LÄNET
”Klimakteriet drabbar alla kvinnor någon gång mellan 40 och 60 år. Omkring 50–75 procent av den kvinnliga befolkningen upplever någon form av klimakteriebesvär och cirka 30 procent anser att de behöver professionell hjälp och stöd”, skriver Moderaterna i Region Kalmar län i ett pressmeddelande.
”I Partille kommun har man som först i landet valt att satsa på att utbilda medarbetare och chefer om vad som händer med kvinnor i övergångsåldern. Alla chefer utbildas, oavsett kön. Dessutom erbjuder man en specifik utbildning för alla kvinnor mellan 40 och 60 år och personlig klimakterierådgivning och hjälp till vård för de som behöver det.”
”En satsning som Moderaterna hyllar och vill se även i Region Kalmar län.”
“Prata mer öppet”
– Vi har lämnat in ett förslag om ett upplägg likt det som används i Partille kommun för våra medarbetare och chefer här i Region Kalmar län. Symtom och grad av klimakteriebesvär varierar väldigt mycket, en del får enorma besvär, medan andra kan gå symtomfria genom hela perioden. Och det är detta vi måste prata mer öppet om för att skapa en bredare förståelse, vinsten är ett mycket bättre mående och minskade sjukskrivningar, säger Malin Sjölander (M).
– Många kvinnor lider i tystnad. Statistik visar att kvinnor i detta åldersspann är överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar för stressrelaterad ohälsa som utmattningssyndrom och depression. Vad många inte känner till är att flera av symtomen är samma eller snarlika de symtom som kan uppstå i samband med övergångsåldern. En utbildning skulle bland annat kunna belysa detta problem, säger Åsa Ottosson (M).
“Så kan vi inte ha det”
– I Region Kalmar län skulle vi kunna ha en digital lösning, till exempel med korta filmer, animeringar och texter. Då kan också materialet vara tillgängligt dygnet runt. Om medarbetarna efter en digital utbildning upplever att de är i behov av individuell rådgivning, kan till exempel hälsocentralerna eller arbetsmiljö och hälsa stötta med detta och lotsa dem vidare till eventuell specialistvård, säger Monica Ljungdahl (M).
– Vi vill bryta tabut kring klimakteriet, för trots att majoriteten av alla kvinnor drabbas av klimakteriebesvär är okunskapen stor, både inom vården, företagsvården och i arbetslivet. Så kan vi inte fortsätta ha det. Jag hoppas verkligen vi får gehör för vårt förslag, säger Emma Lilliehorn (M).
Genrebild: Freepik