ANNONS

Morgan Johansson (S) justitie- och migrationsminister på regeringskansliets pressträff
Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Morgan Johansson (S): ”Brott ska mötas av en snabb reaktion av samhället”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Regeringen vill att försöks­verksam­heten med snabbare lagföring ska bli permanent. I en proposi­tion till riksdagen lämnar regeringen förslag som möjlig­gör ett permanent snabb­förfarande i brottmål och andra åtgärder för snab­bare lag­föring av brott.

Försöks­verksam­heten med ett snabb­förfarande i brott­mål bygger på ökad sam­verkan mellan myndig­heterna i rätts­kedjan och ett ändrat arbets­sätt hos Polis­myndig­heten med fokus på tidiga utrednings­åtgärder. Försöket påbörjades i januari 2018 och har fallit väl ut. Det har gett både snabbare lag­föring och bättre kvalitet i brotts­utred­ningarna.

– Nu ser vi till att möjlig­göra ett perma­nent snabb­förfarande i brottmål i hela landet. Brott ska mötas av en snabb reaktion från sam­hället, det är viktigt både för människors trygg­het och för deras förtro­ende för rätts­väsendet, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson (S).

Regeringen 34-punktsprogram

Snabb­förfarandet i brott­mål är en av punkterna i regeringens 34‑punkts­program med åtgärder mot gäng­kriminali­teten och förslagen i proposi­tionen handlar bland annat om:

  • krav på tings­rätterna att avgöra brottmål skynd­samt om brottet har ingått i ett särskilt snabb­förfarande under utred­ningen,
  • förenklad delgivning i fler fall,
  • snabbare delgivning av miss­tanke mot den som är under 18 år, och
  • effekti­vare hantering av strafföre­läggande.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS