OSKARSHAMN/HULTSFRED
68 procent av företagen i vårt län – som har försökt rekrytera nytt blod under det senaste året – uppger att det är svårt att hitta personal, enligt en färsk studie från Svenskt Näringsliv.
Rekryteringsproblematiken kommer därför att genomsyra Swedbanks näringslivsdag, som i år genomförs samtidigt i både Oskarshamn och Hultsfred med hjälp av ett så kallat hybridupplägg – en blandvariant mellan ett fysiskt och ett digitalt möte som hålls på Forum i Oskarshamn och Rockcity i Hultsfred den 10 maj.
Näringslivsdagen – som arrangeras av Swedbank, Oskarshamns kommun och Hultsfreds kommun – är därmed tillbaka efter ett uppehåll under 2020 och 2021 (arrangemanget ställdes in på grund av pandemin).
Tidigare anordnades separata näringslivsdagar i Oskarshamn, Hultsfred och Kalmar.
– I år bestämde vi oss för att göra något roligare, som omfattar både Hultsfred och Oskarshamn. Man måste ta vara på möjligheten som pandemin faktiskt har gett oss, i form av att kunna göra digitala utsändningar, säger Jan Hardebrant, som är en av de förtroendevalda i Sparbanksstiftelsen Kronan.
Han berättar om näringslivsdagen på en digital pressträff, där även Yvonne Bergvall och Tommy Rälg deltar (båda är förtroendevalda i Sparbanksstiftelsen Kronan).
“Av yttersta vikt”
– Rekryteringsfrågan är av yttersta vikt för Oskarshamns och Hultsfreds tillväxt i framtiden. Vi kommer att understryka vikten av detta under näringslivsdagen – och vi kommer särskilt att lyfta fram SKB:s stora etablering i Oskarshamn (kapselfabriken) och Ikeas jättesatsning i Hultsfred, som kommer att betyda mycket under lång tid framöver. Det kommer att ställa krav på både traditionella yrkesroller och specialkompetens, säger Jan Hardebrant, som konstaterar att tre av tio rekryteringsförsök i Kalmar län har misslyckats, enligt undersökningen från Svenskt Näringsliv.
– Företagen kan inte ta allt ansvar – det är oerhört viktigt att kommunerna och regionen satsar på den attraktivitet som krävs i dag. Vi vet att många inte bara rör på sig för jobben längre – fritiden, evenemangen och allt annat runtomkring betyder minst lika mycket. Slaget om arbetskraften står i hela Europa. Konkurrensen är knivskarp, tillägger han.
Hur lyckas vi attrahera den arbetskraft som vår region kommer att behöva i framtiden? Har vår region den attraktionskraft som krävs? Vad kan vi förbättra? Det är tre huvudfrågor som kommer att löpa som en röd tråd genom näringslivsdagen i Hultsfred och Oskarshamn.
I Oskarshamn deltar följande personer i panelsamtalen:
Socialdemokraten Andreas Erlandsson (kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn), moderaten Lucas Lodge (kommunalråd i Oskarshamn), Henrik Andersson (kommundirektör i Oskarshamn), Johanna Wihl (näringslivschef i Oskarshamn), Håkan Hjalmarsson (koncernchef för Be-Ge) och Marie Fuhr-Olsson (områdeschef för Swedbank).
I Hultsfred sitter följande personer i en soffa inne på Rockcity:
Centerpartisten Lars Rosander (kommunalråd i Hultsfred), socialdemokraten Tomas Söreling (oppositionsråd i Hultsfred), Johan Henriksson (vd på Famera Fastigheter AB), Lotta Miss (DB Schenker), Lars Gjörloff (utvecklingschef i Hultsfreds kommun) och Anna Erlandsson (Swedbank).
Sofie Gunnarsson är moderator i Oskarshamn – och Håkan Montelius är moderator i Hultsfred.
På länk finns Johan Dasht, vd för SKB, och Klas Franzén, från Ikea.
Det blir även ett föredrag kring etableringen av Nortvolt i Skellefteå – Bengt Ivansson och Lorents Burman finns med på länk.
Och Jens Henriksson, vd Swedbank, ska prata om den framtida tillväxten i en oerhört turbulent tid med krig, inflation och pandemiavtryck.
– Det är första gången som vi anordnar något som är lite annorlunda, där vi blandar det fysiska med det digitala. Vi tycker att vi har valt ett intressant tema och vi hoppas på god uppslutning, säger Yvonne Bergvall (näringslivsdagen är öppen för både besökare och utställare).
Hon fortsätter:
– Kompetensförsörjning är en av de absolut viktigaste frågorna för vårt län för väldigt lång tid framöver. Vi känner redan av i samtal med företag och kommuner att det är svårt att få tag i kompetenserna som behövs. Ett problem är att det finns en stor grupp som inte har körkort, vilket leder till att man nästan hamnar utanför arbetsmarknaden direkt. Vi får det tufft i vårt län i framtiden om vi inte klarar av kompetensförsörjningen.
– Därför är det så viktigt att lyssna till vad politikerna har att säga. Vilken beredskap har man för de här kompetensbehoven som finns? Hur kan staten, regionerna och kommunerna underlätta för näringslivets kompetensförsörjning? Utbildningar krävs för att försörja näringslivet med personal, säger Jan Hardebrant.
– Jag kan tänka mig att satsningarna i Hultsfred och Oskarshamn är de största investeringarna i södra Sverige, när det gäller större fabriker, säger Tommy Rälg.
Foto: Freepik
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.