhetsutövaren skall dokumentera naturvärdena enligt kravet på egenkontroll i miljöbalken.
Det är ju också en fråga om trovärdighet för kommunen att man respekterar Artskyddet och de arter som finns i kommunens skogar.
För ett år sedan överlämnade vi ett underlag till kommunens politiker om skogens alternativa värden.
Där pekade vi bland annat på skogens förmåga att attrahera nya invånare, främja den lokala besöksnäringen, lagra kol i en tid av allvarliga klimatförändringar och dess betydelse för den biologiska mångfald som hotas i östra Småland.
Trots att underlaget beställdes av ett av våra kommunalråd har vi ett år senare ännu inte fått ett svar.”
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.