ANNONS

Laptop på skrivbord
Foto: Unsplash

Nära 20 000 datorer per år köps in i Kalmar län – klimatproblem när majoriteten läggs på hög

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Företag, kommuner och organisationer i Kalmar län köper sammanlagt nära 20 000 nya laptops per år. Samtidigt har endast ett av fyra, 28%, svenska företag en process för största möjliga återanvändning av sin IT-utrustning. Det visar rapporten IT-berget 2023 som gjorts av det cirkulära IT-bolaget 3stepIT och undersökningsföretaget Mantap Global. 

Den största delen, cirka 80 procent, av en dators klimatavtryck uppstår i produktionen. Trots det förhindrar åtta av tio, 78%, företag IT-utrustning från att återanvändas direkt, genom att låta utrustningen ligga i lager, skåp och containrar efter första användningscykeln. Därmed produceras en stor mängd ny IT-utrustning i onödan, med betydande klimatpåverkan.  

“Genom att implementera en tydlig process för anskaffning och återtag av IT-utrustning kan mer utrustning återanvändas direkt. När utrustning inte behöver tillverkas i samma utsträckning minskar också den negativa inverkan på klimatet. Det ger även ekonomiska besparingar eftersom utrusningen inte hinner tappa i värde”, säger Jakob Lagander, vd på 3stepIT i ett pressmeddelande.

Kasserar istället för att återvinna

Enligt en kartläggning utifrån rapporten har företag, kommuner och organisationer i Kalmar län använt cirka 193 000 datorer det senaste decenniet och varje år köper de runt 19 000 nya datorer. Därtill tillkommer annan IT-utrustning som skärmar, stationära datorer, kopiatorer och smartphones. Bara drygt en fjärdedel, 28%, av organisationerna har en process för att säkerställa maximalt återbruk av sin IT-utrustning och en femtedel, 20%, anger att de kasserar utrustning i stället för att återvinna den.

Enligt beräkningarna skulle de nästan 200 000 datorer som använts av företagen, kommunerna och organisationerna i Kalmar län sträcka sig 2,9 kilometer upp i luften om de staplades på varandra. Det är lika högt som 58 stycken Kalmar slott. 

Mobiltelefon och dator
Bara drygt en fjärdedel, 28%, av organisationerna har en process för att säkerställa maximalt återbruk av sin IT-utrustning. Därtill kommer annan IT-utrustning som skärmar, stationära datorer, kopiatorer och smartphones. Foto: Freepik

FAKTA / OM 3STEPIT

3stepIT och andra aktörer jobbar aktivt med att minska IT-berget genom att etablera processer för cirkulär IT-användning och genom insamling av IT-utrustning för återvinning och återanvändning. 3stepIT samlar in fler än 280 000 datorer, mobiler och surfplattor årligen.

Så här har 2stepIT räknat:

Antalet datorer som används på svenska arbetsplatser har beräknats utifrån statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och arbetsmiljöundersökningen som Arbetsmiljöverket genomför vartannat år.

Utslaget över tio år, mellan 2009 och 2019, använde i genomsnitt 3,7 miljoner svenskar dator i jobbet. Flera experter, däribland datortillverkaren HP, bedömer att den genomsnittliga livslängden för en dator är ungefär fyra år. Baserat på detta använder genomsnittssvensken 2,5 datorer i jobbet per tio år, vilket betyder att cirka 9,3 miljoner datorer har använts under dessa tio år i Sverige. Lokala siffror för Kalmar län har beräknats utifrån SCB:s uppgifter om antal förvärvsarbetande, inom yrkeskategorier som använder datorer i arbetet, som har bostad i länet (så kallad nattbefolkning).

Foto: Unsplash (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS