ANNONS

annelijakbossonsd

“Mattias Bäckström Johansson är hal som en ål”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Anneli Jakobsson – som nyligen lämnade Sverigedemokraterna – anser att hon blev bortkuppad från partiets ordförandepost i Vimmerby kommun.

Anneli Jakobsson.

Vår tidning intervjuar henne via telefon på lördagen.

Hon beskriver Sverigedemokraterna som ett ”mycket toppstyrt parti” som inte drar sig för att använda partipiskan.

I söndags, den 11 april, hölls årsmötet i Vimmerby.

Enligt Anneli Jakobsson hade partiets toppnamn i länet, riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson från Oskarshamn, stolpat upp några regler inför mötet, med anledning av den pågående coronapandemin.

– Vi skulle använda oss av föranmälan. I normala fall kan vem som helt dyka upp på ett årsmöte, utan föranmälan. Föranmälan har enbart använts för att kunna planera fikastunderna.

– Vi skrev klart och tydligt i kallelsen att medlemmarna måste föranmäla sig till mötet. Vi hade även munskyddskrav. Vi skrev också att man kunde få ett munskydd på plats om man inte hade ett eget.

– Vi hade till och med feberkontroll, med en beröringsfri termometer. 18 personer anmälde sig till mötet – och vi coronasäkrade mötet utefter det antalet.

– Anmälningstiden gick ut den 5 april. Så vi var 18 personer plus fem adjungerade som vi bjöd in. Vi hade långbord – med över två meters mellanrum – och två stolar vid varje långbord.

“Stövlade in”

– Alla hade munskydd. När vi fikade använde vi handskar och vi tvättade händerna med handsprit. Vi gjorde allt som stod i vår makt.

– Mellan tio och 15 minuter innan mötet skulle börja, så stövlade en representant från distriktet in, tillsammans med 15 personer till, på ett ungefär, trots att de inte hade föranmält sig.

– I det läget insåg vi att vi inte kunde hålla mötet. Bland de närvarande fanns äldre personer och folk i andra riskgrupper. Vi fick besked om att mötet kunde hållas utomhus – men det var inget alternativ, ansåg vi, på grund av att det hade börjat snöa. Då fick vi besked om att mötet kunde skjutas upp i 30 dagar – men då krävdes det att alla skulle votera om det. Det var lika illa. Vi var ju lika många för det.

“Distriktet skiter tydligen i allt vad pandemi heter”

ANNELI JAKOBSSON

– I det läget insåg vi att det inte längre var hållbart, så vi lämnade mötet innan det öppnades och åkte därifrån. Vi var rädda om våra medlemmar. Men distriktet skiter tydligen i allt vad pandemi heter. Så uppfattar jag det, säger Anneli Jakobsson.

De som var kvar höll ett eget möte sedan?

– Ja, de öppnade ett möte och höll det när vi hade avlägsnat oss. Vi var inte ens med när ansvarsfriheten skulle avgöras. Vi var ju nästan 40 stycken totalt. Det gick bara inte.

– Hade de föranmält sig innan, så hade vi kunnat byta till en större lokal.

Men endast åtta stycken får samlas på en plats, enligt coronarestriktionerna…

– Ja, jag vet. Men vi hade påtryckningar både från riks- och distriktsnivå om att vi var tvungna att hålla årsmötet. ”Pandemilagen gäller inte”, sa de. Vi lydde bara order. Det här var en kupp från distriktets sida.

– Nu har man valt en ny styrelse – en styrelse som distriktet ville ha in. Allt iscensattes av Mattias Bäckström Johansson och distriktet. Vi har gjort skitjobbet under många år, städat upp och fått föreningen på fötter. Men nu duger vi inte längre.

“Ogiltigt möte”

– Jag har kontaktat riksorganisationen och försökt påtala att det var ett ogiltigt möte. Men jag har inte fått något svar därifrån, säger Anneli Jakobsson.

Hon säger att partiföreningen i Vimmerby fick order uppifrån om att ett årsmöte, med fysiskt närvarande medlemmar, skulle genomföras – trots gällande coronaregler.

– På distriktsnivå är de angelägna om att varenda kommunförening i länet anordnar årsmötet så fort som möjligt. Detta hänger ihop med den kommande distriktsstämman, som får hållas tidigast 30 dagar efter att den sista kommunföreningen har haft sitt årsmöte. Och en distriktsstämma måste hållas för att man ska kunna anordna partiets landsdagar i höst.

Kunde ni inte ha digitala årsmöten?

– Först efteråt fick vi information om att ett sådant system hade köpts in.

Efter det stormiga årsmötet bestämde sig Anneli Jakobsson för att lämna Sverigedemokraterna.

– Här avlider människor runtomkring oss, människor blir väldigt sjuka – men SD-distriktet struntar fullkomligt i pandemilagen.

“Det var en kupp”

Så tanken med alltihop var att kuppa bort dig?

– Ja, det var en kupp.

Har du pratat med Mattias Bäckström Johansson efter detta?

– Inte mycket. Mattias Bäckström Johansson är – i vanlig ordning – hal som en ål. Han slingrar sig undan.

– Han menar att vi hade en möjlighet att hålla mötet utomhus – och att det fanns en möjlighet att skjuta upp mötet. Men för oss var det inte ett alternativ, med tanke på att vi hade personer i riskgrupper att tänka på.

– Att gå ut och hålla mötet i snöblask är inget alternativ för äldre människor. Flera av dem som vi hade hämtat till mötet hade inte ens sina rullatorer med sig. För övrigt så gäller pandemilagen även utomhus.

Låt säga att ni hade varit kvar på mötet. Hade du då inte fått en majoritet emot dig ändå?

– Jo, förmodligen. Men då hade mötet gått rätt till. Det hade varit en helt annan sak. Men nu avvek vi innan mötet öppnades. Ett årsmöte ska egentligen öppnas av styrelsens ordförande, vilket var jag. Men vi öppnade inte mötet och vi lyssnade inte på ansvarsfriheten. Vi ansåg helt enkelt att det var för många personer på mötet.

“Respektlöst”

– Och då försökte vi naturligtvis att stänga ute dem som kom oanmälda. Men det gick inte. Representanten från distriktet öppnade dörren. Flera av dem som stövlade in på mötet vägrade dessutom att använda munskydd. Väldigt respektlöst, anser jag.

– Representanten från distriktet hade dock munskydd och jag vet att en representant från distriktet, och en från riksorganisationen, alltid har rätt att närvara på ett årsmöte. Men nu kom distriktets representant oanmäld. Han om någon borde föregå med gott exempel.

Vad var hans förklaring?

– Han skyllde på att han fick informationen samma morgon, om att han skulle hit. Men det stämmer inte. Redan 14 dagar innan hörde vi rykten om att han skulle strunta i sitt eget årsmöte och komma till oss. Det var planlagt, tyvärr.

– Vi hade kanske förlorat ordförandeskapet ändå och flera andra poster. Men då hade det gått rätt till i alla fall. Om vi hade fått en chans att boka en större lokal.

Ska du starta ett eget parti nu?

– Det är inget bestämt än. Vi ligger lite lågt ett tag, så får vi se vad som händer.

Har du någon teori om varför partiet ville kuppa bort er?

– Det handlar nog om nytänkande inför valet. De vill lära upp nya personer. De vill ha en ny föreningsgrupp, med en ny ordförande. Nu har vi varit med i så många år, så att vi även törs säga ifrån. Vi blir obekväma när vi törs sätta ner foten. Så är det inom SD.

“Vi får inte gilla en utesluten medlems Facebook-sida, exempelvis. Då riskerar vi repressalier. Det är stenhårt med partipiskan. Det känns som en befrielse nu när jag har lämnat partiet”

– Vi får inte gilla en utesluten medlems Facebook-sida, exempelvis. Då riskerar vi repressalier. Det är stenhårt med partipiskan. Det känns som en befrielse nu när jag har lämnat partiet.

Hur länge har du varit med i partiet?

– Jag har varit med i drygt tio år. Ordförande blev jag 2017. Innan dess var jag vice ordförande och kassör.

SD är väldigt toppstyrt, som du ser det?

– Ja, det är mycket toppstyrt.

Finns det inte utrymme för egna initiativ?

– Nej, det gör det inte.

Vad händer om man försöker agera efter eget huvud?

– ”Nu röstar ni så här”, sa en representant från distriktet när Ingela Nilsson Nachtweij (C) skulle röstas in som kommunalråd i Vimmerby.

När ni röstade efter eget huvud, hörde de av sig då?

– Ja, det gjorde de.

Vad sa de då?

– De tyckte att det var väldigt olyckligt att vi hade röstat som vi gjorde.

– Det har gått för långt när distriktet lägger sig i hur vi röstar i fullmäktige. Jag har under en längre tid funderat på att kliva av. Men tanken var att vi skulle försöka härda ut till valet i alla fall, och lämna över efter valet i stället, eller vid nästa årsmöte, om inte detta hade hänt.

– Det är så toppstyrt att man har förlorat glädjen.

Hur många är det som har klivit av efter årsmötet i söndags?

– Sex-sju stycken i alla fall. Och det kan bli fler. Många vill dock vara kvar i och med att de nyss har betalat in sin årsavgift. Kanske struntar de i att förnya den nästa år i stället.

Du rekommenderar inte andra att gå med i SD?

– Nej, det gör jag inte. Men jag är inte bitter – och jag har inte blivit utesluten. Jag lämnade helt frivilligt.

“Man kan inte klaga – för då riskerar man repressalier. Det kan sluta med en personutredning eller en varning”

Hur vill du summera dina år i SD?

– Det var jättebra i början. Det var så roligt att hjälpa till och vi fick mycket beröm inledningsvis. Vem är det som har stått på marknader och bemött väljarna med ett leende? Jo, det är min man och jag och ett par till. Det har varit jätteroligt. Men jag tappade gnistan under den sista tiden, när de började härja om det ena efter det andra.

– Man kan inte klaga – för då riskerar man repressalier. Det kan sluta med en personutredning eller en varning och det vill man inte ha på sig, säger Anneli Jakobsson.

Här kan du läsa Mattias Bäckström Johanssons svar.

FOTO

PRIVAT

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS