ANNONS

perbolund

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) har KU-anmälts efter uttalanden om kärnkraft

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Enligt TT har miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) anmälts till riksdagens konstitutionsutskott, KU, med anledning av uttalanden om fjärde generationens kärnkraft.

Det är riksdagsledamoten Allan Widman (L) som gjort anmälan.

Allan Widman (L) vill att KU ska granska om Per Bolund har försökt påverka Energimyndighetens kommande beslut på den ansökan som Uniper, Blykalla AB och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, lämnade in tidigare i veckan.

Bolund tar avstånd från kärnkraft

Per Bolund (MP) har i flera intervjuer tagit avstånd från fjärde generationens kärnkraft. Miljö- och klimatministern har bland annat i intervjuer med TT, sagt: “det är ju inte någon teknik som skulle lösa några problem i närtid” och “jag tror absolut inte på det”.

Företag vågar inte bli elberoende

Frågan om elförsörjningen har debatterats flitigt sista tiden. Mycket med anledning av det rekordhöga priset på el och företaget Holmen som valde att stänga ner verksamheten.

I SVT:s Agenda som sändes den 14 februari debatterade miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) och partiledaren Ulf Kristersson (M) om kärnkraften.

I Agendas inslag framkom bland annat att arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv är oroliga då den senaste tidens effektbrist har orsakat höga elpriser i framförallt södra Sverige.

“Kortsiktigt måste de stänga ner sin verksamhet. De förlorar i lönsamhet och riskerar sina kundrelationer men ännu värre är att de riskerar att inte göra investeringar för framtiden. Känner man osäkerhet för elsystemets funktion så vågar man inte bli ännu mer elberoende” sade Lina Håkansdotter, avdelningchef på Svenskt Näringsliv i Agendas inslag.

Omställningen kräver mer el

I Agenda-debatten säger Ulf Kristersson (M) att han vill att kärnkraft fortsättningsvis ska vara en del av den rena energiförsörjningen i landet:

“Jag vill att Sverige ska en del av de länder som utvecklar småskaliga avancerade reaktorer som kostar mycket mindre, som man kan ha på olika ställen och som är lokalt förankrade.”

Ulf Kristersson (M) påpekar även att omställningen kräver att vi ska öka elanvändningen och vill se en mix av alla energislag som är fossilfria. Kristersson påpekar också i debatten att vi har satt oss i en svår situation jämfört med om vi hade livstidsförlängt kärnkraften.

Bolund dömer ut kärnkraft

Per Bolund (MP) påpekar att de tekniker som nu växer i världen det är de förnybara energikällorna och att kärnkraft är gammal teknik.

“90% av all ny energi som det investeras i är förnybar och Ulf drömmer om att gå tillbaka till det gamla, något slags sjuttiotal där man ska investera i kärnkraften. Det är otroligt farligt att drömma om dåtiden”, påpekar miljö- och klimatminister Per Bolund i Agenda-debatten med Ulf Kristersson (M).

55 nya kärnkraftverk i Europa

Om man lyfter blicken från den svenska debatten så betecknas inte kärnkraftstekniken som en gammal utdöende teknik. Flera europeiska länder bygger ut kärnkraften enligt en sammanställning på Second Opinion.

I Europa är det 55 nya kärnkraftsreaktorer på gång och organisationer som det internationella energirådet IEA, FN:s klimatpanel IPCC och meteorologiska världsorganisationen WMO liksom EU beskriver ny kärnkraft som en nödvändighet.

Fakta / Elproduktion 2020

Fördelning av elproduktionen 2020 enligt Energimyndigheten:

  • 45% Vattenkraft
  • 30% Kärnkraft
  • 17% Vindkraft
  • 8% Konventionell värmekraft

Enligt energiöverenskommelse från 2016 mellan S, MP, M, C och KD så ska 100% förnybar elproduktion 2040, alltså 0% kärnkraft. 2019 lämnade M och KD överenskommelsen och förespråkar 100% fossilfri elproduktion.

FOTO: Sveriges Riksdag

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS