ANNONS

nabbensrökeri

Nabbens Rökeri & Fisk siktar på att köra stenhårt i år

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

TIMMERNABBEN

Pär Lindeby, som driver restaurangen på Nabbens Rökeri & Fisk i Timmernabben, är en av dem som gynnas av den kraftigt sänkta arbetsgivaravgiften i sommar.

– Det betyder absolut en hel del, säger han.

Restaurangen siktar på att slå upp portarna i början av maj och ”köra stenhårt med hyrkockar från Stockholm”.

– Vi ska ha nya menyer och det kommer att vara öppet betydligt mer, jämfört med tidigare. Det är i alla fall vår förhoppning. Vi får ju ha öppet även nu – men vi har ändå valt att inte ha det. Det går inte runt vid den här tiden, hur eller hur. Så är det. Den verkligheten har vi levt med sedan vi startade. Det överraskar oss inte att det inte går runt under årets första tre månader. Efter påsk brukar det vända lite, säger Pär Lindeby (översta bilden).

“Bättre än någonsin”

Han berättar att restaurangen vanligtvis har sex fastanställda personer.

– På somrarna har vi sammanlagt ett 30-tal på lönelistan. Vi hoppas att den kommande sommaren ska bli lika bra som förra sommaren, som faktiskt var bättre än någonsin. Vi trodde att det skulle gå dåligt – men vi slog rekord på rekord.

Halva årsomsättningen dras in under sommarmånaderna, konstaterar Pär Lindeby.

Vår tidning är på plats under onsdagseftermiddagen, då restaurangen får besök av Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C) och Högsbys kommunalråd Stihna Johansson Evertsson (C).

Högsbys kommunalråd Stihna Johansson Evertsson (C), Pär Lindeby, som driver restaurangen på Nabbens Rökeri & Fisk, samt Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C).

Duon berättar att Centerpartiet, i förhandlingarna med regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har drivit fram en rejäl sänkning av arbetsgivaravgiften för ungdomar under sommarmånaderna.

Från 1 januari är arbetsgivaravgiften för ungdomar – mellan 19 och 23 år – sänkt till 19,73 procent – från ordinarie 31,42 procent.

Under juni, juli och augusti kommer företag som anställer ungdomar upp till 23 år enbart betala ålderspensionsavgiften, som ligger på 10,23 procent.

Det är samma avgift som, sedan 2019, gäller för dem som är mellan 15 och 18 år unga.

För företag som anställer en ung person, med en lön på 19 000 kronor i månaden, innebär dessa två reduceringar en sammanlagd sänkning av arbetsgivaravgiften från cirka 6 000 kronor per månad till under 2 000 kronor per månad, enligt Centerpartiets räkneexempel.

“Väldigt klokt beslut”

– Ett väldigt klokt beslut. Det här förbättrar anställningsmöjligheterna. Vi måste verkligen undvika att hamna i samma situation som förra sommaren, då arbetslöshetssiffrorna bland ungdomar sköt i höjden både i Mönsterås kommun och Högsby kommun. Ungdomarna har varit den verkliga förlorargruppen under pandemin, säger Anders Johansson, som konstaterar att ungdomsarbetslösheten (personer upp till 24 år) närmade sig 20 procent i Mönsterås kommun under förra sommaren och tidiga hösten, då en ny kull försökte ta sig ut på arbetsmarknaden för första gången.

Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C).

– Vi har påtalat att det här är ett stort problem. Just nu ser det dock lite bättre ut. Ungdomsarbetslösheten sjunker. Men till sommaren vet vi att vi står inför det här problemet igen, om inget görs. Det viktigaste är förstås att komma till rätta med pandemin. Många av jobben som är typiska sommarjobb är ju på en sommarservering, säger Anders Johansson.

“Det är viktigt att man får sitt första jobb. Därifrån snurrar det i regel på rätt skapligt”

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Sänkta arbetsgivaravgifter är en bra hjälp, tror jag – även i ett normalläge, med tanke på trösklarna som finns för den som vill komma in på arbetsmarknaden. Det är viktigt att man får sitt första jobb. Därifrån snurrar det i regel på rätt skapligt. Man får dock inte bli hängande mellan skolan och arbetsmarknaden. Det är en fara som vi har i dagens samhälle, tillägger han.

I nuläget ligger ungdomsarbetslösheten på 10,8 procent i Mönsterås kommun, 13,7 procent i Högsby kommun – och 11,4 procent i Oskarshamns kommun.

– Högsby, Mönsterås och Oskarshamn samverkar väldigt mycket när det gäller ungdomsarbetslöshetsfrågorna, konstaterar Stihna Johansson Evertsson.

Högsbys kommunalråd Stihna Johansson Evertsson (C).

I länet har Emmaboda kommun den högsta ungdomsarbetslösheten (14,8 procent).

– Men det är faktiskt svårt att rekrytera ungdomar hit. Framför allt bland dem som är mellan 20 och 23 år. Jag vet inte vad det beror på. Vi går ut och söker – men vi har inte så många sökande som vi hade önskat oss. De som söker hos oss är ofta 18 år och yngre, säger Pär Lindeby.

Ni får tag på folk i alla fall?

– Jo, det får vi. Men det är alltid lika kämpigt varje år. Nu är det ännu värre, på grund av ovissheten under pandemin. Vi vet ju inte när vi kan köra i gång.

FOTO

PETER A ROSÉN

FAKTA / UNGDOMSARBETSLÖSHETEN

Centerpartiet konstaterar att ungdomsarbetslösheten stiger i kölvattnet av coronapandemin.

Om trenden från förra året håller i sig kan den nå en toppnotering på cirka 30 procent i sommar, fastslår partiet.

Det är också bland ungdomar som arbetslösheten ökar mest i vårt län, enligt Region Kalmar läns faktabas.

Coronakrisens effekter på arbetsmarknaden har slagit särskilt hårt mot ungdomar. Vid sidan av sjunkande sysselsättning och förvärrad arbetslöshet har även ett stort antal unga helt lämnat arbetskraften.

I november 2020 hade arbetskraften bland 15–24-åringar minskat med 84 000 personer jämfört med samma månad föregående år, enligt Ekonomifakta.

Ungdomar som inte kommer ut i arbetslivet efter avslutad utbildning eller i sommarjobb mellan terminer, riskerar att hamna ännu längre från arbetsmarknaden längre fram i livet, fastslår Centerpartiet.

”Tidigare sänkningar av arbetsgivaravgiften för unga har tagits emot väl av arbetsgivar- och företagarorganisationer”, konstaterar Centerpartiet.

”Kalmar län är landets fjärde största besöksregion. Visita, som samlar företag inom svensk besöksnäring, hyllade den förra sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga och menade att det skulle leda till att människor som står långt från arbetsmarknaden skulle kunna få ett jobb”, skriver Centerpartiet i ett faktaunderlag.

”Med detta kommer krisande företag att kunna stärkas och många unga få in en fot på arbetsmarknaden”, fastslår partiet.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS