OSKARSHAMN
Tidigare på måndagskvällen skrev vi om otrygghetsdebatten på fullmäktigemötet i Oskarshamn (läs den artikeln här).
Här kommer del två, med Mattias Bäckström Johansson (SD) och Anton Sejnehed (S) i huvudrollerna.
Mattias Bäckström Johansson tolkade det som att Socialdemokraterna står helt handfallna inför problematiken.
När sakargumenten tryter pratar de i stället om vad enskilda partiföreträdare har gjort – eller inte har gjort, påpekade han.
En debatt som skulle kunna bli väldigt lång, tillade han.
– I sak handlar detta om vad partierna står för, vad de går till val på och partiernas konkreta sakförslag som de vill driva igenom. Socialdemokraterna är, i allra högsta grad, ansvariga för det samhälle som har växt fram, med en ansvarslös migrationspolitik, sa Mattias Bäckström, som slog fast att integrationspolitiken har varit fullständigt kravlös.
– Vilket har skapat grogrund för den otrygghet som nu breder ut sig. Det blir tämligen löjeväckande att även här, i den lokala debatten, ta del av förslag om fritidsgårdar och lite mer ljus. Förslag som ska få otryggheten att dra sig undan. Det är precis den typen av meningslös politik som inte kan lösa otryggheten.
– Vi ser nu en utveckling i Oskarshamn med en allt grövre brottslighet. Sexualbrotten har tilltagit och vi har haft mordförsök på skolor. Samtidigt lyser åtgärderna med sin frånvaro. Det är tämligen naivt att tro att det är fler fritidsgårdar och lampor här och var i kommunen som skulle kunna vända utvecklingen, sa Mattias Bäckström Johansson, som betonade att kommunen har ett ansvar när det kommer till trygghetsfrågorna.
Han och Sverigedemokraterna vill se tuffare tag – partiet har bland annat lagt fram förslag om kameraövervakning och kommunala väktare.
Bildningsnämndens ordförande Anton Sejnehed (S) replikerade:
– Jag tror att vi måste fokusera på att vi är i fullmäktigeförsamlingen i Oskarshamns kommun. Jag funderar på vilka förslag som Sverigedemokraterna har, som de känner att vi inte genomför. Då kommer det upp förslag om incidentrapportering från skolor. Jag vill upplysa Sverigedemokraterna om att bildningsnämnden, vid varje sammanträde, får information om incidenter som har inträffat på våra skolor. Att yrka på det år ut och år in är ju ganska meningslöst, med tanke på att bildningsnämnden redan får den informationen. Om det inte är fler nämndsmöten ni föreslår – för vi har inte nämnd varje månad.
– När det kommer till kameraövervakning görs en bedömning hela tiden kring frågan om var vi behöver kameror och var vi inte behöver kameror. Men vi är inte i ett läge där vi kommer att föreslå att vi ska ha kameror utplacerade på måfå lite varstans. Vi jobbar i stället systematiskt med utplaceringen av kameror och kamerornas syfte. Vi har kameror runt skolor och andra enheter, sa Anton Sejnehed, som berättade att majoritetspartierna jobbar vidare med kameraövervakningen i en speciell plan.
– När det handlar om barn och ungdomar, så blir det även en socialtjänstfråga. Vi kan ha fler poliser – men situationerna på olika skolor handlar om att ungdomar mår dåligt. Det handlar om måendet – och då behöver man jobba med det. Och det gör man inte med hjälp av fler poliser. Det är heller inte kommunens uppgift att anställa fler poliser – det är en statlig uppgift, tillade han.
Mattias Bäckström Johansson konstaterade att Socialdemokraterna ständigt pratar om mjuka insatser – utan att ta i med hårdhandskarna:
– Samtidigt tilltar den grövre brottsligheten – även i Oskarshamn. Fler insatser krävs.
Anton Sejnehed igen:
– Vi har ett gott samarbete med polisen när det gäller olika förebyggande insatser. Jag har ändå en tilltro till att polisen är bäst på att hantera brottsligheten.
Mattias Bäckström Johansson klev upp i talarstolen återigen och kallade Socialdemokraternas trygghetspolitik för ett ”fullkomligt misslyckande”.
De fokuserar nästan enbart på mjuka lösningar, påpekade han.
– Betydligt tuffare tag krävs. Det finns behov av att komplettera med väktare, där polisens insatser inte räcker till, på grund av att bemanningen inte är tillräckligt omfattande. Detta för att stärka tryggheten. Man ska också jobba med civilsamhället i övrigt för att komma till rätta med detta. Men det görs för lite. Jag noterar att Socialdemokraterna återigen väljer att ta konflikt när trygghetsfrågorna diskuteras.
– De vill inte vara en del av lösningen, för att bidra till ökad trygghet. I stället tar man strid mot förslag om att bygga ett tryggare samhälle. Det visar var man står på planhalvan, sa Mattias Bäckström Johansson.
Chefredaktör & ansvarig utgivare. Utbildad journalist med mångårig erfarenhet från flera lokaltidningar som nyhetsreporter, sportreporter och fotograf.