MÖNSTERÅS
– Vi tycker att Mönsterås är en ganska välskött kommun – och vi har ju varit med och styrt sedan 1985, även om Centern har dominerat hela tiden, säger Patrik Nilsson (M), som betonar att skolan, äldreomsorgen, tryggheten och villkoren för att leva och verka på landsbygden är de viktigaste delarna i Mönsteråsmoderaternas valmanifest.
– Inom skolan vill vi att speciellt mycket energi läggs på att få fler att nå gymnasiebehörighet. Vi vill också ha en lugnare arbetsmiljö i klassrummen. Vi säger max 20 elever per klass i vårt förslag – och att det ska finnas två vuxna i klassrummen, så att de kan dela på sig vid eventuella problem.
Patrik Nilsson – som är trea på Moderaternas fullmäktigevalsedel i kommunen – konstaterar också att den psykiska ohälsan är ett stort problem bland ungdomarna.
– Vi vill öka tillgången till kurator – och vi vill, om det är möjligt, ha en kurator på varje skola i kommunen. Skollokalerna är dessutom eftersatta på en del håll. Vi har ju byggt en ny skola i Fliseryd och fler bör vara på väg – exempelvis i Timmernabben och Blomstermåla.
Bättre löner
– Inom äldreomsorgen är det viktigt att komma till rätta med de höga sjukskrivningstalen – vilket vi, bland annat, vill göra med hjälp av ökad bemanning och bättre löner. Vi vill höja undersköterskeyrkets status och vi strävar efter att enbart anställa utbildad personal. Vi vill värna träffpunkternas kvalitet och poängterar att när de är öppna ska det finnas kvalificerad personal på plats, som har stöd och hjälp av frivillighetsorganisationer.
– Många upplever en otrygghet i samhället – och vi vill ju ha en öppen polisstation och fler synliga poliser. Vid ett besök hos polisen i våras framkom det att polisen helt saknar resurser till förebyggande arbete som skolbesök, exempelvis. Kontakten mellan polisen och barn och ungdomar i skolan är helt borta i dag. Han man träffat polisen från första klass får man en relation som gör att man inte skriker glåpord till polisen när man träffar dem ute på byn. Det blir en helt annan respekt, tror vi.
Patrik Nilsson pekar på trygghetsvandringar, som tidigare har genomförts.
“Har inte åtgärdats”
– Där identifierades problemområden som exempelvis dåligt upplysta platser och buskage och liknande som behöver tas bort. Detta har inte åtgärdats och vi tycker att nya trygghetsvandringar bör göras och följas av åtgärder.
Patrik Nilsson lyfter även fram livsvillkoren på landsbygden.
– De är under ständig press. Det pratas mycket om självförsörjningsgraden nu – i samband med det fruktansvärda överfallskriget som Ryssland bedriver mot Ukraina.
– Tyvärr ser vi ingen handling från regeringen, som med hjälp av stödpartierna har sett till att vårt lantbruk har fått kostnadsökningar på 5–6 miljarder kronor.
Stabil baskraft
– Energi- och bränslepriserna plågar såväl konsumenter som företag på landsbygden, där vi är beroende av bilen – och bonden måste ha råd att tanka sin traktor. Vi bör lösa de långsiktiga problemen genom en satsning på stabil baskraft. Och de kortsiktiga akuta problemen genom att sänka reduktionsplikten och bränsleskatterna till europeisk nivå. Det finns också möjlighet till mer energi från kraftvärme, som ligger i malpåse på grund av regeringens skadliga skattepolitik. Denna vill vi utnyttja för ökad effekttillgång i södra Sverige, där elproduktion lagts ned.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.