ANNONS

Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus
Akutmottagningen på Oskarshamns sjukhus. Foto: Peter A Rosén

Medicinakuten i Oskarshamn läggs ned: “Våra chefer berättar inte något”, säger en anställd

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

ON har pratat med flera personer som arbetar på akutmottagningen på lasarettet i Oskarshamn.

– Stort tack för att jag, och mina kollegor på akuten, får information via Oskarshamns-Nytt. Våra chefer berättar nämligen inte något. Vi sliter och ställer upp så gott vi kan för patienter och anhöriga – och för varandra. Det är tur det, säger en av dem.

En av de anställda berättar att hen tycker att det är väldigt jobbigt att ha chefer som saknar sjukvårdsutbildning.

“Har aldrig tidigare haft så inkompetenta chefer”

En anställd på Oskarshamns sjukhus

– Och det är inte bara akuten som har det problemet. Cheferna har ingen förståelse för det som vi framför, diskuterar och påpekar. Listan kan göras lång. Det slutar med att vi som jobbar blir tysta. Det är ingen idé att framföra något. Vi sliter och gör det vi ska – vi som jobbar på Oskarshamns sjukhus älskar våra jobb. Men hur ska chefer kunna utveckla verksamheten när utbildning och kunskaper saknas? Jag personligen är van vid att en verksamhetschef är överläkare. Har aldrig tidigare haft så inkompetenta chefer.

“Dörren är alltid öppen”

– Vi har bemanningsproblem på akuten och avdelningarna. Avdelningarna är ofta fullbelagda – har vi tur, så finns det någon enstaka plats där vi kan lägga in en patient. Så om patienter får ligga kvar lite längre på akuten, så har du svaret där. Saknas det platser när en patient ska läggas in, så får patienten ligga kvar på akuten i väntan på en sjukresa, eller ambulanstransport, till ett annat sjukhus, säger en annan.

“Dörren är alltid öppen för alla”

En anställd på Oskarshamns sjukhus

– Vill betona att vi visst tar emot dem med både små och större sår. Det stämmer inte att vi inte tar emot patienter med behov av större kirurgiska insatser. Faktum är att vi tar emot patienter med alla former av bekymmer som man kan tänkas söka för. Dörren är alltid öppen för alla – vi kan inte hindra någon från att komma in. Skulle läkaren på snabbspåret – som tar hand om kirurgi- och ortopediärenden, allt från lättare och svårare frakturer till akuta magbesvär – ha hunnit gå hem för kvällen, så tar nattsköterskorna emot alla ändå. Medicinläkaren kan bedöma medicinska symptom. Sköterskorna kan åtgärda, lägga om, ge egenvårdsråd, ge vissa läkemedel och ta prover vid behov. Nattsköterskorna kan även beställa sjukresa eller ambulans till ett annat sjukhus, om det behovet finns. Allt detta kan göras, och mer därtill. Dygnet runt kommer allt från nyfödda till gamla in genom akutens entré. Ibland kommer de på eget bevåg, eller efter att ha ringt 1177. Det finns dessutom de som kommer utan att först ringa 1177, eller 112, och de kan ha allt från lättare till akuta besvär. Har varit med om patienter som exempelvis har kommit med en pågående hjärtinfarkt, utan att ringa efter en ambulans först. Så entrén är alltid öppen, dygnet runt, säger en av dem som undertecknad har pratat med.

“Kul för dem”

En annan vill understryka att hen är glad över att personal på en avdelning på sjukhuset nyligen fick åka på utbildning med en spa-aktivitet.

“Verksamhetschefen som godkände resan och försökte skylla ifrån sig har vi däremot absolut inget förtroende för”

En anställd på Oskarshamns sjukhus

– Det var kul för dem. Verksamhetschefen som godkände resan och försökte skylla ifrån sig har vi däremot absolut inget förtroende för.

En person berättar att en undersköterska nattetid alltid jobbar ihop med två sjuksköterskor på akutmottagningen.

“Polisen kan komma”

– Vi får in patienter som kommer i firmabil, i egen bil eller som körs in av en vän/anhörig. Det kan, dag eller natt, handla om exempelvis elektriker som på jobbet fått i sig ström eller om personer som har drabbats av allergiska reaktioner – allt från lättare till svårare. Eller någon som fått svetsblänk i ögat eller blivit misshandlad. Även polisen kan komma dygnet runt med personer för hjälp med exempelvis provtagning eller kontroll av mående. Vi kan också få ta emot gravida med värkar eller blödningar, och då kontaktar vi givetvis Västerviks sjukhus och skickar i väg personen om det behövs. Ja, på akuten tar vi emot allt från nyfödda och gamla till turister. Många kommer på eget bevåg, säger personen.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
50
+1
8
+1
0
+1
1
+1
0
+1
4
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS