ANNONS

Ortsskylt i Mönsterås
Foto: Peter A Rosén

Naturskador för 5 miljoner i Mönsterås kommun – näst mest på flera år

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS KOMMUN

“Klimatförändringarna ökar risken för skyfall, värmeböljor och jordskred, med stora materiella skador som följd. I Mönsterås kommun var skadeersättningarna förra året de näst största sedan åtminstone 2015”, skriver försäkringsbolaget If i ett pressmeddelande.

– Det krävs kraftfulla och långsiktiga åtgärder för att rusta våra samhällen mot extremväder, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på försäkringsbolaget If.

“Natur- och väderrelaterade händelser har de senaste åren orsakat skador för över 8 miljarder kronor i Sverige. När klimatet blir varmare väntas de naturorsakade skadorna öka.

Under år 2022 ersattes 87 försäkringstagare i Mönsterås kommun med sammanlagt 5 miljoner kronor för naturorsakade skador. Det är det näst högsta beloppet sedan 2015. Toppåret var 2017 då ersättningarna uppgick till 9,5 miljoner kronor. Det visar statistik från branschorganisationen Svensk Försäkring som If har sammanställt”, skriver försäkringsbolaget If.

– Vi behöver bygga ett mer robust och motståndskraftigt samhälle. Här krävs samverkan och nytänkande – och att fokus flyttas från problem till lösningar och från planering till genomförande. Klimatanpassningsarbetet behöver öka takten, säger Philip Thörn, hållbarhetschef på If.

Philip Thörn, försäkringsbolaget If
Philip Thörn, försäkringsbolaget If. Foto: Försäkringsbolaget If

“Naturskadorna varierar väldigt mycket från år till år. Med en svår storm eller en stor översvämning drar kostnaderna snabbt iväg. Framför allt översvämningar blir kostsamma. De stora skyfallen som drabbade Gävleborgs län år under 2021 står ensamma för omkring en fjärdedel av alla ersättningar i Sverige sedan 2015.

De regionala skillnaderna är stora. I Gävle motsvarar de naturorsakade skadorna över 2 000 kronor per person och år sedan 2015, medan skadorna i Sundbyberg kostat mindre än 10 kronor.

Sedan 2015 har de naturorsakade skadorna ersatts med 30 miljoner kronor i Mönsterås kommun, vilket motsvarar 280 kronor per person och år. Mönsterås placerar sig långt över rikssnittet. Motsvarande siffra för hela landet är 99 kronor”, skriver försäkringsbolaget If.

“Alla kan drabbas”

– Alla kommuner behöver arbeta långsiktigt och systematiskt med klimatanpassning – vissa kommuner är mer sårbara än andra men alla kan drabbas av exempelvis skyfall eller värmebölja, säger Philip Thörn, på If.

“If samverkar bland annat med Cicero och IVL Svenska Miljöinstitutet i forskningsprojektet ”Klimatanpassning för hållbar försäkring”. Målet med projektet är att identifiera hållbara åtgärder som kan förebygga skador orsakade av extremregn och skyfall. Resultatet kommer att presenteras under nästa år.”

Kommunerna som drabbats värst i Kalmar län sedan 2015

KommunSkadebelopp per person och år (sedan 2015)
Mönsterås280 kr
Emmaboda167 kr
Torsås155 kr
Vimmerby143 kr
Mörbylånga128 kr
Oskarshamn118 kr
Borgholm106 kr
Högsby106 kr
Hultsfred96 kr
Västervik80 kr
Kalmar79 kr
Nybro70 kr

Rikstoppen: Störst naturorsakade skador per invånare sedan 2015

KommunSkadebelopp per person och år (sedan 2015)
Gävle2 121 kr
Sotenäs642 kr
Sandviken626 kr
Bjuv618 kr
Töreboda603 kr
Båstad522 kr
Hallsberg392 kr
Grästorp362 kr
Norrtälje350 kr
Hofors349 kr

Metod och källor

“Statistiken kommer från Svensk Försäkring och rapporten Naturorsakade försäkringsskador i Sverige 2015–2022.

Till naturorsakade skador räknas framför allt skador orsakade av stormar och vatten men även andra skador orsakade av exempelvis jordskred, bergras, lavin och hagel. Skador som orsakats av åska respektive skogsbrand ingår inte.

Statistiken omfattar skador som berör hem-, villahem-, fritidshus-, båt-, företags och fastighetsförsäkring samt övrig försäkring men inte skador som omfattas av trafik- och motorfordonsförsäkringar.

Det finns en eftersläpning i skaderapporteringen. Det gör att 2022 års siffror kan komma att skrivas upp ytterligare.

Rapporteringen är frivillig, men samtliga företag som är medlemmar i Svensk Försäkring samt ytterligare ett par företag som har omfattande försäkringsverksamhet i Sverige, har rapporterat in uppgifter. Täckningsgraden på den svenska skadeförsäkringsmarknaden bedöms vara omkring 90 procent.

Läs mer om hur vi i Sverige jobbar med klimatanpassning: Så arbetar Sverige med klimatanpassning – Krisinformation.se“, skriver försäkringsbolaget If.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS