ANNONS

Carl Dahlin (M)
Carl Dahlin (M). Foto: Peter A Rosén

Moderaterna: Hur många medarbetare behövs för att administrera regionens riktade statsbidrag?

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

”Under de senaste åren har antalet riktade statsbidrag till kommuner och regioner ökat. År 2018 lät Statskontoret göra en översyn och inom hela sektorn fanns det då 206 olika riktade statsbidrag. Dessa skapar merarbete kring ansökningar, fördelning och samordning av medlen på olika nivåer i organisationerna”, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Generella statsbidrag kan ingå i ordinarie budget- och uppföljningsprocesser och planeras för långsiktigt, medan de riktade ofta är ettåriga och leder till en ineffektiv styrning som ökar administrationen och därmed blir kostnadsdrivande för kommuner och regioner, säger Malin Sjölander (M).

Regionråd Malin Sjölander (M). Foto: Region Kalmar län

– En region som tydliggjort hur stora administrativa resurser som krävs är Region Uppsala där 15 personer har som arbetsuppgift att samordna och bereda väg för statsbidragen till verksamheten. Idag är många kommuner och regioner tydliga med sin kritik mot de kortsiktiga, riktade statsbidragen och vill hellre se generella statsbidrag som ger en egen rådighet över resursfördelningen, fortsätter Carl Dahlin (M).

– Vi vill att Angelica Katsanidou (S) svarar på hur stora personalresurser regionen lägger på olika nivåer på arbetet med att administrera, ansöka, planera och fördela riktade statsbidrag i regionen samt om hon anser att systemet med riktade statsbidrag ger långsiktiga och positiva effekter för regionen eller om effekterna hade blivit mer påtagliga om dessa varit generella, säger Sjölander och Dahlin.

Interpellationen kommer att behandlas i regionfullmäktige i Kalmar den 3 mars.

Foto: Peter A Rosén (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS